Вести

ВУЧИЋ НА ПРОМОТИВНОЈ ВОЖЊИ НОВОГ ВОЗА ЗА ВЕЛИКЕ БРЗИНЕ "STADLER KISS"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је промотивној вожњи новог воза за велике брзине "Stadler KIS" на линији Београд-Петроварадин, поручио је да је то слика другачије, промењене Србије, и да оно што је некада било ругло, данас изгледа потпуно другачије.

Вучић се са сарадницима, и партнерима из Русије и Кине који су радили на изградњи брзе пруге од Београда до Новог Сада, данас возио возом, 200 километара на сат, по први пут на српским пругама.

По уласку у вагон, председник се поздравио са машиновођама, упитавши их за њихово досадашње искуство са новим возом.

"Воз иде 200 километара на сат, не морате да се плашите, уживајте у вожњи", поручили су они председнику и сагласили се да је најлепши део целе трасе вијадукт Чортановци.

 

"Воз је изванредан", прокоментарисао је председник.

Како је рекао, неки људи у Србији се никад нису возили возом, али ће се то сада променити.

"Вама ово изгледа како воз мили и глатко иде, али било је милион мука и проблема, само кад се сетим...Још чекамо да тог 15. марта крене комерцијална вожња, а ово су последње припреме, да би било сигурно и безбедно, да људи могу да уживају", рекао је Вучић.

Истакао је да је све то промењена Србија, другачија земља, и да је уложен велики новац у тај пројекат.

"Уз другу инфраструктуру, другачије станице... оно што је било ругло, сада је другачије. Поносан сам и рекао сам људима из ''Штадлера'' да не могу да сакријем радост кад прилазим возу, прузи... То је нешто фантастично", рекао је Вучић.

 

Како је рекао, највише га одушеви призор са вијадукта у Чортановцима.

"То је таква лепота...са погледом на Дунав, али и цео север Србије, цела Војводина је прелепа", додао је председник.

Поновио је да ће воз имати две верзије, односно један ће возити краће, око 35 минута, директно Београд - Нови Сад, без стајања, и друга нешто дужа од 57 минута.

"Мени се више свиђа ова од 57 минута, не зато што је јефтинија, него зато што станете на станице, видите како изгледа Инђија, Пазова, Карловци, Петроварадин... Људи ће имати право да бирају. Али, овим смо спојили Београд и Нови Сад", указао је Вучић.

Вучић и остали путници послужени су кафом и чоколадицама, а председник је, узевши прву чоколадицу у том возу, рекао да ће је сачувати за успомену.

Са председником Вучићем, промотивној вожњи присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић...

 

 

Извор: Танјуг