Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВИЋУ ДА ШТИТИМ ИНТЕРЕСЕ НАШЕГ НАРОДА

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је Србија у веома тешкој позицији, и да више није реч само о политици већ и економији.

Вучић је, у емисији "Прва тема", на питање да ли су се појачали притисци на Србију да подржи санкције против Русије, и да ли су то тражили недавни саговорници из Европе, рекао да не може да износи детаље разговора, и да једино може рећи да са аустријским канцеларом Карлом Нехамером имао потпуно другачије теме.

Како је рекао било би неозбиљно и неодговорно ако би износио детаље разговора са шефицом немачке дипломатије Аналеном Бербок и скренуо пажњу да је важно да заборавимо приче шта се збива у кулуарима.

"Суштина је да је Србија у веома тешкој позицији, и то више није само политика, суштински је и економија. Ја ту врсту забринутости не могу да сакријем и да хоћу. Када о томе говорим понекад ми дођу сви други проблеми који се тичу наших унутрашњих ствари и кампања, мали, и њима се и не бавим. Толика је наша опседнутост оног што се дешава", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је последња одлука Европског савета везана за санкције око увоза нафте врло чудна и да сада тражи решења са својим тимом и партнерима ЕУ.

"То се тиче увоза нафте, али не само нафте. Ово се тиче и могућег увоза хемикалија потребних за рафинерије", објаснио је Вучић.

Вучић се сложио са Сузаном Грубјешић да у Бриселу 2013. године није било лако, и да је сада још теже.

 

O санкцијама: Рекао сам да могу само мир да гарантујем

Вучић je рекао када је реч о притисцима на Србију да уведе санкције Русији, да је "на најтежем месту и у најтежем разговору" рекао да може само да гарантује мир и да неће подржавати сецесију било где у региону.

Вучић је, на питање какву одлуку Србија сада треба да донесе и да ли је тачно то што тврди Здравко Понош да има сазнања да је он обећао Западу да ће увести санкције Русији одмах после избора, одговорио питањем да ли је Понош "интимус" западних амбасадора па га обавештавају о томе.

"Како и на основу чега", запитао је Вучић и додао како то да се Понош креће у тим круговима па има сазнања, када није био високи функционер ниједне партије.

Вучић је рекао да сви који га познају добро знају да он није тако нешто обећао.

"Једино што сам рекао, на најтежем месту и у најтежем разговору је било - гарантујем вам мир, што се тиче умешаности Србије у било шта што може да се збива на простору Западног Балкана. Ни на који начин нећемо подржавати сецесију било где у региону само зато што тамо живе Срби. Чуваћемо границе у складу са међународно-јавно правним нормама. Хоћемо напредак економије и да Србија иде напред, хоћемо што више инвестиција, и имате моју реч", навео је Вучић.

Вучић је истакао да сви у свету знају да његова реч значи више него када се стави потпис и печат.

"А онда сам додао, а за ово о чему многи говоре, а нећу да кажем да ли је било у директном разговору са њом (шефицом немачке дипломатије) - за тако нешто (санкције) нисам спреман да вам пружим гаранцију", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је његов посао да штити интересе народа и да би волео када би могло небо да се сручи на њега, а не на нашу земљу.

"Ви не разумете шта се збива, то не могу да вам објасним, то нисам никад доживео", напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао  да нико не зна шта сутра носи и да ће бити најтежа ситуација у свету од 1945. године.

"Ово данас је дечија игра у односу на оно што ће се десити када Маријупољ падне и десе се још неке ствари", додао је Вучић.

 

 Ситуација ужасна, дани који следе биће само гори

"Наша позиција је тренутно ужасна", напоменуо је Вучић у вези са кризом у Украјини, и истакао да је суштинско питање - да ли неко жели прекид рата, уз компромис, или жели победу, додајући да га плаши то што ће наредни дани и недеље бити само горе.

Говорећи о притисцима које Србија трпи, а присећајући се 2013. године, када је потписан Бриселски споразум, Вучић је рекао да је тада био велики притисак на Београд да у том документу буду и две тачке - да Косово постане чланица Уједињених нација и да број албанских полицајаца на северу Косова и Метохије  буду у односу на српске 76 према 33.

“Био је велики притисак, тадашњи премијер и двоје министара су прихватили. Притисак је био тежак. Сузана Васиљевић је ушла и рекла ми да ће ми то уништити живот, каријеру, земљу, све... Готово сам сам донео другачију одлуку, уз двојицу Срба са Косова и Марка Ђурића и одбили смо. И на крају, и поред притисака, они су прихватили да споразум буде без те две тачке”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да то није урадио јер је био храбрији, већ зато што је проценио, упркос притисцима, да то можемо да изгурамо, и то је, каже, била рационална процена да се то може.

"Данас су ствари много теже", рекао је Вучић.

Говорећи о сукобу у Украјини, а правећи паралелу са сукобом у бившој Југославији, Вучић је приметио да ми увек пронађемо кривца у неком другом, али је за ратни сукоб, како год да се догоди, увек, па макар и са један одсто кривице, потребно двоје.

“Ако ми кажете да Милошевић није крив за Рамбује, није. Вероватно нико не би прихватио притисак. Не могу да га кривим за сукоб, али је његова обавеза, као председника, била да израчуна последице и данас бих исто рекао и Путину и Зеленском, да ли сте израчунали последице?”, рекао је Вучић.

Вучић је упитао да ли је нешто морало да траје 78 дана, или смо погрешно чекали да се неко умеша, те да ли и данас у Украјини неко рачуна да ће неко други да се умеша, а на крају ће исти споразум да се постигне, само ће земља да буде више девастирана него данас.

“Кључно је питање, и то сам поставио свима, а један сам од ретких који је говорио да ће се овако десити - хоћете ли прекид рата или победу? Плашим се да нико није спреман на прекид уз компромисно решење, већ да сви желе победу”, указао је Вучић.

Зато је, напомиње Вучић, забринут, и плаши се да ће све бити само лошије, а дан и недеље пред нама само горе, што ће за нас бити тешко.

“Наша позиција је тренутно ужасна”, рекао је Вучић, додајући да нафте имамо довољно, али да је рецимо проблематично и хоћемо ли имати хемикалије у Рафинерији за прераду нафте, будући да је руска.

“Имамо довољно нафте, набавили 34.000 тона дизела, 40.000 сирове нафте, плус још бензин, авио гориво, 25.000 тона мазута и до чепа ћемо да напунимо и последње складиште. Имамо гас, то је борба на дневном нивоу, успевамо, али бринемо шта ће бити сутра”, рекао је Вучић, додајући да лудилу више нема краја.

Разлог за то види у чињеници да нико не чека победу, већ пораз и слом другог - Русија Запада, Запад слом Русије, Украјина чека да се Запад умеша, а сви мањи страдају.

Вучић је додао да и хране има довољно, уз примедбу да је Египат, чијег председника очекује у посети Србији, има проблем јер су највећи увозници, а нема пшенице из Украјине, ни Русије.

“Зато сам против ''три карте за Холивуд''… Морамо да се бавимо својим тешкоћама, и то је важније него да будемо идеолошки на једној или другој страни”, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је Русија у последњих десет година увек била на страни Србије, а увођењем санкција, наша земља се доводи у ситуцију да изгуби јединог савезника у Савету безбедности Уједињених нација, уз Кину која никад није била против Србије.

“Не смете такве ствари да заборављате”, напомиње Вучић.

 

Мир је нама најважнији

"Хоћу да Србија има петнаест година мира и највећег просперитета и поред највећих мука са којима се суочавамо", поручио је Вучић, уз констатацију да му не пада ни напамет да Србија ратује.

"Рекао сам, а знају сви да Србија има најјачу војску на простору бивше Југославије, да Србија не намерава да војску користи агресивно против било кога у региону. То гарантујем својом речју. Они то знају и зато су задовољно одлазили“, пренео је Вучић своје ставове у разговору са страним саговорницима.

Вучић је указао да постоји безброј разних прича о томе шта ће се десити наредних дана, и да сваког дана мора да изговара да гарантује да неће бити рата.

"Мир је нама најважнији. Нашу земљу ћемо чувати и сачувати, како и колико ће бити тешко друга је ствар. Нешто зависи од нас, али не све", истакао је Вучић.

 

Хоћу да останем запамћен по фабрикама, брзим пругама

Вучић је нагласио да никада не би дозволио да Србија ратује и да он живи за фабрике, за њихово отварање као и за брзе пруге.

"Да ли мислите да би дозволио да Србија буде нападнута, никада... Живим за отварање фабрика, ако ставим своју децу по страни, фабрике су ми као усвојена деца, ја живим за те фабрике, за брзе пруге. Хоћу да останем запамћен по томе а не да некоме враћам децу мртву у сандуцима", рекао је Вучић.

Вучић је поручио грађанима да забораве потребу да навијају у сукобу Русија-Украјина, јер треба да гледамо да из ове тешке ситуације изађемо са што мање штете по Србију.

"Србији се догодило и много тога горег него што се тренутно дешава Украјини. Зато сад треба другачије да се понашамо", напомиње Вучић.

Вучић је додао да Србија поштује међуународно-јавно право.

"То само могу да кажу Србија и Украјина, две несрећне земље које су страдале" истакао је Вучић и додао да неће укидати руску културу у Србији.

Вучић је додао да то све говори, јер зна где све то иде.

Такође, Вучић је поновио да пут Србије ка Европској унији никад није био споран.

"Србија је јасно рекла која јој је позиција", рекао је Вучић на позив активисте за људска права Милана Антонијевића који је такође био гост у емисији, да је битно да се каже у ком правцу иде Србија.

 

Боримо се сваки дан да буде што мањи пораст цена

Вучић је истакао да није реално да цене остану на дужи рок ограничене, али да ће се држава трудити да учини све што је могуће да их контролише и на тај начин брине о грађанима.

"Уље код нас кошта 180-190 динара за литар, погледајте у суседним земљама, те цене су пута два или три. Србија, не рачунајући Белорусију и Украјину, има убедљиво најнижу цену струје у Европи”, напомиње Вучић.

Вучић је додао да је на акцизама на нафти заснован део функционисања и финансирања државе, а држава се дела одрекла да грађани не би осетили поскупљења, а ту смо, каже, испод већине у региону.

“Борићемо се да то остане тако. Ове цене да остану увек исте, није могуће, али бринемо о грађанима, гледаћемо да то контролишемо”, рекао је Вучић.

Изнео је податак да је у фебруару инфлација у Европској унији 6,2 посто, док је прошле године у фебруару била 1,3 посто.

“Лудило је свуда, јер нико не зна шта носи сутра. Потрошња је огромна, потражња је огромна”, указао је Вучић.

Вучић је додао да ми не можемо да утичемо на цене, јер у цену сваког производа на свету улазе и цена нафте и цена струје.

“Боримо се сваки дан да буде што мањи пораст цена”, рекао је Вучић.

 

Да гледамо свој интерес, сачувамо свој брод и држимо до морала

Вучић је изјавио да Србија у овој тешкој ситуацији у свету треба да гледа свој интерес, чува мир и држи до морала, као и да бар једном у историји сачува свој "мали брод и посаду" и не буде у вртлогу олује.

"Морамо да сачувамо мир и нашу земљу, једанпут да је сачувамо и не будемо у гротлу и у вртлогу те олује, бар једанпут то да избегнемо. И да маневришемо и радимо све што можемо док нам не буде претња директно око врата - када чувамо народ. Верујем да је то једино могућа политика. Све друго је бесмислено и неодговорно", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да као народ треба да се држимо заједно у овим тешким тренуцима у свету и гледамо интерес своје земље.

"Једни нас доживљавају као мале Русе, а други као мале Европљане. А ми смо само грађани Србије, имамо једну земљу коју волимо највише на свету и која је за нас најлепша и најбоља - њено име је Србија. Наш мали брод се налази на путу ка ЕУ. Тај мали брод мора да чува и своју крму и прамац, али и своје бокове и свој образ", поручио је Вучић.

Каже да тај "мали брод" не сме да заборавља како су се према њему односили у прошлости.

Вучић истиче да у односима између држава постоји и оно што је било раније, а не само оно што је данас, као и да иако сви други немају морала, ми ма колико смо мали треба да покушамо да сачувамо морал.

"Али, морамо да избегнемо, када олује крену да туку да нам брод не искидају и да у потпуности не останемо без брода, посаде и породица посаде. То је за нас најважније", нагласио је Вучић.

Каже да не треба да причамо само јуначке приче већ да покушамо да се боримо за своју земљу и разумемо тежину позиције у којој се налазимо.
Вучић је додао да гледа разне аналитичаре у Србији који су на једној или другој страни када је реч о сукобу у Украјини, као и да би они који раде у државним институцијама и добијају и по 2.500 или 3.000 евра плату када би остали само један дан без ње одмах га питали зашто није увео санкције Русији.

"Јуначе се, а држава није играчка. Много је то озбиљнија ствар него што људи мисле", закључио је Вучић.

 

Стране службе стоје иза дојаве о бомбама на лету Ер Србије

Вучић је рекао да му је "на нос изашао" лет Ер Србије Београд - Москва и додао да иза дојава о бомбама стоје стране службе.

"Да ли знате какви су притисци за тај лет", питао је Вучић.

"На нос ми је изашао тај авион, свакога дана, а шта ћемо ако свакога дана тај један једини авион морамо да враћамо од Суботице до Београда. Имаћемо три пута веће трошкове" рекао је Вучић и додао да све тако постаје бесмислено.

"То раде стране службе, увек раде са неке друге територије, Украјине, Пољске, и на крају ће све тако урадити и забранити нам и нафту и гас. Де фатко се суочавамо са санкцијама а немамо их", рекао је Вучић и додао да онда и не треба да нам уводе санкције.

Навео је и да чека да чује све "моралне громаде" да кажу шта имају, а оценио је да је све то "зато што желе слабу Србију".

Вучић је коментарисао и писмо из ОЕБСА и рекао да је разговарао са Урсулом фон дер Лајен и Шарлом Мишелом.

"Можете ли да разумете гнев неког из Србије када чује да је њима дозвољено да тргују са Русима нафу и гас, али да Србији није дозвољено", рекао је Вучић.

Додао је да би се променио тај "лигал акт" мора да постоји 27 земаља које би то промениле, што је немогуће, јер ће, каже, увек постојати нека Хрватска, Холандија,..."и да вратимо то не можемо, већ су Мађари поднели захтев".

"Зато даноноћно радимо на томе, јер та одлука неће бити повучена", рекао је Вучић.

 

Многи у региону виде сада шансу за обрачун са Србијом

Вучић је истакао да су многи у региону у тренутној ситуацији видели шансу за обрачун са Србијом, али да он нема намеру да им одговара, јер је Србији интерес да сачува мир и безбедност.

Вучић је то истакао одговарајући на питање зашто многи у региону нападају Србију, као и поводом изјаве бошњачко-албанског лобисте Јаноша Бугајског да је Београду потребан други Мајдан.

Вучић је рекао и да не може да говори све што зна и мисли, јер је и даље председник Србије.

"А да ли си усрећио оне са првим Мајданом? Да ли им је лепо данас? Да ли лепо живе? Да ли је ико радостан? Још једанпут бисте ову земљу да унесрећите, мало је било 1999. и 2000. године? Поново да имамо ланце и катанце на фабрикама и пљачку имовине? То је жеља? Због чега?", упитао је Вучић.

Вучић је приметио да су многи ово дочекали као прилику против Србије зато што су уверени у пораз Русије и њених савезника и приметио да када је реч о позицији Кине, да Кина чека конгрес Комунистичке партије и да Си Ђинпинг буде изабран за доживотног председника и да јој је у интересу да чува мир.

"Они ће зато бити опрезни, али неће ићи уз америчку матрицу. Председник Си Ђинпинг то неће прихватити. Не верујем да ће ићи уз западну матрицу", оценио је Вучић.

Вучић је истакао да и Ђукановић и Курти и део бошњачког руководства, као што је Комшић нападају Србију, али да не жели да им одговара, ни Комшићу који је говорио о Србији у Бриселу ових дана,као и да је оћутао и на интервју Мила Ђукановића коме су, каже, за све криви Вучић и СПЦ.

"Пустили смо их да говоре да бисмо сачували мир и безбедност, а они су сигурни да могу Србији да наштете. Толико је лажи речено о Србији. Није ваљда Србија на Косову и Метохији била гора него Русија данас у смислу агресије? Сви западњаци ће рећи да није. Што сад светски мангупи не бомбардују Москву као Београд? Зато што нема морала и нема принципа", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да међународно право, вредности, принципи и морал више не постоје.

"Ми морамо да се понашамо тако да сачувамо главе људима и унапредимо економију. Због тога, морамо да поштујемо право јачег и како и на који начин ми да преживимо. Између свега тога морамо да поштујемо међународно јавно право и да сачувамо своју државу. Да ли ће бити могуће да ми све издржимо? Не могу то да вам кажем данас, јер не знам шта нас чека сутра", рекао је Вучић, али је напоменуо да између свих тих принципа морамо да пронађемо своју позицију.

Вучић је поручио и да бомбардовање Србије више никад не може да се деси и да је Србија данас много јача.

"Не бих дозволио да Србија буде нападнута од било које велике силе. Живим за фабрике које смо изградили и за пругу која ће бити отворена сутра. Знате ли колико сам труда у то уложио", напоменуо је Вучић.

Вучић истиче и да се не плаши, али да неће да "спржи" своју земљу.

Вучић је грађанима поручио и да не навијају за друге, већ за Србију како би са што мање штете прошли.

 

Позиција Србије у овом сукобу мора да се тумачи другачије

Вучић је изјавио да позиција Србије у односу на сукоб Русија Украјина мора да буде тумачена на други начин, не због односа према Русији, већ зато што се Србији догодило много и горег од онога што се догађа у Украјини, а актери су били другачији.

Ако ни због чега другога зато неко мора да се понаша другачије према Србији, рекао је Вучић.

То нико неће да узме у обзир, додао је Вучић у полемици са Миланом Антонијевићем који је навео да је на западу било много расправа о бомбардовању Србије и да је (шведска политичарка) Ана Линд осудила бомбародовање једне београдске болнице.

На тај Антонијевићев коментар, Вучић је приметио да је потом уследило бомбардовање РТС-а и да је убијено 16 људи.

Антонијевић је узвратио да је бомбардовање РТС-а било најављено.

"Немојте кад Вас молим, Милановић (директор РТС) никога није убио, да ли то значи када најавиш да ћеш некога бомбардовати да имаш право некога да убијеш", питао је Вучић.

"Моја мајка је била то вече тамо, била је уредник вести, па сам хтео да убијем своју мајку, па ју је ракета бацила 20 метара, да ли то хоћете да кажете", питао је Вучић Антонијевића.

Такође је питао да ли је НАТО имао право убије и Бојану Тошовић, Милицу Ракић...

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва