Вести

ВУЧИЋ: ОДНОСИ СА ТУРСКОМ НАЈБОЉИ У ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да су односи Србије и Турске најбољи у модерној српској историји и да је у последњих 10 година готово девет пута повећана трговинска размена са том земљом.

Александар Вучић рекао је за Дневник РТС-а да су односи Србије и Турске најбољи у модерној српској историји.

"То је ствар резултата, у последњих 10 година смо готово девет пута повећали трговинску размену, имамо много више заједничких послова и чак 30 пута већи број инвестиција. То нашим људима доноси посао и бољу и другачију будућност. У последње две године имамо највећи прилив турских инвестиција", напомиње Вучић.

Додаје да је захвалан председнику Турске што је инвеститоре више пута недвосмислено позвао да улажу у Србији.

"Имамо све више туриста из Турске, они су тренутно на првом месту и тај број ће бити све већи. Турска постаје за нас све важнија дестинација као политички и економски партнер", каже председник Србије.

Истиче да захваљујући Турској имамо и имаћемо бољи живот у Владичином Хану, Крупњу, Житорађи, у малим местима где су људи одлазили трбухом за крухом.

"Као председник бројчано малог народа, имамо велики углед овде. Ердоган ни председника Русије Путина није сачекао на аеродрому и то говори о његовом односу према нашем народу и захвалан сам му на таквом односу", каже Вучић.

Председник Србије напомиње да још нисмо у стању да испунимо квоте од 5.000 тона говеђег меса.

"Видим да су Турци спремни да доведу неку од кланица. Ми прво морамо да испунимо следеће године тих 5.000 тона па ћемо добити повећање на 10.000 тона. Ту нема игре, морамо највише стандарде да испунимо да бисмо добили високу цену. То је све већа зарада за наше људе, али морамо да радимо, да имамо људе који ће се бавити сточарством", каже Вучић.

Истиче да са председником Турске очекује отворен разговор и разумевање, као што ће Србија показати разумевање за турски интерес на Балкану.

"Нема сумње да је Турска важан фактор о свим и по свим питањима на Балкану. Ко мисли да неко може да избегне замљу са 80 милиона људи онда не разуме глобална и регионална кретања. Гледаћемо да постигнемо одређен степен разумевања, али то је немогуће у потпуности, јер је Турска признала Косово. У складу са нашим односима ћемо да пронађемо минимум заједничких интереса", напомиње Вучић.

Истиче да је Анкара леп и уређен град.

"Нисам ни сањао да овако изгледа град од 5,5 милиона становника, модеран и уређен. Свуда се зида и много тога бисмо могли да научимо од Турске", додаје Вучић.

 

"Када је Русији тешко Србија не забија нож у леђа"

Председник Вучић каже да Србија има велику част што ће њен председник бити први од страних државника који ће видети председника Русије Владимира Путина после инаугурације.

"Нема страних државника на инаугурацији нити политичара, има људи позваних по неком другом основу. Имаћемо прилику да са Путином сутра увече разговарамо и оно што ме је изненадило, Путин ће за нас да приреди вечеру после састанка и то уочи саме Параде победе. Мислим да ћемо на Паради бити присутни само премијер Изрела Бењамин Нетанјаху и ја", каже Вучић.

Истиче да је то огромна част за Србију, што говори о искреним и истинским пријатељским односима између Русије и Србије.

Вучић је нагласио да се Србија показала као коректан партнер који, када је Русији тешко, "не забија нож у леђа".

"Ми не би требало да заборавимо да су нам они бескрајно много помагали, посебно 2015. у СБ УН, али и свих ових година по многим важним питањима били су на нашој страни и подржавали позицију Србије. Увек су говорили онако како Србија мисли и о свом територијалном интегритету и односима са Приштином и многим другим стварима по питању поштовања и очувања Дејтонског споразума у БиХ. Русија је увек била уз нас", каже Вучић.

Председник Србије истиче да ће разговарати са Путином о унапређењу економских односа, пошто имамо "бум трговинске размене" и много могућности за унапређење сарадње.

"Упутићу званични позив Путину, а добиће позив и многи други светски лидери да крајем ове године, видећемо да ли ћемо заједнички, две велике српске победе из Првог и Другог светског рата - улазак српске војске у Нови Сад и ослобођење Београда да спојимо, и направимо један велики догађај између 20. октобра и 5. новембра", додаје Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је у дводневној посети Турској где га је јуче, уз највише државне почасти дочекао турски председник Реџеп Тајип Ердоган. Вучић је у говору на турско-српском Пословном форуму, поменуо да турски медији говоре о никад бољим односима две земље, онаквим какви су били у време Кемала Ататурка и краља Александра.

 

Извор: РТС