Вести

ВУЧИЋ: ДРЖАВА СЕ ПРИПРЕМА ЗА ТЕШКУ ЗИМУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка Складишта генералног терета Републичке дирекције за робне резерве на Вилиним водама у Београду, да Србија има више него довољно залиха шећера и да је решен проблем у продавницама, који је настао због шпекулативних радњи.

Председник Вучић је обишао складиште где се налазе залихе пасуља и пиринча, затим пумпе за извлачење воде, 12 агрегата за струју и друго.

"Не постоји ниједна ствар због које бисмо лагали народ. Имамо шећера и више него довољно, увек су у питању шпекулативне радње", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да имамо најнижу цену и шећера и уља и брашна у региону и да је појачана због тога продаја у пограничним деловима земље.

Људи купују оно што има код нас јефтиније, навео је председник Вучић и додао да је зато говорио да морамо да водимо рачуна о целом региону.

Рекао је да је ситуација око шећера решена за три дана и да је јуче лично ишао да се увери.

Напоменуо је да је било шећера у Дису, Максију, а да није било, на пример, у Роди и још неким ланцима и да се то данас попуњава.

"Данас трошимо два и по пута веће количине него иначе, јер психолошки људи купују", рекао је председник Вучић.

Прецизирао је да имамо само у робним резервама преко 11 милиона килограма шећера, не рачунајући залихе код произвођача, такође, 11 милиона литара уља, више од 11 милиона килограма соли, 80 тона пасуља и 1.200 у Лесковцу и још око 120 тона у Иригу.

Додао је да пиринча у робним резервама имамо 70 тона и још 1.200 у Лесковцу.

Председник Вучић је истакао да је држава уложила додатних 37 милиона евра како би се повећале Робне резерве и избегла свака врста притиска.

Посети складишту робних резерви присуствују и министарка трговине Татјана Матић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

 

У робним резервама имамо свега више него довољно

Председник Вучић је изјавио да је држава обезбедила довољне количине основних животних намирница, да су робне резерве пуне, као и да ће наредни месеци бити искоришћени да се додатно обезбеде и осигурају још количине енергената и хране, пред јесен и зиму, који неће бити лаки.

"Имајући у виду чињеницу да нас по питању хране и енергената, чека тешка јесен и зима, важно је да покажемо истински домаћински однос и бригу за грађане, да знају да могу да се ослоне на своју државу, која гледа унапред шта може да се деси, а да будемо осигурани и безбедни, уз очување јавних финасија, не угрожавајући стопу јавног дуга", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је складиште у Београду само једно од многих у земљи, да ће обићи и оне у Врбасу, Пећинцима, Иригу, Лесковцу додајући да је оно што је складиштено у Београду само једна петнаестина онога што имамо управо у Лесковцу.

"За нас је од пресудног значаја да обезбедимо довољне количине енергената, и кренућемо у изградњу нових складишта дизела и сирове нафте, за шта нам је потребно годину и по дана", додао је председник Вучић.

 

Такође, следи даља изградња складишта за гас, о чему је делимично разговарао и са руским председником, подсећајући да имамо простор за закуп и у Мађарској. Председник Вучић је навео да је важно и да се обезбеде довољне количине угља и мазута, за топлу зиму за грађане, што, рекао је, неће бити лако, ако се сукоб у Украјини не заустави.

Председник Вучић је поново указао да житна криза чека свет, после суше у Индији и Аргентини, које су једни од највећих извозника жита, изразивши уверење и да ће држава по том питању успети да обезбеди све неопходно.

"Киша нам је сада добродошла, много је значила за пшеницу, а значиће и да имамо једну, две, касније за кукуруз. Надам се да ће и то да дође, али дошло, не дошло, обезбедили смо довољне количине за људе", рекао је председник Вучић.

Прецизирао је да је ускладиштено 25.000 тона брашна само у робним резервама, а има, рекао је, и других места за чување, затим више од 54.000 тона пшенице, 94.000 тона кукуруза, 11,5 милиона литара уља, 11,4 милиона килограма пасуља, исто толико милиона килограма соли.

"Све је то држава набавила, издвојено је 4,3 милијарди динара за робне резерве. Наставићемо да се припремамо. Предстоје нам јун, јул и август за потпуне припреме у ове две кључне области добављања енергената и набавке хране. То је огромно финансијско оптерећење за земљу, али гледамо како то да решимо без проблема за грађане", рекао је председник Вучић.

Додао је да ускоро, како је и обећано, креће исплата новца за младе, јер држава од реченог не одустаје.

 

Добили добру цену, остаје пуна нафтна формула

Председник Вучић је рекао да је са шефом руске државе Владимиром Путином договорио повољан аранжман за увоз гаса из Русије, као и да ће за Србију остати цена која се заснива на стопостотној нафтној формули.

"Имали смо врло добар разговор Путин и ја. Говорили смо о више различитих тема. Најважнија за нас су наши билатерални односи, а дотакли смо се више ствари. За нас је најважније питање истек гасног споразума после десетогодишњег трајања 31. маја. Оно што могу рећи да смо главне елементе договорили који су веома повољни за Србију", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је Србија до сада добијала гас по цени базираној на стопостотној нафтној формули, и рекао да је то била свакако најбоља цена у целој Европи.

"Договорили смо, а то је веома добра вест, да ћемо потписати уговор, први елемент на три године, а не на месец дана што су неки говорили. То изузетно одговара српској страни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да формула која ће се користити остаје иста и да ће цена бити веома повољна за нашу земљу.

Остаје да се разговора са Гаспромом, а, како је додао, већ је упутио писмо руководству те компаније, да се разговара о количинама.

Председник Вучић је пренео да је објаснио Путину да је значајном индустријализацијом и привредним напретком Србија повећала количине гаса које троши.

"Ако све реализујемо из договора са Путином имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћи ћемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечан кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи", рекао је председник Вучић.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

Пренео је да је изнео Путину и став Србије, да бисмо желели што брже успостављање мира у Украјини, а да је руски председник изнео податке из свог угла.

"Рекао је да постоји понуђени споразум, а који је на столу како у Москви, Кијеву, и другим центрима моћи. Неке одређене елементе сам чуо, али није нешто чиме можемо да се бавимо. Надам се да ће се мир успоставити. За све друго могу да кажем веома коректан и добар разговор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишних капацитета гаса у Србији.

 

Србија има свој став, важно шта каже Вархељи

Председник Вучић указао је да га наредних дана очекују бројни важни разговори, и да ће једино у уторак имати краћи говор у Скупштини по питању полагања заклетве, као и да ће све његово остало време бити усмерено на спољнополитичке активности и решавање набавке енергената и хране.

Вучић је, на питање шта очекује од сутрашњих разговора са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и европском посланицом Виолом фон Крамон, рекао да није само питање шта ће они да траже.

"То ће бити разговори, није само питање шта ће они да траже. Фон Крамон ће да говори у своје име и европарламентараца, и добиће одговор у складу са политиком коју води Србија. Србија има представнике чији је посао да изнесе своје ставове", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да се Србија налази на европском путу, да добро чује шта мисли Фон Крамон, и много више комесар, јер он представља извршну власт Уније.

 

Следи значајно повећање пензија по швајцарској формули

Председник Вучић је најавио да ће пензионери добити значајно повећање пензија, по швајцарској формули за усклађивање раста пензија, и поручио да ће држава наставити да брине о пензионерима, као и да је увек спреман са њима да разговара.

На питање новинара да ли је спреман да разговара са пензионерима пошто је то од њега тражило једно удружење синдиката пензионера, председник Вучић је рекао да није добио позив ни од једне организације, али да је свакако спреман на разговор, само да види које су теме.

Нагласио је да су пензионерима много веће пензије него пре, пошто прате раст плата и да ће наредно повећање бити значајно и због веће инфлације.

 

Председник Вучић је додао да поједини пензионери имају сада и за 20.000 већу пензију него пре снижења.

Додао је да ће у наредна три месеца разговарати са пензионерима о увећању које им следи по швајцарској формули.

Председник Вучић је подсетио да су пензионери добили једнократну помоћ од по 20.000 динара, што је око 1.600 динара више месечно.

"Спреман сам за разговор са пензионерима и бринућемо о њима", поручио је председник Вучић.

 

Притисци сваки дан, није лако водити самосталну политику

Председник Вучић изјавио је да Србија са притисцима, пре свега по питању Косова и Метохије, живи сваки дан, тим што пре је западу потребно да се косовско питање реши, по могућству признањем такозваног Косова, како би тај пример био приказан као "суи генерис", а ојачала њихова позиција према Русији.

На питање да ли очекује интензивирање притисака на Србију, након повољног разговора са Путином, и да ли ће се ти притисци пре свега одразити на Косово и Метохију, председник Вучић је одговорио да земља са тим притисцима живи сваки дан, јер је невероватна потреба свих да воде политику Србије, а сви, приметио је иронично, најбоље знају каква та политика треба да буде.

Председник Вучић је поручио да није лако водити самосталну и независну политику.

"Докле ћемо моћи да издржимо водећи самосталну, независну, суверену политику, то није лако рећи, али није лако било ни пре 90 дана, па смо 90 дана успели да задржимо исти став као и првог дана избијања сукоба у Украјини", рекао је Вучић.

Како је рекао, ти притисци су, наравно, злоупотреба свега, а пре свега ће се, потврђује тицати Косова и Метохије, да то питање не би остало као преседан.

"Зато што они хоће да кажу да то не може да важи и за друге, да је то случај "суи генерис", и зато је важно Србију натерати да што пре направи споразум за Албанцима, ако је могуће пре свега о независности, јер би то решило све проблеме у будућим односима, и оснажило позицију запада према Русији", рекао је председник Вучић.

Са друге стране, истакао је да Србија нигде неће добити довољно разумевања, нити ће ико добро да разуме тежину позиције Србије.

"Зато је важно да чувамо нашу позицију, а до сада смо је сачували и издржали", рекао је председник Вучић.

 

Нема фиксне цене, рачуна се по најповољнијој формули

Председник Вучић појаснио је да не постоји фиксна цена за гас по метру кубном, већ нафтна и ТТФ (берзанска) формула по којој се рачуна јер зависи од других енергената и сировина и истакао да је Србија од Русије добила 100 одсто нафтну формулу по којој ће плаћати, што омогућава најбољу цену.

"Имате нафтну формулу - на основу цене нафте се прави цена гаса, када је нафта била 81, 82 долара тада је гас по метру кубном био 270 долара, данас је нафта 120, а гас није много скупљи, свега 340 долара. То је никаква цена, када кажем никаква, мислим мала цена", рекао је председник Вучић након обиласка Складишта републичке дирекције за робне резерве, а одговарајући на питања новинара.

Навео је да је у овом тренутку цена гаса на берзи 960 долара указујући да је лети увек нижа цена јер се гас користи у мањим количинама, а да се очекује да ће на зиму да скочи и на 3.500 долара.

Како је рекао, пре разговора са председником Русије Владимиром Путином "плашили су се" да ће добити формулу 70 одсто ТТФ, 30 нафтну, док су најоптимистичније прогнозе биле да добијемо 80 - 20 за нафтну формулу.

"А ми смо добили оно што је много боље од тога, то је 100 одсто нафтна формула, што је најубедљивије најбоља цена, јер 80 одсто нафтна 20 ТТФ цена је 545 долара, чак смо се томе надали. Добили смо добру цену, остаје нам да видимо за додатне количине. Председник Путин ми је рекао да уколико било шта будем сматрао за потребним могу поново да позовем", навео је председник Вучић.

Како додаје, у зимским месецима, када је цена нафте већа, цена гаса за Србију ће бити од 310 до 408 долара по 1.000 кубних метара што је, оцењује, заиста убедљиво најбоља цена, која ће се односити на 2,2 милијарде кубних метара гаса.

"Нама је потребно још 800 милиона кубних метара гаса, остаје да се разговара око цене за тих 800 милиона кубних метара. Само је непознаница тај један део цене за ту количину, јер још увек не знамо колику ћемо количину да уговоримо", рекао је председник Вучић и додао да током зиме, када су цене веће и када ће гас на берзи бити 3.500 долара можда чак и на 4.000 и 5.000, ми ћемо добијати по 340, 350 долара, ако је цена нафте 120.

Председник Вучић истиче и да ако се не покрију све количине, неће чекати зиму, него ће ићи са куповином раније када је 800 долара да би напунили складишта и да може да се повлачи из складишта током зиме.

"Велики посао смо данас завршили, велику ствар за Србију урадили и са већом сигурношћу, ја који сам изузетно опрезан, уверен сам у стабилност и опстанак наше привреде и сигурност за све наше грађане данас много више него што сам био јуче", поручио је председник Вучић.

 

Посао за део радника Фијата у новој немачкој компанији у Крагујевцу

Председник Вучић изјавио је да ће држава за део радника Фијата у Крагујевцу које буде отпустио "Стелантис" или сами напусте посао јер су незадовољни понуђеним условима, обезбедити посао у новој немачкој компанији у том граду.

На питање новинара шта ће бити са радницима Фијата у Крагујевцу, председник Вучић је рекао да треба имати у виду да не живимо у ери социјалистичког самоуправљања и да држава више не управља Фијатом у Крагујевцу, као ни Фијат, већ конзорцијум "Стелантис", у коме је и Фијат један део.

Председник Вучић је истакао да "Стелантис" доноси пословне одлуке и да је добро што желе да праве електрични аутомобил у Крагујевцу, због чега ће и Крагујевац имати више новца и радници значајно веће плате.

Председник Вучић је рекао да "Стелантис" хоће да обучи део људи у иностранству у трајању од неколико месеци, што раде и друге компаније у Европи.

Председник Вучић је истакао да једино не може да се сагласи са тим да неко отпусти трудницу јер не може на њу да рачуна у наредних годину и по дана, али да је све остало ствар пословне политике компаније.

"Ми ћемо гледати да свим радницима који буду тиме незадовољни или ако "Стелантис" хоће 200, 300 или 400 људи да отпусти, да тим људима обезбедимо додатни посао пошто доводимо једну нову немачку компанију у Крагујевац", истакао је председник Вучић.

 

Ниједан дан неће бити проблема са снабдевањем

Председник Вучић истакао је да ниједан дан неће бити проблема за снабдевање грађана основним животним намирницама, ма како да се вештачки изазивају кризе.

"Држава мора у смутним временима, а то је када имате рат на тлу Европе, да преузмете дизгине у своје руке, покажете да држава мора да буде стабилна, сигурна, безбедна и да има снаге да довољно робе и свега обезбеди за своје грађане", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара да ли је данашњи обилазак организован како би се сам уверио у стање у складишту јер нема поверења у оно што му кажу, навео да није ствар у поверењу.

"Нисам могао лично да пребројим свако паковање шећера, пасуља, али сам дошао да бих указао на значај јер када држите пшеницу не можете да је истресете на Трг Републике, него морате да имате место где је држите, не можете све у државним силосима, део држимо у приватним где им поверите на чување и платите им лежарину. То што су неки људи злоупотребили, они су већ кажњени, неки су ухапшени", рекао је председник Вучић.

 

Наводећи да верује свим својим сарадницима, председник Вучић је рекао да понекад воли да се сам увери и у том смислу преноси да је јуче обишао скоро све маркете како би увидео како стоје са стањем када је реч о шећеру.

"ДИС, Универ - имале су све, мале радње су имале шећера колико хоћете, Макси је имао шећера, није га било у Роди, у Лидлу од јутрос има шећера, није га било у Меркатору и како сам чуо, у Аману, али и то се решава у току данашњег дана", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић наводи и да смо због најниже цене шећера, брашна, у региону изложени и томе да из свих околних земаља људи долазе да купују те потрепштине, како из Северне Македоније, тако и из Босне и Херцеговине, али и Хрватске.

 

Увозимо да бисмо обезбедили грађанима и оно што не производи Србија

Председник Вучић изјавио је да Србија не може да производи све, нити све у довољним количинама, због чега мора и да увози.

Вучић је истакао да Србија производи основне пољопривредне и животне намирнице које тражи цео свет и то убедљиво више него друге земље.

Тако је одговорио на питање Н1 - како то да су новинари могли да виде у Складишту генералног терета Републичке дирекције за робне резерве на Вилиним водама у магацину пасуља и пиринча етикете Пакистана, Египта, Бугарске и Северне Македоније и да ли ту има и неког нашег производа.

"Осим жеље да покажете да нисмо довољно успешни, потребно је некад мало фер односа и мало знања",одговорио је председник Вучић и иронично поручио да се извињава грађанима Србије што немамо довољно пиринчаних поља.

Нисмо их никад ни имали, наставио је у истом тону, пошто се не налазимо у Кини, али да држава жели да обезбеди пиринач својим грађанима.

Нагласио је да смо, са друге стране, међу највећим извозницима малине, јабуке, боровнице, купине и вишње, али да ето не можемо довољно да производимо пиринач.

Председник Вучић је додао да, такође, имамо довољно парадајза, краставца и кромпира, али не и пиринча.

На констатацију новинарке Н1 да је вређа, председник Вучић је рекао да је није вређао већ само констатовао да одређене ствари не зна, као што и он не зна многе ствари и да то није никаква увреда.

"Србија није земља пиринча", додао је председник Вучић.

Напоменуо је да у Србији никад нисмо имали ни довољно пасуља због чега морамо да увозимо одакле је најјефтиније, на пример из Казахстана, Кине и других земаља.

Председник Вучић је истакао да ако желимо да имамо пуно, на пример, кукуруза, онда не можемо да имамо све у довољним количинама, као што ниједна земља то не жели већ се фокусира на одређене ствари.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк