Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА СНАЖИМО НАМЕНСКУ ИНДУСТРИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у касарни Топчидер где присуствује статичком приказу средства наоружања и војне опреме Војске Србије, да постоји велико интересовање у иностранству за најмодернију верзију српског оклопног транспортера "Лазар 3".

"Ово је најмодернији Лазар, Лазар 3, то је тај који сада сви странци хоће да купе и траже од нас", рекао је председник Вучић током обиласка.

Председнику Вучић је речено да транспортер има и свуда постављене камере за све који њиме управљају, као и за митраљесца, као и велики ниво противминске заштите.

Истакнуто је да нова верзија транспортера има велики ниво заштите уколико возило упадне у заседу, као и да има јачи оклоп.

 

Наручили смо 80 Лазара, 112 Милоша, чекамо важан систем из Русије

Председник Вучић изјавио је да је наручена производња 80 Лазара, 112 Милоша, као и да се очекује да стигне важан систем из Руске федерације који служи за електронско ометање.

Председник Вучић је приликом статичког приказа средства наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер рекао да су обезбеђена средства за 701 систем наоружања и да остаје да се нађу средства за још 853 система из домаће индустрије.

"Убрзавамо наоружање што није лако финансијски, близу смо да га комплетирамо, завршавамо још неке ствари. Заостајемо за точкашима у односу на суседе, са гусеничарима имамо огромну предност, надокнађујемо заостатак. Чекамо важан систем из Русије који служи за електронско ометање. Има још нових система што ће људи моћи да виде у Нишу за празнике", рекао је председник Вучић.

 

До краја године Војска добија огромну количину дронова-самоубица

Председник Вучић рекао је да верује да ће до краја године Војска Србије моћи да набави велику количину дронова-камиказа који ће бити домаће производње.

"Верујем да ћемо у сарадњи са бројним привредницима и домаћом памети моћи да до краја године покажемо велику количину дронова-самоубица или дронова-камиказа. Све ће бити домаће производње и то ће представљати велику предност Србије у односу на окружење", рекао је председник Вучић приликом статичког приказа средства наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер.

Председник Вучић је додао да набавка новог оружја захтева нове војнике и нову обуку и додао је да ће сада Војска Србије у оквиру оклопних јединица имати и нове јединице које ће управљати дроновима.

"Увек вам више оде на повећање плата зато што то није једнократан трошак, али огроман новац нам одлази на оружје и оруђе. Ово је нама најважнији састанак у Војсци Србије, који имамо једном годишње, где се бавимо ситуацијом и шта би требало урадити у наредних годину дана. Ми морамо страховито да убрзамо даље наоружавање и да снажимо домаћу индустрију. Истовремено морамо да имамо бољу обуку, иако имамо више војника", навео је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли набавка наоружања захтева више средстава од повећања плата Војсци Србије.

 

Помоћ Петолетки да осавремени линију за наменску индустрију

Председник Вучић најавио је да ће држава помоћи финансијски Петолетки како би осавременила своју линију за наменску индустрију.

Председник Вучић је истакао да треба да се убрза производња новог топа од 30 милиметара, јер би то било важно за Даљински управљану борбену станицу, али и опремање "малог Милоша".

Председник Вучић је током обиласка статичког приказа средства наоружања и војне опреме Војске Србије, у касарни Топчидер, питао ко ради ДУБС 30 мм и добио одговор да су то Петолетка и Телеоптик.

"Може ли Петолетка да осавремени своју линију, да платимо колико треба", рекао је председник Вучић и задужио министра финансија Синишу Малог да седне са руководством Петолетке и види како да им се помогне.

Даљински управљана борбена станица је наоружана митраљезом и намењена за уништавање појединачних и групних циљева, лако оклопљених возила као и лако утврђених објеката на ефикасним даљинама до 1.200 метара.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг