Вести

ВУЧИЋ: НЕМАЧКА ЈЕ НАШ НАЈВЕЋИ ЕКОНОМСКИ ПАРТНЕР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок разговарао о свим кључним питањима, међу којима је и питање Косова и Метохије, те да су закључили да проблеме Београда и Приштине треба решавати дијалогом, због чега се, поручио је Србија увек одазива позиву на дијалог у Бриселу.

Вучић је рекао да Србија и Немачка имају одличне економске односе, немачке компаније данас у Србији запошљавају више од 75.000 људи, а та земља је убедљиво највећи спољнотрговински партнер Србије са 6,5 милијарди евра размене из 2021. године, што је пораст у односу на 2020. годину од 22 одсто.

Такође, додао је да је Немачка највећи донатор и инвеститор, због чега смо захвални немачким привредницима и влади.

"Разговарали смо о ЕУ путу Србије, говорио сам о променама Устава и неопходности решавања проблема у оквиру владавине права. Бербок је посебно о томе говорила и рекла да су економске везе важне, али да су важне вредности владавине права у сваком погледу. То је једна од важнијих тачака сусрета", рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о зеленој агенди и борби против климатских промена.

"Важна тема састанка је била стање у региону. За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности у региону. Недвосмислено сам говорио о поштовању територијалног интегритета Босне и Херцеговине, што Србија увек истиче, као и о позицији Републике Српске унутар Босне и Херцеговине", нагласио је Вучић.

Указао је да Немачка и Србија имају различите ставове по питању односа Београда и Приштине, будући да Немачка признаје независност тзв. Косова, али да су закључили да дијалогом треба да се решавају проблеми.

"Србија је посвећена дијалогу и увек, не само да се одазивала, већ чини ми се на најбољи и најконструктивнији начин доприносимо напретку тог процеса, када постоји воља на свим странама", рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о свим важним темама у Европи и свету, о Украјини и одлуци Србије у Генералнoј скупштини Уједињених нација, те да је покушао да објасни позицију Србије, а Бербок је захвалан, што је желела да га саслуша.

"За нас је Немачка најважнији партнер и по питању ЕУ интеграција, економске сарадње. И када то саберете Немачка нам је кључни политички партнер. На нашу жалост по одређеним питањима у окружењу имамо другачије ставове. Чуо сам шта она мисли и могао да из прве руке сазнам какви су њихови ставови и данас одлично разумем немачку позицију", рекао је Вучић.

Поновио је да ће Србија дати све од себе да даље унапређује односе са Немачком.

"Верујемо да ће нам немачки партнери омогућити простор да на том плану можемо да радимо, а бићемо увек срећни да се поново сретнемо, да разговарамо и верујем да ћемо у неким следећим сусретима моћи да се похвалимо бољим и већим резултатима сарадње", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг