Вести

Вучић: Очекујем жесток напад тајкуна

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да се нада да наредне године неће бити ванредних парламентарних избора, али не искључује ни ту могућност, додајући да на тим изборима очекује жесток напад тајкуна против Српске напредне странке  и њега лично.

“Волео бих да не буде тих избора, али не могу да искључим ту могућност, Ако их буде, на њима ће бити најжешћи могући напад на СНС и мене лично, због промена које смо покренули у Србији”, казао је Вучић.

Он је Телевизији Црне Горе рекао да би СНС, на евентуалним ванредним изборима, била изложена не само нападима опозиције, већ и бројних тајкуна против којих се тренутно воде кривични поступци.

На питање новинара: "Да ли мислите да ће Мишковић и остали тајкуни, који су у процесу суђење или завршетка истраге, да мирно и скрштених руку чекају крај тог суђења или ће нешто да предузму?"

 "Мислим да неће седети скрштених руку већ ће предузети све, односно убацити милионе и милионе евра у изборној кампањи против СНС-а и мене, односно против промена које спроводимо”, навео је Вучић.

Он је казао да је предузимао храбре кораке када је у питању политика према Косову и Метохији, унапређење економског стања у Србији и борба против криминала и корупције, увек стављајући у први план државне, а не партијске или личне интересе.

Вучић је рекао да све то ради у не баш повољној атмосфери, јер су Срби, како је навео, мајстори критике.

Први потпредседник Владе Србије је казао да ће наредна година бити година тешких и болних реформи, али је њихова реализација неопходна у циљу напретка читаве државе.

Упитан да ли ће се 15-годишнице од убиства Славка Ћурувије дочекати уз оптужницу против одговорних за тај злочин, Вучић је рекао да је уверен да хоће.

“Дошли смо до нових података и помака у истрази. Нажалост, по ономе што сада имамо у том злочину је учествовала држава, али ниједан злочин не сме остати нерасветљен и некажњен. Очекујем да ће починиоци, али и налогодавци бити у потпуности откривени”, казао је он.

Вучић је изјавио да Београд жели да има најбоље могуће односе са Црном Гором. Он је оценио да између Србије и Црне Горе следи период добрих односа, додајући да ће званични Београд урадити све да сарадња две државе буде за пример у региону.

"Хоћемо најбоље могуће односе, односно да такви буду и у будућности. Хоћемо да сви знају колико је нама у Србији важна Црна Гора и да сви у Црној Гори знају колико је Србија њима важна", казао је Вучић.

Он је рекао да ће званични Београд сарађивати са црногорским властима у интересу бољитка обе државе.

"Да ли је наш циљ добар однос са Црном Гором? Ја мислим да јесте и никога нећу да лажем да није. А ако већ јесте, онда ми поштујемо легално изабрану власт у Црној Гори и разговараћемо са њеним представницима и ту нема ништа да се крије", истакао је Вучић.

Он је додао да је легитимно то што га занима како ће да живе Србија и Црна Гора, односно како ће да боље живе грађанина две дрзаве.

"Ако мислите да Србија и Црна Гора могу да живе боље тако што ће једни у клин, а други у плочу - онда нико неће имати бољитак", навео је први потпредседник Владе Србије.

Вучић је оценио да је било потребно прекинути лошу нит у односима Србије и Црне Горе.

"У Србији је раније постојала нека врста ратне атмосфера према свему што је долазило из Црне Горе, односно у свему се видела кухиња Подгорице, као што се у Црној Гори у свему видела кухиња Београда. И нека је само десет одсто тачно од тога - опет је било превише, јер је само контаминирало нашу садашњост и будућност . Ми смо решили да то прекинемо", казао је Вучић.

Према његовим речима, Србија нема никог ближег од Црне Горе, а и обратно, због чега две државе имају обавезу да унапређују односе.

"Ми смо опредељени да према Црној Гори имамо истински пријатељски однос, а не лажни. Желимо да живимо у уређеним међусобним односима, како би могли да се фокусирамо на унапређење квалитета живота грађана две државе. Желимо да сарађујемо у европским интеграција, да више једни другима не подмећемо ноге, већ да привлачимо стране инвеститоре заједничким пројектима", истакао је Вучић.

Он је казао да је одлука о независности Црне Горе за њега била тужна и тешка вест, али то је, како је истакао, завршена ствар, а на властима две државе сада је да сарађују у корист и Црне Горе и Србије.

"Ми поштујемо црногорску независност, њену државност и суверенитет. Србија ће бити поуздан партнер и пријатељ Црне Горе", навео је први потпредседник Владе Србије.

Вучић је истакао да се актуелна власт у Србији не меша у унутрашње политичке односе у Црној Гори, оцењујући да је то фер и одговоран однос.

Он је изразио задовољство сарадњом Црне Горе и Србије када је реч о борби против организованог криминала.

Вучић је додао да је Србија постала место стабилности у региону, оцењујући да то препознају и други.