Вести

Вучић: Најтежи кораци на почетку

Преговори са Европском унијом почеће отварањем поглавља 23 и 24, која се односе на правду и безбедност, рекао вицепремијер Александар Вучић. Више се нико према Србији не односи туторски већ са поштовањем, Србија је данас поуздан партнер, навео је Вучић у интервјуу за РТС.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће преговори са Европском унијом почети отварањем "најтежих" поглавља 23 и 24, која се односе на правду и безбедности.

"За нас је важно да ћемо кренути са отварањем поглавља 23 и 24, оно што су многи остављали за крај, најтеже степенице мораћемо да прескачемо на почетку", рекао је Вучић за Дневник РТС-а.

Вучић је оценио да су данас грађани Србије добили другачију и бољу будућност него пре неколико месеци, као и да је Србија стожер стабилности коју "нико не може да заустави".

"Мораћемо себе да мењамо, много више да радимо и направимо да наша кућа буде боље место за живот наше деце, да имамо бољу перспективу, обезбеђеније школе и болнице, више радних места, што ће бити и сигнал инвеститорима да улажу", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија свој посао у преговорима са ЕУ може да заврши до 2018. године, а потом је на државама чланицама да одлуче када ће примити Србију у своју заједницу.

"Кад тај посао завршимо имаћемо правно уређену државу у којој ће владавина закона бити најважнији принцип. Имаћемо систем и институције које ће радити свој посао, без обзира на то која је странка у власти, а која у опозицији", сматра Вучић.

Вучић се захвалио председнику Србије Томсилаву Николићу, премијеру Ивици Дачићу и свима који су "огорман труд уложили" на европском путу Србије.

Вицепремијер је подсетио да је данашњој међувладиној конференцији у Бриселу присуствовао највећи број министара држава чланица у односу на и једну другу међувладину конференцију до сада, а посебно истакао важност доласка немачког министра.

"Сви они су дошли и у суперлативу говорили о Србији. Они рачунају на Србију у будућности. То је велика тековина за грађане Србије. Данас смо били сви поносни на своју земљу и на нашу тробојку у Бриселу. Данас је много лепо било бити Србин и грађанин Србије овде у Брислу, што није увек случај", рекао је Вучић.

Према његовим речима, на међувладиној конференцији се видело да се у унутрашњим питањима нико према Србији није односио туторски или као према "банана-држави", што показује да се однос према њој променио.

"Србија је данас поуздан партнер, јер оно што је Србија рекла то је испунила, Србија није имала две приче", истакао је Вучић, наводећи да ће свима давати сигнале да је Србија сигурна земља за улагање.

"Србија је на добром путу и мислим да, ако радимо још више и будемо вреднији и покушамо да ствари зависе од нас, бићемо признати и прихваћени, пред нама су велики резултати и успеси у будућности", подвукао је Вучић.

Вучић очекује да грађани "светло на крају тунела" виде крајем 2014. гдоине, а у наредним годинама, каже, то ће осетити на много јаснији начин.

"Ми политичари, али и део наших људи, морамо бити спремни да престанемо да кукамо и да се жалимо на сопствену судбину, да узмемо ствари у своје руке и видимо шта можемо да урадимо за себе и своју државу и да спроведемо реформе", рекао је Вучић.

Говорећи о ванредним парламентарним изборима, Вучић је рекао да је свеједно да ли ћемо имати изборе или не, јер ће Србија остати посвећена преговорима.

"Чак и да имамо изборе и било ко да победи потпуно сам сигуран да ће Србија ићи напред", рекао Вучић и додао да за разлику од неких који су увек о својим политичким противницима говорили најгоре они и о њима говоре само најбоље јер је то нови имиџ пристојне и нормалне Србије.