Вести

ВУЧИЋ: НИШТА НИЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД РАЂАЊА ДЕЦЕ

Број деце је све мањи и мањи, упозорио је и данас председник Србије Александар Вучић, приликом обиласка реконструисаног породилишта у Алексинцу.

Србија ће, понавља Вучић, нестати као нација уколико грађани не промене свест о томе.

"Највећи проблем имамо са бројем рођене деце. И ја позивам људе у Србији и не занима ме ко ће шта да ми каже, да ми пребаци, ко ће да ми говори да дирам у нечија права или да радим нешто лоше. Србија и ми као народ нећемо моћи да опстанемо уколико у својим главама нешто не променимо", поручио је Вучић након отварања реконструисаног породилишта у Алексинцу.

Вучић је нагласио да ће држава и Влада Србије и даље наставити да раде на подстицајним мерама за подизање наталитета.

"Имаћемо најмодерније болнице, предивно урађене зидове, лепе кревете, све што треба да се уради и уреди, али није број деце директно пропорционалан развоју економије, напретку животног стандарда. Напротив, неретко је то обрнуто пропорционално. Зато и апелујем на свест људи", рекао је Вучић.

Вучић каже да Срби треба да разумеју да нестајемо као нација. "Џабе нам је што ћемо проблеме да решавамо, што ћемо да се обрадујемо већим платама и пензијама за три или четири месеца већим него икада уколико не будемо имали деце", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да инвестирање у градове и општине не значи ништа уколико не буде деце, и људи који ће да чувају оно што је изграђено.

Због тога је људе у Србији замолио да размисле о томе јер, како каже, "од тога ништа није важније".

Највећи пад у броју рођене деце у Србији, према његовим речима, је у Новом Пазару.

"Према подацима раније је било више деце и у Новом Пазару и у Врању, али из Врања је део отишао у Прешево где је отворено породилиште тако да то није суштински пад. Ту је још градова као што је Панчево. У сваком случају много је места са значајним падом и морамо да видимо шта ћемо да урадимо", указао је Вучић.

Ипак, Вучић је рекао да сматра да је на родитељима одлука и поручио младим људима да размисле шта остављају иза себе Србији.

Алексинчанима је честитао на обновљеном породилишту, у којем се данас родило једно дете, а свим грађанима поручио да ће се финансијским мерама настојати да имају могућност да издржавају децу.

Захвалио се Драгици Николић јер је њена Фондација омогућила реконструкцију породилишта.

 

 

Извор: Танјуг