Вести

ВУЧИЋ: НИКАД БОЉИ ПОЛИТИЧКИ ОДНОСИ, И ЕКОНОМСКЕ ЋЕМО ПОДИЋИ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у Истанбулу да односи са Турском, који су данас на високом нивоу, пружају велики потенцијал за даљи развој економских односа и позвао је турске инвеститоре да наставе са улагањима у Србију, док је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган указао да је циљ да трговинска размена са Србијом достигне три милијарде долара.

Председник Србије је, у свом говору на турско-српском Пословном форуму, поменуо да турски медији говоре о никад бољим односима две змеље, онаквим какви су били у време Кемала Ататурка и краља Александра.

"Не знам да ли смо дотле стигли, али највећи део који смо достигли смо достигли захваљујући труду, енергији и жељи председника Турске Ердогана да такве односе успоставимо", подвукао је Вучић.

Вучић је казао да Србија поштује Турску и инвестиције из те земље, али да је то само почетак.

„Србија ће улагати велике напоре како бисмо наше економске односе унапредили и подигли на ниво који би могао да одговара још већим турским напорима и одличним политичким односима које смо успоставили. Много година нисмо успевали да остваримо такве политичке односе. Захваљујући председнику Ердогану и турским инвеститорима у многим малим местима у Србији данас немамо проблема са незапослености као раније", нагласио је. 

Вучић је приметио да су турски инвеститори долазили у мала места, у која нису хтели да долазе улагачи из других држава, као и да су инвестирали у места која су била погођена поплавама и отворили фабрике у Крупњу, Владичином Хану, Житорађу и другима.

Захвалио је уједно Ердогану што је увек бринуо о општинама у којима бошњачки живаљ чини већину, али и дозвољавао да долазе турски инвеститори у места са православном већином.

"То показује какво пријатељство желите са Србијом. Потенцијал наше сарадње је огроман, пре свега у текстилној индустрији, пољопривредној и прехрамбеној", указао је Вучић.

Вучић је рекао да је захваљујући квоти за извоз говеђег меса у Турску српским произвођачима обезбеђено сигурно тржиште и добра цена.

Изразио је наду да ће српски произвођачи моћи да удовоље захтевима и да ћемо молити за повећање квота.

„Тиме ћемо себе везати за Турску што је могуће више, а сигуран сам да ће Турска од тога имати користи", нагласио је Вучић.

Вучић је казао да постоји велики потенцијал и код уљарских производа, јер је у Србији засејано више него икада, те додао да нема сигурнијег и бољег тржишта од Турске.

Такође је указао и да су Турци туристи број један у Србији, што можда некоме није било разумљиво.

„Установили смо да је у Београду највећи број турских туриста. Они посећују културно историјске споменике, знају за наше везе, желе да науче нешто ново, и надамо се да ће желети још више да улажу у Београд и Србију", нагласио је Вучић.

Захвалио се и на отварању Халкбанке у Србији, јер се без ње не би тако развијале турске инвестиције.

Позвао је турске инвеститоре да наставе да улажу у Србију и подсетио да је наша трговинска размена у последњих десет месеци увећана чак девет пута.

„Поставили сте данас веома амбициозан задатак пре нама, а то значи да утростручимо нашу трговинску размену. Сигуран сам да је то могуће, јер у Србији постоји посебно поштовање према Турској и председнику Ердогану. У нашу земљу сте добродошли, осећајте се као неко код своје куће. Дочекиваћемо вас као пријатеље и свака компанија имаће отворена врата и код мене као председника, код премијерке и свих министара", поручио је Вучић.

Пренео је молбу српских привредника прдседику Ердогану да им омогући да својим производима уђу у неке трговинске ланце.

Такође је поновио ранију поруку турским инвеститорима да ће у Србији добити за најмање пет одсто бољу понуду од било које друге земље на Балкану, у југоисточној Европи.

„Донесите папир и реците ово су нам понудили у Бугарској, Румунији, Македонији, од нас ћете добити за бар пет одсто боље услове", казао је Вучић додајући да у року од 48 сати могу доћи до државног врха који ће решавати сваки њихов проблем.

На крају се захвалио Ердогану на дочеку на аеродрому, којим му је указао посебну част.

„Ваш данашњи дочек на аеродрому за нашу земљу значи много, обавезује нас да у будућности не само бринемо, већ указујемо највеће могуће поштовање према вама лично, вашој земљи и вашем великом народу. Ми Срби смо чудни људи, али мислим да смо добри, одани и лојални нашим приајтељима. И онај који јесте пријатељ Србији, а ви сте то показали, не само на нашу испружену руку, већ одано пријатељство може да рачуна у сваком тренутку. Нисмо пријатељи само када нам је нешто потребно, већ и када имамо тешке тренутке и пролазимо тешка времена. На Србију можете да рачунате, као што знам да можемо да рачунамо на Турску", рекао је Вучић.

„Ми као земље које имамо пуно заједничких веза сада радимо и крећемо на пут да заједнички сарађујемо и будемо партнери. Очекујемо од пословног света да нам пружи подршку на овом пољу. Као председници две земље желимо да вам олакшамо рад и дамо пуну подршку. Желимо да две земље искористите све потенцијале и јако је битно да се наставе улагања у Србију", поручио је Вучић те предложио заједничка улагања и наступ на трећим тржиштима.

 

Извор: Танјуг