Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА НАСТАВИМО ДА РАДИМО И ДА СЕ БОРИМО ЗА НАШУ СРБИЈУ

Председник Републике Србије и лидер СНС Александар Вучић гостовао је на другом програму Радио телевизије Србије где је представио свој програм за кандидатуру за председничке изборе.

"Имали смо тешке мере, тежак период је иза нас, ја сам свестан да људи нису у потпуности задовољни својим животом, али много смо напредовали, изградили путеве, пруге, болнице и није било лако. Људи нису осетили кризу која је тренутно завладала у свету. На свему томе радимо и битно је да имамо стабилну и сигурну државу и стабилне јавне финансије. План нам је да до 2025. године просечна плата буде више од 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра", рекао је Вучић на почетку излагања.

 

О набавци гаса

Вучић је изјавио да гаса нема довољно и истакао да је важно да што пре постигнемо уговор са Гаспромом.

"Нема довољно гаса и наравно да мора да се разговара са Русима и са свима другима. Очигледно је да ће Европа ићи ка смањивању зависности од руског гаса, али да ли ће то моћи у годинама које су пред нама, то ће бити врло тешко", рекао је Вучић.

Зато је, како је истакао, важно да постигнемо уговор са Гаспромом што је могуће пре.

Вучић је изразио уверење да ћемо са руским партнерима постићи врло добру цену гаса и поручио да ће се, уколико добије поверење народа, "борити свим срцем и свом снагом" да та цена буде најбоља за нашу земљу.

Вучић је навео да је сукоб у Украјини разоран за свет и да неки то пореде са великом кризом од пре сто година.

"Ви не знате данас шта ће бити сутра, која ће цена гаса, нафте, струје, хране... да буде на светском тржишту", рекао је Вучић.

Истакао је да је зима прошла и да ниједан дан није био без грејања.

Навео је да грађани Србије нису ни осетили кризу и да смо имали свега, те изразио уверење да ћемо са европским партнерима постићи договор о даљим набавкама.

"Око гаса нисмо почели преговоре, али не знам зашто би нама дали лошију цену него Молдавији. Неће бити једноставно, али верујем да ћемо имати добре разговоре са руским партнерима", рекао је Вучић.

Захвалио је Европском савету и његовом председнику Шарлу Мишелу на томе што су, како је рекао, донели важну одлику и уврстили и земље Западног Балкана да заједно са земљама ЕУ могу да набављају робу по

најбољим ценама.

Вучић је рекао да је Србија данас, не рачунајући светску кризу, у много бољој позицији него у време прошлих председничких избора.

Подсетио је да је пандемија корона вируса била велики проблем, али и додао да је држава пакетом од преко осам милијарди успела да задржи пуну стабилност и да људи у економском и социјалном смислу не осете много утицај пандемије.

Вучић се осврнуо и на тренутну ситуацију на Косову и Метохији и навео да се ништа не може променити до 3. априла.

"Ми ћемо омогућити гласање онима који желе да гласају у централној Србији. Крену ли Срби да организују изборе, албанска полиција ће да пуца на њих", рекао је Вучић.

 

Притисци на Србију

"Наравно да ће бити великих притисака на Србију јер је лакше вршити притисак на нас него на неког много већег. Ја сам дуго у овом послу, али мало када сам могао да видим овакву атмосферу каква је сада. Одбио сам признање Косова у Белој кући и то сам успео. Али ово је толико проблематично и толико тешко. Ја сам задовољан што сам са госпођом Бербок, колико год били тешки услови, коректно разговарао. То је био један тврд разговор, али задовољан сам", рекао је Вучић.

 

Гласање на Косову и Метохији

"Да узмемо у обзир чак и да успемо да доставимо материјал доле. Уколико крену Срби да излазе, албанска полиција ће да пуца на њих. Имали бисмо на десетине, да не кажем стотине мртвих. Куртијева намера је била та да покуша да искамчи техничко признање Косова од стране Владе Србије. Друга намера му је да тих 50.000 гласова које бих ја добио, јер је чињеница да би већински гласали за мене, било му је у интересу да не превагне тих одлучујућих 50 хиљада. Мени је најмање битно колико ћу ја мање гласова да добијем. Ако узмете у обзир безбедносни ризик, мени је то много битније него колико гласова ћу добити", рекао је Вучић.

 

Курти није сменио командире због притиска Квинте

"Квинта је реаговала и утицала на то да Курти данас не смени шесторицу командира који су присуствовали састанку са мном. Они су реаговали јер су знали да би у том случају Срби напустили све институције. Ја ћу се састати са Србима са Косова и Метохије следеће недеље да их питам јесу ли размислили и да ли им је јаснија ситуација. Ми признајемо своје обавезе из Бриселског споразума, али мора и Приштина то да уради да би дошло до напретка у дијалогу", рекао је Вучић.

 

Порука грађанима

"Хоћу да се захвалим људима у Србији, протеклих пет година сам био најпоноснији човек на свету што сам имао прилику да их представљам и обављам тај посао. Без вас људи не бисмо могли све то. Довели смо више фабрика него у претходних 50 година, изградили велелепни Клинички центар, болнице, путеве, пруге. То смо успели заједништвом, морамо да наставимо да радимо, просечна плата биће виша од 1000 евра, пензија 500 евра. Морамо да сачувамо мир због наше деце. Уколико ми укажете поверење, борићу се за вас и нашу Србију. Заједно можемо све", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Информер/РТС2