Вести

ВУЧИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ ДА НАСТАВИМО СА ДОВОЂЕЊЕМ ИНВЕСТИТОРА

Председник Српске напредне странке Александар Вучић рекао је вечерас да је, због украјинске кризе, странка морала да промени своју предизборну кампању од представљања планова и програма, у "мир и стабилност".

Вучић је рекао да је то донело велике проблеме, али и да је странка брзо реаговала.

Вучић је нагласио како је одлучио да се не води негативна кампања, иако зна да је таква кампања делотворна, јер противничке гласаче наведе да остану кући или их преокрене.

"Ми нисмо водили такву кампању, а против нас су је водили готово сви. У "њиховим" медијима вођена је толико брутална кампања не само против нас, него и владике Иринеја Буловића. Дошли су до тога да су морали да обмањују људе да немамо потписе подршке, а онда када покажете потписе то не вреди", истакао је Вучић.

Оценио је да се догодила велика промена у Србији, и да грађани те политичаре "не зарезују више ни два одсто", и да их је баш брига шта објаве "N1", Нова С и "Euronews".

Иначе Вучић је, у студио ушао изашавши "из фрижидера", а то је објаснио тиме да је људима толико досадио да сви мисле да искаче из фрижидера.

У предизборној емисији, којој је присуствовао врх Српске напредне странке, али и бројне јавне личности, Вучић је рекао да је од неколико премијера чуо да су увек веће ефекте рада имали у другом мандату, него у првом.

"Био сам премијер, пет година председник, и увек грешите када желите све да постигнете. Моја грешка је што бих хтео све, а не можете. Важно да људи дефинишу приоритете, баве се суштинским стварима, и тако постижу боље резултате", објаснио је Вучић.

Поновио је да сматра грешком што није брзо реаговао на актуелну кризу.

"Због те грешке смо каснили 5 до 6 месеци у куповини сировина репроматеријала и свега. Кривим себе што нисам реаговао одмах када сам видео да Кинези купују све. У ковид кризи смо брже реаговали, јер смо видели да нећемо тако брзо добити вакцине од Европске уније", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је одлука странке била да на листи буду и нестраначке личности, стручни људи у својим областима, са чиме се он сагласио, а да је његов предлог био да др Даница Грујичић, жена "чудесне енергије", води листу.

Додао је да ће нови онколошки институт, о коме је вечерас говорила и Грујичић, са опремом, коштати и до 400 милиона евра.

"Највећи број грађана, око 50 одсто, умре од кардиоваскуларних болести, а онда следе онколошки пацијенти, у 25 одсто. Направили смо Дедиње 2, најбољу клинику у овом делу Европе, а недостаје нам онколошки институт, који много кошта", рекао је Вучић.

Додао је да се граде или ће се градити болнице у Прокупљу, Смедеревској Паланци, Лозници, Аранђеловцу, Пироту, Кикинди, Параћину, Ћуприји, Врању, Лесковцу, а Ужице и Нови Пазар имаће "де факто" клиничке центре", рекао је Вучић.

Подсетио је да ће се у бројним локалним самоуправама градити канализациона мрежа, пречистачи отпадних вода, што нас приближава Аустрији, Немачкој, Швајцарској. 

 

Најављена хапшења због крађе у робним резервама

Вучић je најавио да ће ускоро уследити хапшења због крађа из робних резерви.

На констатацију министра финансија у Влади Републике Србије Синише Малог да у робним резервама има око 800.000 тона пшенице, рекао је да има нешто мање од тога због крађе.

"Имамо нешто мање, јер су људи крали у робним резервама, и ускоро следе хапшења", најавио је Вучић.

Мали је рекао да је влада замрзла цене основих животних намирница како би заштитила животни стандард грађана, а као другу меру, на иницијативу Вучића, попунила робне резерве, како би могло брзо да се реагује у случају несташица.

"Сада грађани знају да смо сигурни. Не треба да брину када је храна у питању", истакао је Мали.

 

Градимо више од 700 километара ауто-путева и брзих саобраћајница

Вучић је изјавио да је у изградњи више од 700 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а да је у претходних 10 година изграђено нових 1.124 километра ауто-путева, брзих путева и највећих регионалних путева.

Вучић је рекао да је претходна власт за 10 година пре тога изградила свега 102 километра ауто-пута.

Истакао је да се тренутно у земљи гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница и да је још много тога планирано, на пример, изградња ауто-пута Вожд Карађорђе од Лазаревца и Младеновца, Аранђеловца, Раче, Деспотовца до Бора, као и брзе саобраћајице од Бачког Брега код Сомбора до Накова код Кикинде.

"Толико ауто-путева нисмо изградили од 1945. године", рекао је Вучић.

Када је реч о изградњи само ауто-путева у претходниих 10 година, рекао је да је изграђено нових 354 километара према 19, колико је урадила претходна власт за 10 година.

Истакао је да без нових ауто-путева не би било толико ни нових инвеститора и фабрика.

Мали је додао да резултати актуелне власти могу да се сагледају и по висини просечне плате, која је 2012. године износила 331 евра, а у децембру 2021. године 635 евра.

"Најважније је да грађани осећају бољитак", истакао је Мали и додао да је циљ да до краја 2026. године просечна плата буде 1.000 евра, а пензија 500 евра.

Мали је нагласио да је држава показала да је стабилна и јака у време кризе и у оквиру помоћи грађанима и привреди обезбедила 8,8 милијарди евра. Како је рекао, Србија је у претходне две године упркос кризи имала највећу стопу раста у Европи.

Истакао је да је држава на рачуну 2012. године имала само 8,5 милијарди динара и била на ивици банкрота, док данас има 155,2 милијарди.

Мали је рекао да је четири године за редом остварен суфицит у буџету и још много тога, што је све резултат одговорне политике председника Вучића. Један од резултата је и то што је у Србији изграђено и 135 здравствених објеката.

Председница Владе Републике Србије и потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић је рекла да је једна од великих ствари и то што је држава успела да подигне предузетништво у српској привреди, а које није било препознато код младих људи као реална шанса за будућност.

Брнабић је додала да су млади имали свест да само чекају да им неко понуди посао.

Рекла је да је недавно отворен портал Предузетништво где могу да се нађу сви механизми подршке за предузетништво, а посебно за младе и женско предузетништво.

Брнабић је навела да је много уложено и у екологију, на пример, само у филтере за одсумпоравање у термоелектранама више од 600 милиона евра од 2014. године. 

Вучић је је рекао да, када је реч о екологији да је то таква тема о којој се много неистина износи и да је томе веома тешко се супротставити.

Рекао је да је, на пример, за пројекат Београд на води, подршка у почетку била свега 27 одсто, а према последњим подацима 69 одсто грађана подржава овај пројекат.

Вучић је рекао да верује да сада та подршка износи сигурно око 75 одсто.

"У почетку смо Београд на води подржавали само Синиша и ја и наша ужа фамилија. И Шапић је био против, али када је видео шта је урађено, поздравио је", навео је Вучић. Кандидат Српске напредне странке за градоначелника Града Београда Александар Шапић је то потврдио и додао да му је макета деловала као научна фантастика и да је рекао да то никада неће бити изграђено.

"Београдом на води је подигнута лествица", истакао је Шапић.

Шапић је рекао да ће изградња метроа, али и линијског парка који ће чинити најлепши паркови у дужини од пет километара, бити веома важни за даљи развој Београда.

Вучић је рекао да управо најтежи пројекти доносе будућност и остају иза политичара и да управо такве пројекте садашња власт жели да уради за грађане.

"Шапић има огромну енергију и мој савет за њега је да се држи великих пројеката", рекао је Вучић и додао да у политици има доста шминкања и маркетинга, како то раде његови политички противници.

Вучић је истакао да је управо метро један од великих развојних пројеката у Београду.

Шапић је рекао да је за њега лично град Београд велики изазов и да би волео да се опроба као градоначелник и покуша да уради све што је учинио за грађане Новог Београда.

Истакао је да је важно да економија земље буде јака, јер су онда и локални буџети већи, као и да то може да се постигне само уз постојање мира и стабилности у земљи.

 

Развој Србије биће настављен, граница наши снови

Вучић је изразио очекивање да ће успешни бројеви о развоју Србије бити настављени.

"Не зависи све од нас, верујем и надам се да ће криза у Украјини да се смири, ако се то деси онда су граница само наши снови", рекао је Вучић.

Рекао је и да ће све од себе дати за грађане, али и да ће му бити огромна част ако би у првом кругу победио, јер би био једини до сада у Србији коме је то успело и да би после Николе Пашића постао неко ко је најдуже на власти.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк