Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА НЕГУЈЕМО КУЛТУРУ СЕЋАЊА ЗБОГ БУДУЋНОСТИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија мора да гаји, негује културу сећања на своје хероје, јер ако то не чинимо, немамо на основу чега да захтевамо добра и велика дела од других.

Вучић је у Крушевцу открио споменик потпуковнику Вељку Раденовићу - Ђенералу, хероју из сукоба на Косову и Метохији 1999. године, и том приликом рекао да је тиме исправљена историјска неправда.

Вучић је на питање зашто се толико чекало да се одужимо хероју, рекао да то није случај само са Раденовићем, већ са многим херојима.

"Ми смо чекали више од 75 година да јасеновачке жртве добију кеј, улицу, било шта у Београду. У главном граду Срба, 75 година је било потребно да се сетимо да постоји Јасеновац, о херојима са Кошара да не говорим, о Вељку Раденовићу...", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ако не гајимо и негујемо културу сећања, чиме ћемо и на основу чега онда захтевати од других у будућности било каква добра и велика дела.

"Не мислим само на витештво, ратништво, већ и градитељство, на доприносе у култури, уметности, свему", рекао је Вучић.

Вучић је у Крушевцу посетио и манастир Наупаре, који је по предању градио деспот Стефан Лазаревић, а 1835. обновио кнез Милош Обреновић.

"Имамо много дивних манастира, али овај је посебан и треба да помогнемо мало, да би још више људи долазило", рекао је Вучић.

 

Биће довољно за извоз, прво да се обезбеди Србија

Вучић je изјавио је да ће бити обезбеђене довољне количине пшенице и кукуруза за све, али да на првом месту мора да буде обезбеђена Србија.

На питање шта се дешава са фалсификовањем раније потписаних уговора о извозу, Вучић је одговорио да ће "преваранти морати у затвор".

Према сазнањима БИА и МУП истражују превару у извозу жита, брашна и уља која се односи на наводно антидатирање раније потписаних уговора о извозу.

 

Треба да се стиде сви који су учестовали у НАТО агресији

Србија само жели да жртве НАТО агресије 1999. године буду упамћене и да злочини не буду заборављени, изјавио је Вучић поводом годишњице НАТО агресије на нашу земљу и поручио свима који су у томе учествовали да треба да ћуте уместо што се хвале, као и да треба да се стиде.

"Не могу да нас убеде, видео сам и неке данас који славодобитно говоре о својим успесима из 1999. Моја порука им је да је боље да ћуте. Говорим о странцима који су учествовали у тој ужасној агресији на нашу земљу и да се мало постиде и да нађу неко место да се Богу помоле за све оне дивне људе и бројну децу коју су овде побили", поручио је Вучић.

Вучић је у изјави рекао да мисли на Веслија Кларка и многе друге.

 

Србија готово свега има довољно

Вучић је истакао да Србија има довољно пшенице, кукуруза, сунцокретовог семена, уља и указао да сви траже од нас сада веће количине пшенице и кукуруза.

"Сви траже веће количине пшенице и кукуруза, иако имају мање становника, због одлива гађана. Траже и сунцокретовог семена, и сунцокретовог уља. Данас смо имали прве разговоре, и сада ћемо на Јастребцу имати састанак јер смо открили три уговора која су антидатирана, негде је повећана количина шећера и брашна накнадно, а у томе су учествовале наше и иностране фирме", објаснио је Вучић.

Вучић је пренео је да у резервама Србија има укупно 800.000 тона пшенице, од чега 60.000 тона у робним резервама.

"Захтеве које смо добили веће су од 400.000 тона, а дошли су захтеви из околних земаља и Италије. Рачунамо да ће 620.000 хектара пшенице бити посејано, и имаћемо опет више него довољно у августу за домаће потребе", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да кукуруза у резервама Србија има милион тона, а захтеви су стигли за 650.000 тона, што је много више него прошле године и што је уговорима стварно потписано.

"Кукуруза очекујемо да ће бити посејано на милион хектара, и да ћемо добити између 6 и 7 милиона тона, а наше потребе су 3,6 милиона тона за људе и стоку. То је око половина наше производње", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да види огромне потребе за сунцокретовим уљем, где очекује да ћемо имати произведено око 232.000 тона, а наше потребе су до 80.000 тона.

"Људи не треба да брину у Србији имамо свега довољно за нас. А сељаци ће добити бољу цену када буду продавали. Лоше је што ситуација изазива шверцере и накупце који покушавају да зараде велики новац, а то не можемо дозволити јер не знамо колико ће да траје ова ситуација. Тако да ћемо највећи део поново чувати за нас. Биће све под контролом", поручио је Вучић.

Вучић је пренео да је влада донела одлуку о испоруци 27.000 тона пшенице и брашна Албанији, као и значајне количине кукуруза.

Пошто у Албанији не могу да приме 35.000 тона кукуруза, према његовим речима, један део остаје на чувању у нашим складиштима.

"Они су из Отвореног Балкана, а добили смо и захтеве из Северне Македоније. Испоручићемо све у складу са уговором. А затим ћемо испоручити и Босни и Херцеговини и Црној Гори. Из Босне и Херцеговине смо добили захтеве за количине веће за 6.000 тона него што је било за целу прошлу годину. Али мислим да то неће бити посебан проблем за нас", закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк