Вести

ВУЧИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ ДА СА МАКЕДОНЦИМА ГРАДИМО НАЈБЛИЖЕ МОГУЋЕ ОДНОСЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након Светосавске академије у Скопљу, да Срби и Македонци треба да граде најближе могуће односе.

"Мислим да је најважније да ми и Македонци градимо најближе могуће односе, немамо ближе. Ми ништа не тражимо, ништа не захтевамо, волимо нашу браћу и сестре Македонце и верујем да и овај споразум који 1. марта ступа на снагу о заједничким радним дозволама и јединственом тржишту рада ће допринети још ближој сарадњи", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће за "EXPO 2027" бити потребне и македонске компаније.

 

"Заједнички да радимо и зарађујемо и градимо и Републику Србију и Северну Македонију, а што се тиче очувања нашег језика и писма мислим да све ово што радимо даје резултате. Видели сте какво је било одушевљење нашег народа вечерас. Честитам свима празник, Дан светог Саве, највећег од свих Срба", рекао је председник Вучић.

Захвалио је свима који су били присутни и истакао да су били представници свих најважнијих странака у Северној Македонији.

 

Бар два пута месечно разговарам са Србима у Северној Македонији

Председник Вучић изјавио је да бар два пута месечно разговара са представницима српске заједнице у Северној Македонији, у најгорем случају једном недељно и да је битно да се сачувају српско писмо, језик и традиција.

"Увек је лако добијати поене тако што ћете да говорите лоше за домаћина и да нешто критикујете, ја нисам од тих, мислим да су нам потребни пријатељство и заједништво са македонском браћом", истакао је председник Вучић.

 

"EXPO 2027" је велика прилика за цео регион

Председник Вучић рекао је вечерас да међународна изложба "EXPO 2027" која ће се одржати у Београду 2027. године представља велику прилику и за друге земље у региону.

"То је велика прилика за све у региону, тај "EXPO 2027" је страшна прилика за цео регион и зато се надам да ћемо у свему томе успети", изјавио је председник Вучић у Скопљу након Светосавске академије одговарајући на питање новинара да ли постоји заинтересованост компанија из Северне Македоније и саме државе за учешће на "EXPO 2027".

Председник Вучић је додао да Северна Македонија улази у изборну кампању, али да се заинтересованост подразумева, а најавио је да ће у Србију доћи и председник грчке владе и да су и они заинтересовани за "EXPO 2027".

 

"Када имате велике инвестиционе циклусе, када имате велики раст, онда не можете ви то све ни да постигнете. Ми смо данас анализирали, ми бар за два велика правца не знамо ни ко да нам гради те путеве, не можете више, све сте српске компаније искористили. Сада гледате кога ћете од странаца, они опет траже подизвођача, у Србији нема више подизвођача", навео је председник Вучић.

 

Нисам нарочито заинтересован које ће бити препоруке Европског парламента

Председник Вучић изјавио је да није нарочито заинтересован која ће бити препорука и одлука Европског парламента у резолуцији о Србији.

Председник Вучић је то рекао новинарима након Светосавске академије у Скопљу, на питање новинара шта мисли шта ће бити препорука Европског парламента у резолуцији о Србији о којој би требало да се гласа 8. фебруара.

"Знате шта је била прошла препорука Европског парламента? Била је препорука земљама које нису признале независно Косово да признају независно Косово. Замислите да их су их Шпанија, Грчка, Румунија, Кипар или Словачка слушале. Срећом, нико их није слушао. Тако да вам је јасно у ком односу и како то иде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да већина коју према његовим речима чине Зелени и црвени ће увек у Европском парламенту доносити неке препоруке против интереса Србије.

"Захвалићемо им, рећи да разумемо шта хоће да кажу и радићемо на будућности Србије. Не могу да вам објасним колико сам се насекирао", рекао је председник Вучић.

Коментаришући критике лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа на рачун новинарке Драгане Косјерине и Милицу Недић, председник Вучић је рекао да му је жао свих људи који доживљавају личне нападе и увреде.

"Нису сви научили да трпе. Зашто би, не знам, трпели од некога било шта? Шта су коме криве", упитао је председник Вучић.

 

Председник Вучић додао је да ће неки да кажу да је Милица Недић злочинац јер је радила је на Студију Б када није Ђилас управљао Студиом Б и да је то тежак злочин.

"Ако не радите за Ђиласа то је страшно нешто што у вашој кампањи не можете да превазиђете. Ја не желим да говорим било што лоше и пословно не на данашњи дан када би требало да славимо дан саборности и српске слоге, али ћу само једну реч рећи ја разумем фрустрације да имате онолико људи на протесту. Више смо ми имали људи вечерас", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је сала у Скопљу била затворена па није могло да стане   више људи због високих званица.

"Нећу вам рећи колико их је било. Морате да чувате образ политичким противницима и зато је боље да то не радите. Што је мањи број људи, што више виде да падају и у истраживањима и јавном мњењу, а да смо ми све снажнији, и нервоза је све већа. А хистерија, лични напади на све који им се супротстављају су већи и јачи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да не може да сакрије свој "презир и одвратност" према људима који немају шта Србији да понуде.

"Једино што нуде то је мржња и напади на неког другог. Програм, план и било шта слично немају", закључио је председник Вучић.

 

За 14 дана биће исплаћене све пензије увећане за 14,8 одсто

Председник Вучић рекао је да ће за 14 дана бити исплаћене све пензије увећане за 14,8 одсто.

"Од 5. до 10. фебруара ће се исплаћивати. И ја сам срећан како због наших пензионера, тако и због људи у јавном сектору који после тога примају прве увећане плате, али то је такође случај и у највећем делу приватног сектора", рекао је председник Вучић у Скопљу у обраћању медијима након Светосавске академије.

Председник Вучић додао је да је план развоја "Србија 2027 Скок у будућност" велика ствар за Србију, као и да је важно да земља иде напред.

"Важно је да покажемо колико волимо Србију, да покажемо како смо у стању да изградимо, како смо у стању да повећавамо плате и пензије", истакао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк