Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА САЧУВАМО МИР И БРИНЕМО О НАШОЈ ДЕЦИ

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је у Србију, у Шид, стигла трећа композиција Штадлеровог воза, који ће саобраћати на брзој прузи Београд - Нови Сад.

"Сада ћемо имати три воза која ће саобраћати", рекао је Вучић и додао да је потребно време да се људи навикну на то.

"У почетку су људи заинтересовани и возиће се да виде воз, а касније ће воз почети да користе за одлазак на посао и све друго", рекао је Вучић.

Подсетио је да је то попут ситуације када је отваран Пупинов мост, који првих 20 дана готово нико није користио, а сада су тамо гужве. Указао је да су људи навикнути да већу пажњу посвећују лошим вестима, па им промакну лепе вести.

"Не треба се заборавити да су на брзој прузи радили људи годинама. Тај воз постаће део свакодневнице, као што су се људи навикли на ауто-пут Милош Велики. Убрзо ће уследити питања, а када ће деонице до Суботице и Ниша", објаснио је Вучић.

Рекао је да код нас људи не разумеју да се ствари померају на лошије свуда у свету, јер су себи зацртали оно до чега смо дошли, као да је то Богом дано и непромењиво.

"Као да је мир непромењив. Нашим и туђим грешкама то може да се промени. Али уверен сам да неће", додао је Вучић.

 

Немамо проблем са основним животним намирницама, ни нафтом

Вучић је још једном поручио да у Србији нема проблема са основним животним намирницама, као ни са набавком нафте, и поред свих проблема.

Вучић је најавио и да ће Влада Републике Србије сутра усвојити изузетак од одлуке, како би 31.000 тона пшенице, по ранијем договору, била испоручена Албанији, уз нешто мање количине кукуруза.

Вучић је рекао да је цена нафте поново порасла данас на 118 долара, а вечерас на 122 долара, док је гас поскупео чак 25 одсто, као последица одлуке председника Руске Федерације Владимира Путина да се гас плаћа у рубљама.

"Велики је проблем за цео свет, као и одлука око рубљи. Неки сматрају да је то генијално у геополитичкој игри, да се супротставе петродолару, јуану.. Немци су већ навели да је то разлог за раскид уговора… Све то нам доноси само много проблема", рекао је Вучић.

Додао је да се разговара са европским партнерима како би Србија обезбедила довољне количине нафте.

Појаснио је да је додатни проблем што се нафта не може лако пребацити преко Црног мора, због осигуравајућих компанија и несигурности, а дође ли до сукоба око Одесе, то је само додатни проблем.

"Ми преко Омиша, преко Хрватске узимамо нафту; морамо то да решавамо са Европљанима и верујем да ћемо решити. Људи треба да знају да бринемо, водимо рачуна и да радимо све што је могуће”, рекао је Вучић.

Подсетио је и на проблем са пшеницом, јер су Украјина и Русија, други, односно четврти произвођачи пшенице.

"Сутра ће влада усвојити изузетак, да 31. 000 тона пшенице иде у Албанију, уз нешто мање количине кукуруза. Цена је добра, како је и договорена”, рекао је Вучић, поновивши да цена пшенице свуда скаче, буде стабилна на високом нивоу по два, три дана, али онда опет порасте, због чега и хлеб поскупљује.

Вучић је поручио да је Србија по питању пшенице и кукуруза безбедна, чак и да нема жетве у јулу и августу, а тек са том жетвом имамо за себе, али и да понудимо региону и шире.

На констатацију да постоји проблем у Европи са сунцокретовим уљем, Вучић је рекао да то код нас није случај.

Навео је да је и у пограничним деловима према Босне и Херцеговине приметан долазак људи из Републике Српске и Федерације, који купују по два, три, пет литара уља, и истакао да их за сада нико не ограничава, али их и замолио да не купују веће количине, како не бисмо морали да прибегнемо неким мерама.

"Немамо проблема са основним животним намирницама", поручио је Вучић.

Указујући колико је криза у Украјини све пореметила, рекао је да је Србија купила два хеликоптера "Камов" од Русије, за гашење пожара, који по налету преносе по чак 5.000 литара воде, а што не може да стигне до нас, па се чека да се види шта ће бити са том испоруком.

 

Шокиран сам неодговорношћу, тражио сам веће залихе за војску

Вучић је изјавио да је шокиран неодговорношћу оних који га нису послушали када је од војног врха у децембру тражио да се повећају обавезне залихе хране за војску, као и да ће то сада бити решено средствима из државног буџета.

"Оно због чега сам додатно забринут, иако сам на скупу са војним врхом 18. децембра у Нишу јасно рекао да се све количине хране за војску повећају са обавезних 15 дана на месец дана. То није добро урађено и оно због чега сам додатно забринут је то што фабрике одбрамбене индустрије Србије нису набавиле сировине", рекао је Вучић.

Како је рекао, шокиран је неодговорношћу неких од њих, али и да ћемо то решити и боље је да не говори ни о коме ништа.

"Решићемо то из државног буџета. Зато увек чувамо део пара, јер увек нечија неодговорност може да вас изненади. То су проблеми за које нисте очекивали да могу да вам искоче", нагласио је Вучић.

Поручио је да ће се држава, ипак, изборити са свим тим проблемима и да ће бити напуњене све наше резерве, робне, енегетске, ратне и све друге.

"Али, то су мале количине, наша складишта су мала, ми немамо довољно складишта за храну за војску. Зашто то нису урадили од 18. децембра?", запитао је Вучић.

Додао је да је то можда више питање за њега као врховног команданта, пошто се тек сада сетио да провери.

"Нисам се сетио (раније), није ми пало напамет, мислио сам да то што сам изнео као наредбу, да се то и радило", додао је Вучић.

 

Разговарамо о увозу нафте са Блиског истока преко Драча

Вучић је изјавио да већ води разговоре са партнерима са Блиског истока о могућности да Србија од њих увози нафту, као и да би она могла да се допрема нашој земљи преко албанске луке Драч.

Вучић је рекао да не зна како ће се завршити проблем око нафте односно да ли ће Србија и Нафтна индустрија Србије бити изузете из санкција Европске уније према руским компанијама.

"Већ разговарам са нашим пријатељима са Блиског истока да увозимо нафту од њих и гледам где да је довеземо. Најбоље и најлакше је да нам дође до Драча. Сада гледамо како да организујемо превоз од Драча, да ли имамо цистерне и возне композиције, на који други начин да то урадимо", рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора дневно да увози огромне количине нафте и истакао да ништа од набавки онога што је потребно Србији не може да се нађе за дан, већ је то све резултат сталног и напорног рада.

 

Патриотизам је да сачувамо мир и Србе на Косову и Метохији

Вучић је онима који му, како је рекао, држе придике око патриотизма и избора на Косову и Метохији поручио, да патриотизам значи очувати мир.

Вучић је рекао да сада они који се залажу за такозвано "независно Косово", то чине прикривено због избора и почињу да му држе придике око патриотизма и избора на Косову и Метохији.

"Они то раде иако знају да бих добио 90 одсто гласова. Али имали смо две опције, од којих је једна да на силу покушамо да спроведемо изборе, да изазовемо интервенцију "косовске" специјалне полиције и да имамо најмање 100 мртвих", рекао је Вучић и додао да је патриотизам сачувати мир, Србе на Косову и Метохији.

Да, како је рекао, имају више деце, да се улаже у тамошње водоводне системе, болнице, да градимо болнице у Грачаници и Косовској Митровици, да помогнемо ученицима у Сиринићкој Жупи.

Вучић је подсетио да у његово време није проглашена такозвана "независност Косова" и указао да Срби са Косова и Метохије, када се и не сагласи са њима, говоре да му верују јер је увек са њима.

"Ја морам да бринем о њима, али и о људима на сваком месту у Србији. Морамо да их сачувамо и да бринемо о нашим родитељима и деци. Најлакше је давати неодговорне изјаве", поручио је Вучић.

Како је рекао, избори су прилика да они који то желе гласају за неодговорне људе, а има их у великом броју који изговарају неодговорне речи великом брзином да не могу да се похватају.

Позвао је грађане да, када дају глас, размисле да ли тиме доносе добро својој деци.

Рекао је да ни о коме неће лоше да говори, и да ће ова предизборна кампања бити јединствена по томе што никога од противника не помиње, осим ако на неко питање одговара и то само врло благо.

 

Имам страх од сутрашњег дана и закључака НАТО

Вучић је рекао да ће руске снаге вероватно ускоро заузети Маријупољ и изразио наду да неће доћи до ширења сукоба међу светским силама, али да свакога дана стижу све теже и горе вести.

"Имам страх од сутрашњег дана и закључака НАТО. Надам се да ће се сачувати мир", рекао је Вучић и напоменуо да је Јенс Столтенберг дао добру изјаву (да НАТО има обавезу да осигура да рат не ескалира ван Украјине и постане конфликт између НАТО и Русије.)

Вучић је рекао и да не жели никога да плаши, али указује да је цена нафте била 80 долара по барелу, а данас већ 122 за само 25 дана сукоба.

Према његовим речима, тек се могу очекивати негативни ефекти због увођења плаћања гаса у рубљама.

"Много је тешких питања", навео је Вучић и додао да ни ми, а ни Мађарска, ни Бугарска неће плаћати у рубљама. 

Напоменуо је и да су Немци рекли да је то разлог за раскид уговора.

"Шта ћете са гасом, ни САД ни Катар не могу да надокнаде потребне количине", рекао је Вучић и указао да се може очекивати тешка зима.

Додао је да се увек узда у рад, марљивост и способност, а не у срећу, али истиче да Србија нема ни нафту ни гас и 100 посто зависи од увоза.

Вучић је рекао да имамо пољопривреду, да можемо да уведемо квоте и да увек имамо довољно, али да и све то зависи од гаса и нафте, као и рада фабрика.

"Свакако ће бити тешко, али ја кад кажем да је најтеже увек имам нешто у рукаву. Ја сам песимиста, али гледам да сачувамо нешто у рукаву за свој народ, не морам да отркривам то другима у свету. За нашу земљу ћемо да се снађемо", поручио је.

 

Тешка времена, складишта мала

Вучић је указао да предстоје тешка времена у којима је питање одговорности суштинско.

"Председник Француске Емануел Макрон, за којег верујем да ће поново победити на изборима, усред кампање рекао је да се Французи спремају за ваучере за храну. То је рекао за Француску која има све, која је најјача пољопривредна сила Европе. Замислите да сам ја рекао као Немци или Жозеп Борељ "немојте у кратким рукавима по стану, штедите". Те изјаве су доказ тежине ситуације", рекао је Вучић.

Такође је рекао да је реч о финансијски много јачим земљама од нас, а да наша земља као хрчак скупља мало по мало и нагласио да држави много помажу неки људи у довлачењу роба.

На питање за складишта резерви, као и земаља у окружењу, рекао је да Србија не може да испоручи сав кукурз Албанији јер немају где да га држе, а такве проблеме имају и друге земље.

„Ми имамо проблем са нафтом, јер када напунимо Смедерево са 33.000 тона, војне 18.000 и 7.000 за авионска горива, немамо више где да га држимо. Морамо брзо да градимо нова складишта“, рекао је Вучић.

"Ако све утиснемо у наше складиште то је 400 милиона кубних метара, и ако убацимо још у руски део 450 милиона, потребно је да складиште проширимо јер морамо да дођемо до милијарде кубних метара гаса", објаснио је Вучић.

 

А, што би Курти било шта разумео…

Вучић је изјавио да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти жели да поручи Србима да им није место на Косову и Метохији, додајући да је много новца уложено у рушење српског јединства и Српске листе на Косову и Метохији, те поручио да српско јединство нико не може да сруши.

Коментаришући Куртијеву изјаву да би потпуно разумео Србе када би "протестовали против корупције, за боље образовање, за социјална питања", позивајући их да не излазе на протесте, против одлуке Приштине да им не омогући гласање на изборима 3. априла, Вучић је одговорио:

"А, што би Курти било шта разумео? Курти за кога су код нас у јавности говорили да је геније, да ће са њим да буде ''чудесно лепо'', јер он ваљда воли Србе, од како је Коштуница њега и још неке пустио на слободу, па је ваљда запамтио Србе по добру.. Па им овако враћа и иживљава се на онима које сматра својим грађанима, јер жели да пошаље поруку Србима да им није место на Косову и Метохији”.

Навео је да ће Курти наћи двоје, троје Срба који ће пристати да руше јединство Срба на Косово и Метохији, истичући да је уложен огроман новац у рушење јединства Српске листе и српског народа на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је јуче био поносан када су Срби са југа Косова и Метохије подржали предлог Срба са севера Косова и Метохије, тешку меру, напуштање институција, будући да је то њима лакше да учине, јер на северу нема суштинске албанске власти, осим кад их малтретира РОСУ.

"И Срби са југа су их подржали, иако је њима теже, и рекли су да ће и они да изађу”, пренео је Вучић и поручио да српско јединство нико неће лако да сруши.

"То је немогуће, јер ми имамо међусобно поверење, они знају колико сам се борио у Бриселу против такозваног "Косова" у Уједињеним нацијама, одбио признање у Вашингтону", рекао је Вучић.

Када је реч о саопштењу Квинте поводом одлуке Приштине да одбије њихов предлог о гласању на Косову и Метохији на предстојећим изборима 3. април, рекао је да је то важно саопштење, иако је тешко да то у потпуности разумемо.

"Американци су били фер по том питању, да њих није било не знам да ли би било таквог саопштења, иако звучи чудно", рекао је Вучић.

Поновио је да је Београд на свакојаке компромисе пристајао, али није и неће пристати да призна такозвану "независност" Косова.

"Да бисмо имали изборе, морали бисмо да признамо такозвано "Косово", то су тражили. Нисмо то желели и то је цена. Они су желели да са печатом владе, Србија тражи или моли владу тзв. Косова, чиме бисмо ми де факто признали косовску државу. А, ми онда никада не бисмо могли да идемо испод тих стандарда. То нисмо могли да прихватимо, и то су сви знали", рекао је Вучић.

Поновио је да је на нама да чувамо мир, како би економија могла да иде напред, да се људи враћају у земљу.

 

Сада се види колико је НАТО агресија на Србију била погрешна

Вучић је изјавио да се сада, после 23 године, види колико је НАТО агресија на Србију у оквиру Савезне Републике Југославије 1999. године била погрешна и колико, како је рекао, скарадно и глупо звучи то због чега су нападали Србију.

Вучић је уочи обележавања годишњице НАТО агресије која је почела 24. марта рекао да је бомбардовање Србије било само део целокупне агресије коју је спровело 19 НАТО земаља.

"Не можете да вратите људске животе, не можете да вратите животе 82 деце", нагласио је Вучић.

Истакао је да се сада најбоље види колико је то била ужасна, погрешна и противправна и крајње неморална акција 19 НАТО земаља.

"Како то данас и скарадно и глупо звучи када причају да су нападали Србију због хуманитарне катастрофе и због тога што су тиме спречавали ''нови Аушвиц'', што је тада рекао немачки министар спољних послова Јошка Фишер, до колатералне штете и бесмислених лажи на дневном нивоу које су производили. И како је њима данас глупо када оптужују Русију за агресију на Украјину када их неко подсети да су они то у истом или горем облику урадили", нагласио је Вучић.

Како је рекао, мали народи су увек жртве, јер када говорите о великима код њих морал и вредности о којима стално говоре - уопште не постоје.

"Јер, лако би се поставило питање, што не бомбардујете оне веће, који су ваљда много теже ствари починили него ми мали. Па, неће, јер тај већи може да узврати. Толико о моралу вредностима и принципима", поручио је Вучић.

Истакао је да у свету у коме нема принципа и морала ми морамо да чувамо наш морал и принципе међународног јавног права.

"Да ли нам се то увек свиђа или не, да ли смо сувише страствени па навијамо за неку страну и нећемо да приметимо да су и ти људи погрешили, то је друга ствар. Србија мора да се ових принципа држи. То Србији даје додатну снагу, моралну и слободарску ноту, што је суштина опстанка наше нације, али мора да се понаша прагматично и рационално и да живи. Србија мора да чува мир и стабилност и да размишља о својој деци", навео је Вучић.

Како је рекао, замислите да имамо било какав удар са било које стране, таман када смо почели да подижемо земљу брже него други у Европи.

"То би нас убило и вратило на стање пре 1999. године или после те године. То нам не треба и зато је одговорност и озбиљност од суштинског значаја. Биће тешких одлука, свакојаких у будућности, али ми морамо да чувамо и држимо главни правац, а то је мир, стабилност сигурност, снабдевеност и брига о људима. И поштовање међународног јавног права и морала у међународним односима, али, извините, не по цену да угрозите опстанак свог народа", поручио је Вучић.

 

Плате и пензије биће редовне

Вучић је рекао да ће у Србији плате и пензије бити редовне, као и да ће се настојати да се јавни дуг држи испод 60 посто БДП-а.

"Јавни дуг је зао друг и то нам није потребно", рекао је Вучић.

Додао је и да има много проблема, да неке фабрике отпуштају раднике по уговору због тога што немају сировине, али да је ситуација у Србији боља него у неким другим земљама.

"И држимо јавни дуг под контролом, јер имамо фабрике и немачке и француске, швајцарске и кинеске", рекао је Вучић и додао да га је забринуло то што је неко почео да прети Србији недоласком нових фабрика.

"Узмите маљ, ударајте ме по глави и нећу вам реч рећи. Али ако почнете да претите да у Србију неће долазити фабрике, само вам остаје да плачете и да не знате више шта да одговорите на то", рекао је Вучић.

Рекао је и да је вечерас у Србију стигла нова композиција Штадлеровог воза у Шид, као и да ће се ускоро градити пруга према Шиду.

Према Вучићевим речима, до Беча ће се стизати за 4 сата и 50 минута када буде завршена целокупна пруга преко Будимпеште.

Одбацује и поједине коментаре да брзи воз Београд - Нови Сад у просеку иде 100 километара на сат јер, како је рекао, иде 145 км на сат, а да може да развије брзину и до 230 км на сат, али је постављено ограничење на 200 км на сат.

Приметио је да неки не могу да признају успех и да се радују успеху земље, али да се обичан народ радује.

Рекао је и да нико због кризе не ради велике пројекте, али да ће Србија наставити са градњом путева, по мањим деоницама за Милош Велики, а да ће Шандонг да пожури са радовима на деоници Лајковац - Ваљево и Градиште - Голубац.

Напомиње и да ће Мађарска свој део деоница пруге да заврши до 2025. године, а да ће Србија годину дана пре њих доћи до Суботице и да ће се путовати од Беграда за сат и 10 минута.

Рекао је и да не би било пруге Београд - Ниш да није европских пријатеља, али и истакао да су то изградили грађани Србије који све то плаћају.

 

Кад прође криза направићемо холограм Трајановог моста

Вучић је најавио да ће Србија када прође криза у свету направити холограм Трајановог моста на Дунаву.

"Једног дана, када нам прође ова криза, урадићемо холограмски мост на Дунаву. И то ће да буде највећа европска атракција", рекао је Вучић.

"Много кошта, али ћемо тако нешто да направимо", додао је Вучић.

Претходних година се говорило о могућности изградње холограма легендарног Трајановог моста у близини Кладова, монументалне грађевина из 104. године, који је цар Трајан саградио јер је Дунав представљао велику препреку за Римску империју.

Замишљено је било да холограм Трајановог моста, који је представљао архитектонско чудо у то време, верно дочарају ласери који би пројектовали слику те грађевине која је спајала обале Дунава.

 

Нема оправдања за НАТО агресију

Вучић је рекао да нема оправдања за НАТО агресију и да су они кривци за напад 1999. године, али да би да је он био на месту Слободана Милошевића другачије поступио.

"После неколико дана бих то прекинуо, макар својом оставком или било чиме. Предуго је 78 дана мрцварења земље која није имала шансу да се одбрани и чекања да нам неко други помогне, а знали смо да нам нико други неће помоћи", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио да су Руси гласали и за санкције против Србије, требало је да знамо и да ће се повући са Косова и Метохије и да је Русија тада са Јељцином била слаба.

Вучић је указао да онај ко води земљу мора да брине како да сачува народ.

Наводи и да се не би сагласио да је Милошевић крив, јер је крив онај ко је земљу напао, крив је НАТО, али сматра да је Милошевић морао другачије да процени ствари и да одлуке донесе брже и да смањи штету да би спасао део економске и путне инфраструктуре и да би спасао животе.

"Али лако је бити генерал после битке", приметио је Вучић и додао да свакога дана размишља о најтежим сценаријима.

"Зато када гледам сукоб на истоку Европе питам се зашто неки људи не размисле добро о последицама", додао је Вучић.

Вучић је рекао и да су отклоњене неке последице НАТО бомбардовања, али да се не могу вратити Бојана Тошовић, Милица Ракић, Сања Миленковић и још 79 деце.

"Треба увек опростити и бити за сарадњу, НАТО је важан због КиМ, али мора да постоји сећање и поштовање према жртвама", истакао је Вучић и додао да је задовољан што већ седам, осам година са Републиком Српском обележавамо страдање нашег народа.

 

Историјски најбољи односи са Мађарском

Вучић је рекао да Србија има историјски најбоље односе са Мађарском, да су то комшијски и братски односи и да никада не смемо да заборавимо то колико Мађарска брани интересе Србије.

Вучић је на питање о нарушеним српско мађарским односима у првој половини двехиљадитих година као и да је то питање било интернационализовано, рекао да је тада било 769 сукоба и свађа на међунационалној основи, а данас је то мање од 11.

"Имамо најбоље комшијске и братске односе. Мађарски пријатељи када нико не сме да подигне ни руку ни глас стану уз Србију и ми никад то не смемо да им заборавимо", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је то веома тешко у атмосфери када нико ништа лепо не каже о вама у Бриселу, а Мађари се јаве и смеју да срчано бране интересе Србије.

"Дужни смо им, захвалношћу и срцем верујем да ћемо најбоље да им узвратимо тај однос и енергију коју су дали Србији", навео је Вучић.

Вучић је посебно захвалио премијеру Виктору Орбану, као и лидеру СВМ Иштвану Пастору који је радио на помирењу.

Много је рада и труда уложено, а данас се виде резултати рекао је Вучић и додаје да су се Србија и Мађарска договорили и о међусобном помагању ако некоме нешто затреба, и да ће Србија то истог дана учинити.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ 1