Вести

ВУЧИЋ: МАЂАРСКА ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ПАРТНЕРА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Адашевцима да је у ери када нико никога не слуша, у времену опште политичке хистерије, добро имати госта и пријатеља као што је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто и чути поруке мира, разума, и рационалног процењивања свега што се око нас збива.

"Ми смо осудили заједнички све оно што се збива у нашем окружењу, урадили све што можемо и понудили сваку врсту помоћи за најугроженије, од хуманитарне до финансијске, али морамо да бринемо и о својим грађанима", рекао је Вучић након полагања камена темељца за изградњу фабрике сточне хране мађарске компаније "UBM" у Адашевцима код Шида.

Вучић је истакао да у последњих десет година Србија и Мађарска имају врло пријатељске односе који се огледају у економским показатељима.

"У последњих 10 година ми смо за 2,5 пута увећали трговинску размену са Мађарском. Нама је Мађарска пре 10 година била 11-12 спољнотрговински партнер. Мађарска постаје са 2,4 милијарде евра пети партнер", рекао је Вучић.

Вучић је оценио да су се у Србији ствари драматично промениле у односу на Мађарску у последњој деценији.

"Најзаслужнији за то је мађарски премијер Виктор Орбан који је имао снажну визију искреног пријатељства са Србијом, са чим сам се сагласио и са чим се читава Србија сагласила и који је уложио много труда енергије и напоре да после деценија да не кажем непријатељства, али свакако не најближег пријатељства изградимо односе истински партнерске и пријатељске да то осећају и грађани наших земаља", истакао је Вучић.

Додао је да је поносан на то партнерство у коме је Мађарска већи партнер као чланица Европске уније.

"Мађарска је једина земља која је готово увек на страни Србије и помаже јој по сваком питању у Бриселу када се говори о виталним интересима Србије", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је економска сарадња са Мађарском важнија и од онога што је учињено на сарадњи двеју земаља на пољу културне и политичке сарадње и на сагледавању историјских чињеница и свега што се збивало на овим просторима.

"Када су ме први пут питали смета ли да мађарске компаније донесу новац за Мађаре који живе у Србији ја сам се насмејао и рекао добродошли. А онда се поверење толико развило и наши мађарски пријатељи су желели да покажу колико поштују Србију да су почели са улагањима у централној Србији. У Пожеги. Зато сте добродошли наши мађарски пријатељи", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је мађарска агенција ХЕПА дала 6,3 милиона евра за инвестицију у Адашевцима, а РАС 2,5 милиона и изразио уверење да ће "UBM" одлично да ради.

Вучић је будућим радницима поручио да буду вредни јер ће радити на добром месту и изразио уверење да ће њихове породице моћи добро да живе од тога.

Мађарска "UBM" група данас је у Адашевцима почела изградњу фабрике сточне хране, вредне 24 милиона евра која ће запослити 100 радника.

 

У овом времену морамо да се понашамо домаћински

Србија је увела мере везане за извоз пољопривредних производа након што је у понедељак била суочена са захтевом за извоз пшенице историјског нивоа, логистички несавладивог, објаснио је Вучић.

Вучић је поновио да грађани не треба да брину, јер ће Србија имати и више од онога што је потребно.

Вучић је, на питање шта значи забрана извоза за пољопривредне произвођаче који имају вишкове, рекао да се то односи пре свега на велике компаније, конгломерате, а не сељаке.

Вучић је рекао да тренутно у резервама имамо 800.000 тона пшенице и милион тона кукуруза.

Подсетио је да су годишње потребе 1,2 милиона тона пшенице, а жетва тек предстоји у августу.

"Хоћемо да избегнемо оно што се догодило у понедељак. Шта је прелазило преко административне линије на Мердару у историји није прешло, као и на другим прелазима. Укупан ниво захтева био је на нивоу 200.000 тона пшенице, што и логистички нисмо могли да обавимо. У једном дану смо имали захтев за извоз четвртине наших резерви. Толика је помама у региону за житарицама, а цене су отишле у небеса, и сви морају да обезбеде хлеб за становништво", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да је због тога донета мера, и најавио да ће Влада да процењује и дозволи када смо потпуно сигурни за извоз.

"Морамо да меримо свакога дана да се ниједног секунда не би секирали и бринули имамо ли довољно за становништво, али и окружење. Да имамо ми, а да немају људи у Скопљу, Подгорици, Бијељини нема смисла. Ми смо систем спојених судова", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је у три дана извоз јестивог уља скочио за 109 одсто.

"Пратили смо све параметре преко различитих државних органа. Увезали смо царину, републичке агенције, робне резерве, Министарство пољопривреде да можемо у сваком тренутку да знамо шта имамо и контролишемо. Нема коме да се извињавамо у условима ратног окружења, и светске кризе невиђених размера, нема шта друго да радите него домаћински да се понашате", поручио је Вучић.

Вучић је указао да је речено народу да ће бити довољно количине свега и тога имамо, соли, шећера, уља, брашна, пшенице и кукуруза. То су основне потрепштине за нормалан живот.

Свега имамо више него довољно, више од потреба Србије. Водићемо рачуна и о произвођачима великим да не губе. Али значајно је да обезбедимо довољно хлеба и свега за нормалан живот грађана", истакао је Вучић.

 

Свега има довољно, има нафте, али је питање цене

Вучић је поручио да нафте и нафтних деривата у Србији има довољно и да снабдевеност није проблем, већ скок цена, због чега држава и интервенише како би заштитила грађане.

Коментаришући наводе појединих медија да пумпе имају горива за два месеца, те да ли је то дизање панике, и треба ли то да плаши људе, Вучић је рекао да имамо велике количине нафте, да Рафинерија ради све време, и да је стање у Србији боље него у великом броју земаља Европске уније, као и да држава улаже око 100 милиона евра да напуни све до врха.

"Имамо и више него што је потребно, само је питање цена, зато смо и одлучили да се одрекнемо 20 одсто акциза на гориво, а то нас месечно кошта 35 милиона евра. Крваримо за 35 милиона евра месечно. Не дај Боже да то потраје 12 месеци, то нам је 400-500 милиона евра расхода на које нисмо рачунали", рекао је Вучић.

Како је рекао, данас је нафта 132 долара, а кукали смо када је била 85, јер нам је била превисока.

"Ако настави да расте цена нафте, ако оде на 200 долара… Ми је имамо, али је питање која ће цена да буде. Да дамо три милијарде годишње за нафту само, да бисмо је субвенционисали, одакле?", упитао се Вучић.

Подсетио је да у Србији током зиме није било проблема ни са струјом, ни са гасом, а да је струја у Србији убедљиво најјефтинија у Европи, иако, како је рекао, немамо најниже плате у Европи.

Вучић је указао и да је јуче у Аустрији цена нафтних деривата поскупела за 40 евроценти само у једном дану, док се власт у Србији труди да помогне грађанима у ситуацији за коју ни на који начин нисмо сами криви.

"Да, молим се Богу да ово престане, јер не знам шта ћемо ако нафта оде на 200 долара, а нећемо да јавни дуг пређе 60 одсто БДП-а. Много тога је повезано, неће ово да траје 15-20 дана, до избора, већ месецима. Економски свакако, надам се да војно неће потрајати толико", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је Србија добро снабдевена нафтом.

"Свега имамо довољно, људи не треба нигде да журе, да купују, али је питање колики је то терет за државу, па и за грађане у финансијском смислу", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг