Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВЉАМО ДА СНАЖИМО НАШУ ВОЈСКУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да верује да ће Србија у будућности набављати комбиноване ловачко-бомбардерске авионе који ће моћи да гађају циљеве на земљи и циљеве у ваздуху и имати добре перформансе, али да ће ослонац бити на дроновима.

Током обиласка Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВ и ПВО) на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је председнику Вучићу да ће за 20 дана на Пештеру имати прилике да види дејство наших дронова "комарац" и "осица".

"На Пештеру ћемо први пут видети стварно деловање наших дронова. Ми смо имали то нешто мало у Никинцима, али сада ће, први пут бити стварно деловање", рекао је председник Вучић.

Говорећи о МИГ-29, председник Вучић је рекао да их је видео још у Кубинки, близу Москве, када су договарали набавку тих авиона.

"Он је наоружан за полицијску заштиту, али је лако наоружан да би могао што дуже да остане у ваздуху и да би могао само против циљева у ваздуху да се бори. И као јуче, кад смо имали тај шпијунски балон који смо открили изнад Ваљева, они су одмах реаговали и за око десет минута били тамо, али је он брзо напустио наш ваздушни простор. Нисмо реаговали противваздухапловном одбраном, већ смо само подигли авион", навео је председник Вучић. 

Затим је питао пилота МИГ-29 да ли би пуцао на балон да је добио наређење, на шта је пилот потврдно одговорио.

Додао је да смо купили доста радара из Француске, да је реч о Талесовој опреми која је заиста одлична и да тиме откривамо такве шпијунске балоне.

Што се тиче логистике, председник Вучић је упознат са тим да треба да се заврше нови хангари за хеликоптере који су направљени и да се, у складу са тим, раде два нова хангара.

 

Говорећи о набавци из Мађарске и Кине, председник Вучић рекао је да смо од Мађара  купили нешто опреме, углавном старије производње и да то сада преводимо у оно што можемо да користимо и захвалио им се на томе, истакавши да је то веома корисно за Србију.

За кинеску опрему је рекао да је фантастична, само што је проблем како да се увезе.

"Тако да сад разумем зашто су толико радили против Србије на разбијању и Савезне Републике Југославије и свега другог. Да имате поморски приступ, нико не може да вам забрани. Кина има фантастично наоружање, фантастично оружје, фантастичан напредак. О томе се мало говори, ми припадамо западној хемисфери, о томе се мало говори, али то је чудесан напредак. И те комбинације много јефтинијих истовремено ловаца и бомбардера, комбинованих авиона, то је стварно нешто изузетно", констатовао је председник Вучић.

Говорећи о нашој наменској индустрији, председник Вучић рекао је да планирамо да следеће године направимо најмање 150 хиљада, можда 160 хиљада ракета, граната и свега другог од 122 до 155 милиметара.

"А у Немачкој најављују да ће они 200 хиљада. Значи, само да имате у виду, а не морам да вам говорим колико је Немачка велика и моћна, колико је снажна, како мала Србија чак по том питању успева да прати тако моћне земље. Јесмо наручили оне системе што смо причали? Јесмо. Наручили смо ове 122 милиметра, неке нове ракетне системе, кренула процедура и то ускоро да додатно оснажимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да Србија улаже велики новац у војску, много више него икада.

Председник Вучић обишао је више типова летелица РВ и ПВО и упознао се са њиховим посадама.

Демонстриран му је лет пара авиона МИГ-29, од пилота са Батајнице је добио пилотску јакну на поклон, а замолио је да буде направљена једна јакна и за председника Републике Српске Милорада Додика.

Председник Вучић је најавио да ће грађани 20. априла моћи први пут да виде дејствовање српских дронова.

 

Следећи пут деловати на летелице које се нађу у нашем простору

Председник Вучић рекао је, током обиласка јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, да би други пут требало срушити летелице које се нађу у нашем ваздушном простору као што је јуче био случај и деловати на њих противваздушним оклопним оружјем.

"Оно јуче је био балон или велики шпијунски дрон? Брзо је напустио простор. Следећи пут по томе ће ПВО дејствовати и срушити, па да утврдимо чије је", рекао је председник Вучић.

 

На питање да ли ће са француским председником Емануелом Макроном, са којим ускоро треба да се састане,  разговарати о набавци борбених авиона "Рафал", рекао да ће између осталог и о томе бити речи, али да то, неће бити најважнија тема.

"Ми ћемо свакако ићи у набавку, уколико будемо могли да набавимо "Рафале", набавићемо "Рафале", ако не будемо набавили "Рафале", набавићемо негде нешто друго. Али ми морамо да водимо рачуна о једној ствари, а то је однос у региону. Ми морамо да будемо као једина војна неутрална земља значајно јачи, да бисмо ту своју неутралност и своју слободу могли да сачувамо", рекао је председник Вучић.

 

Пред Вучевићем, Владом и Скупштином су тешки задаци

Председник Вучић рекао је да су пред мандатаром Милошем Вучевићем и пред владом тешки задаци, као и пред Народном скупштином и да много тога мора да се уради да би земља напредовала.

Председник Вучић честитао је Вучевићу и додао да верује да ће у Народној скупштини добити поверење већине народних посланика, али и много више од тога.

"Пред њим и пред владом су тешки задаци, као и пред Народном скупштином. И много тога што морамо да урадимо да би нам земља напредовала", рекао је председник Вучић.

Додао је да су данас грађани могли да виде само део унапређених могућности и колико је промењен, не само изглед, већ и ниво функционалне и оперативне способности "29-ки".

 

Председник Вучић навео је да је био један апарат када је био министар одбране, а да их је данас 14, додајући да је у току набавка нових ловачких апарата за Војску Србије.

"Набављамо много других ствари и настављамо да снажимо нашу војску, али пре свега се ослањамо на домаћу индустрију, на домаћу производњу. 

И када погледате бројеве које изговарају Французи и Немци, који су много већи, много снажнији економски од нас, који говоре о троструком увећању и са тим троструким увећањем неки од њих једва да дођу до бројева које Србија произведе. Тако да, веома сам неким стварима задовољан, некима нисам, али још много тога морамо да радимо, да унапређујемо", рекао је председник Вучић.

Како је додао, посебно мора да се ради на беспилотним летелицама.

"Дакле, 20. априла моћи ћете да видите и ја заједно са вама, да се уверимо, можемо ли ми да правимо те дронове, јесмо ли их направили и могу ли ти дронови да погоде нешто. Тако да први пут ћете моћи да видите "комарце" и "осице", а ја се надам до краја године да ћете моћи да видите и "гавране"", рекао је председник Вучић и додао да ускоро стиже још више десетина вишенаменских бацача ракета у нашу земљу.

 

Србија не прети ником, али смо способни да се одбранимо

Председник Вучић изјавио је да је Србија увек спремна да брани своју земљу, да никоме не прети, а да они који причају о претњама обично мисле како би требало некоме да прете.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што медији у Босни и Херцеговини пишу да прети новим ратом, као и што је нови мандатар за састав Владе Србије Милош Вучевић рекао да ће се "Црној Гори обити о главу то што је признала "Косово"", председник Вучић је истакао да као врховни командант оружаних снага нити било коме прети, нити ми имамо снаге и могућности да било коме претимо.

"Србија никоме не прети, никада није претила. Знамо све наше проблеме, знамо колико смо слаби, али знамо и колико смо јачи него што смо били, али то је наша спознаја и важно је да бисмо могли да покушамо да учинимо да будемо много снажни и да никоме не би падало на памет из окружења да изврши агресију на нашу земљу", поручио је председник Вучић.

Додао је да су, како је рекао, сви у региону много јаки.

"Ми смо мала земља, они на својој страни имају и Американце, и Енглезе, и Немце, и све могуће. Шта ћемо ми? Ми смо мали, али довољно слободарски оријентисани и довољно способни да себе, своје небо и своју земљу можемо да сачувамо", поручио је председник Вучић.

 

Истакао је да се са том врстом безобразлука, у којој се сви баве Србијом, суочавају сваки дан и да је Вучевићева изјава извучена из контекста.

"Шта је требало да каже - да смо одушевљени што су признали "Косово"? И моју изјаву су измислили. То су измислили, да ли је Дрина граница или не", рекао је председник Вучић.

Додао је да постоји нека врста политичке болести у којој они свакога дана морају да говоре о Београду, јер им је мало да говоре о (председнику Републике Српске) Милораду Додику, јер су они, како је рекао, тобож много већи од Додика.

"И свакога дана морају да причају нешто о Београду, да се више баве нашим стварима. То је нешто на шта морате да се навикнете и то је цена успеха коју морате да платите. Што вам је успешнија економија, све што вам је снажнија војска, с једне стране називаће вас преварантом, а са друге стране ће да вас називају оним који некоме нешто прети", рекао је председник Вучић.

 

Полиција ради даноноћно на решавању случаја нестале девојчице

Председник Вучић похвалио је рад припадника полиције која ради на расветљавању случаја нестале девојчице Данке Илић и рекао како се нада да ће успети да реше тај случај.

"Радили су људи целу ноћ и ноћас, када се појавио нови траг, око пола три, они известе и мене. До пола пет сви су већ на својим местима, раде, проверавају све. Стварно им свака част на посвећености, колико се људи боре за један дивни живот и сваког дана, невезано да ли је то ноћ, субота, на недељу или било које друге дане. И надам се да ће на крају успети да расветле чак и тај случај", изјавио је председник Вучић.

Говорећи о раду полиције, истакао је да је број извршених кривичних дела "никада мањи".

 

"Број извршених убистава никада мањи, насиља никада мање, али је неопходно да се додатно ради по том питању, да се додатно боримо", поручио је председник Вучић.

На питање новинара да ли треба да се разјасни ко је особа која се у разговорима у Скај апликацији наводи под именом "Оскар", председник Вучић је рекао да се понадао да је он та особа "Оскар", јер се, како је рекао, у разговорима криминалаца о "Оскару" прича све најгоре.

"О том "Оскару" причају све најгоре, што ће рећи да је тај човек веома добар за ову земљу. И ја сам се понадао да сам то ја", рекао је председник Вучић и додао да се пре пар година у оквиру истог разговора, о Вучићу и "Оскару" говорило одвојено, што значи да нису у питању исте особе.

 

Вучевић частан човек, опозиција би исто реаговала на сваки мој предлог

Милош Вучевић је частан и озбиљан човек за разлику од оних који су са таквом лакоћом бацали погрде на њега и не трудећи се да глуме пристојност и да покажу елементарну одговорност, изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара како коментарише реакцију опозиције на предлог да Вучевић буде мандатар за састав нове Владе Србије и изјаву Драгана Ђиласа да је Вучевић одличан кандидат, јер је на слободи и није на потерници.

"Кога год да сам предложио, они би на исти начин реаговали. Потпуно им је свеједно. Њих је баш брига за чињенице о броју бирача у Београду који је увећан у њихово време и у нека друга времена", рекао је председник Вучић.

Додао је да је опозицију баш брига и за "фантома Борка Стефановића" и за све.

"Али добро, то је нешто што морате да научите, на шта морате да се навикнете. Ја мислим да и због тога људи, видевши такву дозу неодговорности, узгред, јасно им је било колико су и шта све покрали од грађана Србије док су били на власти, људи зато правилно реагују када дају своје поверење на изборима", оценио је председник Вучић.

 

На питање новинара да прокоментарише изјаву Милана Стаматовића у којој говори да свако има право да пребацује гласаче, председник Вучић рекао је да је цела Србија једна изборна јединица и да свако има права једном да гласа и да су избори у Србији били "чисти као суза".

"Шта они хоће да кажу? Како је неко ко има новца пребацивао људе? Па не могу ти људи да се пребацују свака три месеца. Постоје процедуре. Одржавају се избори на много места у исто време, само на неким местима у различито време", рекао је председник Вучић.

Навео је како је за 10 година бивше власти 140.000 људи било више пријављено у Београду, док за време власти Српске напредне странке та бројка износи 20.000.

"Седам према један, за исти период", рекао је председник Вучић.

Додао је како су неке стране силе одредиле како ће се звати листа опозиције за београдске изборе, те да нису у стању ни име листе сами да одреде.

 

Курти хоће да користи институције Савета Европе за тужбе против Србије

Председник Вучић изјавио је да се Србија не боји тужби премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али да он баш сада прети тужбом за наводне ратне злочине и геноцид, јер ће му улазак у Савет Европе омогућити да користи институције те организације.

Председник Вучић рекао је да Курти сада прети тужбом због тога што су му известитељка за пријем тзв. "Косова" у Савет Европе Дора Бакојани и западне силе омогућиле да уђе у ту организацију па ће да користи њене институције да преко њих подиже тужбене захтеве против Србије.

 

Председник Вучић рекао је и да је Курти до сада чекао да нека друга земља поднесе тужбу за наводни геноцид, с обзиром на то да Уједињење нације не признају тзв. "Косово" као посебну државу.

"Он је чекао да нека друга земља поднесе тужбу за геноцид, јер Аљбин Курти није призната земља у Уједињеним нацијама и не може да поднесе тужбу пред Међународним кривичним судом. То може неко други у његово име, што није лако, већ претешко политичко питање", рекао је председник Вучић додајући да Курти сада жели да за то искористи Савет Европе.

 

Подршка резолуцији о Сребреници не тражи се због људскости

Председник Вучић рекао је данас, коментаришући изјаву министра спољних послова Босне и Херцеговине да би требало да подржи резолуцију о Сребреници "ако мисли добро Србији" и да би тиме показао људскост и храброст, да босански министар на томе не инсистира због људскости, већ због правно-политичких консеквенци.

"Неће бити да је до људскости. Биће да ви инсистирате на томе због правно-политичких консеквенци, што се види из самог одговора. А то је оно о чему сам ја увек говорио. Није питање то признања да се догодио страшан злочин. Није то питање показивања жаљења, људскости или било чега другог, већ онога што томе треба да следи", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић навео је да му није проблем да покаже људскост, да искаже искрено саучешће свим породицама трагично убијених Бошњака и да се поклони жртвама бошњачког народа, а да је то другој страни страшан проблем, јер то никада нису урадили на стратишту српског народа.

"Није ми проблем да искажем искрено саучешће свим породицама трагично убијених Бошњака. Све што је њима страшан проблем, јер никада то нису урадили на стратишту српског народа, било на територији Републике Српске, Федерације или територији Републике Србије. Јер ваљда Срби нису нигде убијани. И то није проблем. Ја волим и поштујем бошњачки народ. Слушам њихове лажи годинама. Колико година то траје?", навео је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк