Вести

ВУЧИЋ: НАША ЈЕ ОБАВЕЗА ДА НЕГУЈЕМО СЕЋАЊА НА ВЕЛИКЕ ЉУДЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на церемонији свечаног откривања споменика потпуковнику Вељку Раденовићу, да нам је обавеза да негујемо сећања на велике људе који су државу задужили и да овај споменик много касни.

"Овај предивни споменик касни, много касни и по мало срамотно касни. Као народ и као држава наша је обвеза да негујемо сећања на велике људе који су државу задужили, неки су је градили, неки одбранили, а ђенерал Вељко ју је градио и одбранио увек тамо где је било најтеже", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је ово споменик једном од великих јунака, људи који су чували нашу земљу, наша огњишта, штитили нашу децу и онда када је било најтеже.

"С чим ћете пред Милоша? Раденовић ће пред Милоша чиста образа, великог дела, увек праћен песмом (Гаврила) Кулунџића. Та песма га је ставила у низ митских јунака. Његова мајка га је попут Јевросиме научила да не суди криво, ни по баби ни по стричевима", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је због часне и претешке полицијске службе у Призрену, Раденовић постао дијабетичар.

"Он би ишао у првом ауту, а увек иза њега би носили лекове ако затреба. Колико би их избегло службу, ризик. Он је јунак и није знао за реч назад, већ само значење речи напред. Људе је предводио уз поклич 'За мном браћо' уместо 'јуриш'. Јуришао је стављајући у један џеп инсулин, а у други чоколаду", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је породица Раденовић била изненађена када је јавио да је њихов Веља добио Сретењски орден за све што је урадио за нашу државу.

"По мало ме је био стид у моје и туђе име, у име оних који су брисали ову људину или ћутали о његовом јунаштву", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је судбина желела да споменик буде на стотину метара од породице, која ће га сваки дан овако величанственог гледати, знајући да није заборављен.

"После деценија Србија је почела да памти, да се сећа", поручио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг