Вести

Вучић: ЕУ стратешки циљ Србије, чешке фирме добродошле

ПРАГ - Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас у Прагу да је ЕУ стратешко опредељење Србије и позвао чешке фирме да дођу и послују у нашој земљи, док су чешки званичници истакли да је Србија за Праг кључни партнер на Балкану.

Вучић се на почетку посете Прагу састао са премијером Чешке Бохуславом Соботком, са којим је разговарао о билатералним односима, очувању политичког дијалога, подршци коју Чешка даје Србији на путу ка ЕУ, као и јачању економске сарадње.

Премијер Србије је захвалио на помоћи коју је чешка влада упутила Србији током поплава и нагласио да очекује посету премијера Соботке Србији, као и учешће на самиту премијера који ће бити одржан у децембру у Београду.

"Чешка сматра Србију пријатељском земљом и ово је добра прилика да направимо корак даље у нашим односима", истакао је премијер Соботка и потврдио да ће присуствовати Кинеском инвестиционом самиту у децембру у Београду.

Том приликом у Београд ће допутовати и привредни представници из Чешке који ће са српским колегама разговарати о привредној сарадњи и организацији Српско - чешког привредног форума.

Према Вучићевим речима у 2013. години повећана је робна размена између две земље за 32 одсто, док је у 2014. години повећана је за 10,8 одсто што износи између 620 и 630 милиона евра.

Премијер Србије се нада да ће у годинама које су пред нама робна размена достићи једну милијарду евра.

Теме разговора биле су и веће учешће чешких компанија на изградњи инфраструктурних пројеката у Србији, као што је рад на модернизацији пруге Ниш - Димитровград, Термоелектрани "Штаваљ" и унапређење сарадње у области пољопривреде.

Премијер Соботка захвалио је српском колеги на подршци коју српска Влада даје чешкој мањини у Србији.

Вучићу је приређен свечани дочек, уз интонирање химни две државе.

 

Србија- кључни партнер Чешке на Балкану

Премијер Вучић састао се и са чешким министром трговине и индустрије Јаном Младеком који је истакао да је Србија за Праг кључни партнер на Западном Балкану и да наша земља нуди интересантне инвестиционе могућости.

"У јануару 2015. године биће одржана седница Мешовитог комитета у Београду. То је добро јер повећава интерес чешких фирми за Србију. Обим робне размене између Чешке Републике и Србије у последњих пет година повећан је двоструко и постоји низ заједничких пројеката. То је добар основ за унапређење наше економске сарадње", истакао је Младек.

Вучић се састао и са представницима највећих чешких компанија заинтересованих за улагања у Србији, а састанку је присуствовао и министар финансија Душан Вујовић.

Обраћајући се чешким привредницима, Вучић је истакао да је Србија много урадила на побољшању пословне климе увођењем економских реформи и низа закона који су усвојени у последњих неколико месеци.

Почетак аранжмана са ММФ-ом довешће до још веће сигурности за стране инвеститоре, закључио је Вучић и позвао чешке инвеститоре да дођу у Србију и искористе могућности које српска влада даје страним инвеститорима, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима. 

"Стране фирме у Србији задовољне су условима и квалитетом радне снаге, као и повољним подстицајним пакетима које наша Влада даје страним инвеститорима", истакао је Вучић.

Циљ састанка са чешким привредницима, у чијој организацији су поред Министарства за трговину и индустрију, учествовали и Чешка привредна комора и Асоцијација привредника, био је да чешки бизнисмени разговарају директно са српским премијером о својим пројектима, плановима и искуствима пословања у Србији. 

Велико интересовање чешки привредници исказали су за пројекат "Београд на води", улагање у инфраструктурне пројекте и пољопривреду.

 

Хамачек: Чешка спремна да помогне Србији на путу ка ЕУ

Председник чешког парламента Јан Хамачек поручио је данас, у разговору са премијером Србије Александром Вучићем, да је Чешка спремна да помогне Србији у процесу евроинтеграција.

"Пут ка ЕУ је компликован и ми смо спремни да са вама разменимо искуства и да вам дамо савете како бисмо вам олакшали процес придруживања", нагласио је Хамачек, а саопштила владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Вучић и Хамачек су се састали на крају данашње посете српског премијера Чешкој Републици, а разговарали су о унапређењу сарадње два парламента и подршци Чешке европском путу Србије.

Закључено је да Србија и Чешка препознају значај регионалне сарадње у циљу економског оснаживања западног Балкана, наводи се у саопштењу.

 

Вучић са руководством "Митаса" о радним местима

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Прагу са представницима чешког произвођача пнеуматика "Митас" с којима је разговарао о повећању броја запослених у Србији.

Како је саопштено из Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Србије, Вучић и руководећи људи "Митаса" разговарали су и о подстицајним пакетима које би српска влада могла да понуди за отварање нових радних места.

"Митас" у Србији послује од 2008 и у својој фабрици у Руми, која запошљава 566 радника, годишње произведе око 300.000 комада пнеуматика.

Та компанија је друга у Европи по производњи пнеуматика за пољопривредне машине, са 35 посто заступљености на европском тржишту, наводи се у саопштењу.