Вести

ВУЧИЋ: ДОШЛИ СМО ДА ПОКАЖЕМО ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА СПОРТИСТИМА И КИНИ

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је допутовао у Пекинг на отварање Зимских олимпијских игара како би показао поштовање према нашим спортистима, али и домаћину Зимских олимпијских игара Кини, која је земља, како је нагласио, са којом желите и морате имати добре односе.

Вучић је рекао да је лепо показати поштовање према нашим спортистима који учествују на овим играма, а у Србији слабо пратимо, нити показујемо интересовање за зимским спортовима.

"У политичком смислу је веома важно што смо овде. Један од значајних политичких лидера био је овде, а његова земља нема ни спортисте који учествују, али је дошао да покаже поштовање према домаћину", објаснио је Вучић.

Вучић је исправио своју данашњу изјаву о трговинској размени са Кином и прецизирао да је у последњих 10 година Србија увећала свој извоз у Кину, не 22 пута, већ 152 пута.

Кина је, поновио је, наш други спољнотрговински партнер, после убедљиво прве Немачке, а преко 80 одсто извоза у Кину остварује Зиђин.

"Само та једна инвестиција од преко милијарде евра говори колико је Кина значајан партнер за нас, да не говоримо и о Железари где је десетине хиљада људи задржало радна места", истакао је Вучић и додао да није никада имао дилему да допутује у Кину на отварање Зимских олимпијских игара.

Нагласио је да када је неко председник Србије он мора да води рачуна о интересима своје земље и народа, а не да ли ће добити критике или похвале.

"Мени је важан резултат, а он се мери растом БДП-а, платама и пензијама у нашој земљи, нивоом запослених и стопом јавног дуга. У Кини веома цене што сам дошао, посебно због другачијих породичних околности. То су нагласили неколико пута", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је домаћин показао велико поштовање према нашој делегацији и Србији, а наша делегација поштовање према земљи домаћину.

"Према Кини не можете да не покажете поштовање, када је то земља која се тако брзо развија и расте. Ништа нажао није учинила Србији, ниједан некоректан корак. Када гледате како се земље развијају, желите и морате да имате добре односе са Кином, посебно када цена нафте расте на дневном нивоу, када је цена гаса толико високо, неподношљива, када цена угља скаче сваки дан, када је бакар на 9.600 - 9.700 долара по тони, када све цене сировина драматично расту. Када гледамо како да се снађемо за робу. Наравно да нам је партнерство са Кином од великог значаја", истакао је Вучић.

 

Сутра са Сијем и о споразуму о слободној трговини

Вучић је изјавио да ће једна од тема његовог сутрашњег разговора са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу бити и уговор о слободној трговини са Кином, додајући да је 90 одсто тог питања већ договорено, а да ће њихов сусрет дати додатни импулс да до тог уговора и дође.

"Пред нама је сутра веома важан разговор. Донели смо одлуку да разговарамо са кинеским партнерима о слободној трговини, јер то може драматично да поспеши извоз домаћих производа", рекао је Вучић.

Како је рекао, домаћи винари, када извозе у Кину, морају да урачунају себи 30 одсто нижу зараду, јер су царинске дажбине веће за земље без уговора о слободној трговини.

Додао је да није лако имати такав уговор са Кином, јер онда и ми губимо на царинским дажбинама, од чега тренутно зарађујемо око 110 милиона евра, нешто мање на ПДВ-у, али се држава одлучила на тај корак како би се поспешио извоз.

"Када обезбедите велико тржиште, као што је кинеско, слободан приступ таквом тржишту, да можете да се такмичите без ограничења и у царинама, и у дажбинама... онда немамо проблем да обезбедимо велики посао, од Будимке, фабрика за прераду воћа и поврћа, до винара и произвођача ракија", рекао је Вучић.

Истакао је да су тимови две земље договорили око 90 одсто ствари, када је о таквом уговору реч.

"Нећемо ми сутра све то да завршимо, али даћемо важан импулс тим разговорима", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија жели да успостави авио-линију ка Кини, додајући да би било идеално да ми успоставимо лет ка Шангају, а Кинези ка Пекингу.

"Имамо и много других тема, о новим инвестицијама, али ја желим да добијемо подршку и у знању кинеских стручњака, како да обезбедимо сопствене резерве", рекао је Вучић.

Вучић је указао да то не значи да грађани треба да буду забринути, јер у земљи свега има довољно.

"Али, пратимо светско тржиште, како долази до усложњавања кризе, осети се и на тржишту. Наше је да набавимо довољно грашка, пасуља, соли, млека у праху, идемо у набавку додатних количина нафте, нафтних деривата, не само због раста цена, већ зато што не знамо шта ће бити сутра. Не нашом кривицом, али свакако морамо да водимо рачуна", рекао је Вучић.

Држава, како је рекао, ради на томе да обезбеди да грађани не осете у великом обиму кризу која све више захвата велики део света, због чега се и разматрају различити видови енергије, хране… и о свему се, како је рекао, води рачуна.

 

Научили смо свет да Србија има свој став и да га поштују

Србија води самосталну, независну и слободарску политику, са чврстим ставом који се не мења под притиском, изјавио је Вучић и истакао да је наша земља успела да задобије поштовање у свету и да нас због тога толико и цени Ђинпинг.

"Није лако то одржати, али успели смо да се изборимо за ту позицију и поштовање. И зато нас и цене", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да таква политика није оптерећење за грађане и да би управо терет за српски народ било када би наша земља била потрчко и оруђе у нечијим туђим рукама.

Вучић је рекао да води политику у интересу српског народа и да ће, без обзира шта буде на изборима у априлу, Српска напредна странка коју још увек води, морати да се руководи начелном самосталне и независне спољне политичке земље и војне неутралности.

"Не вређамо никога, али држимо до свог става. Са неким се више слажемо и чешће, а са неким ређе, али научили смо их да имамо свој став и да га поштују", истакао је Вучић и додао да је тај став чврст и непоколебљив.

Како је рекао, Србија је спремна са свима да разговара, али не и да мења своје ставове под нечијим притиском.

Вучић је додао да ће се сада први, после председника Русије Владимира Путина, сусрести у Кини на билатералном нивоу са Сијем, пре многих светских лидера.

Кина изузетно поштује што смо дошли овде и што смо искрени пријатељи, рекао је Вучић и додао да ће то бити његов седми званични сусрет са Сијем, председником светске силе број један или два у свету, у зависности из ког угла се гледа.

Додао је да многи не разумеју колика је то част која се Србији указује.

 

Сигуран сам да ће 2025. године просечна плата прећи 900 евра

Вучић је рекао да је апсолутно сигуран да ће бити остварен циљ да у 2025. години просечна плата у земљи пређе 900 евра.

Истакао је да је то циљ и да је сада сигуран да ће до краја 2025. године он бити постигнут.

"Једино што ме брине је ситуација у свету. Регионалне проблеме, уз све муке и игранке са запада, све ћемо да превазиђемо и све ћемо да издржимо, али брине ме ситуација у свету, јер она руши тржиште свега", рекао је Вучић.

Наш циљ да у 2025. години, апсолутно сам сигуран да ћемо прећи 900 евра.

Изразио је наду да ће се централне банке понашати одговорно, а Србија, како је рекао, мора чврсто држати курс динара.

 

Лично сам се укључио да напунимо сва складишта

Вучић је изјавио да ће бити напуњена сва складишта и да се у то и лично укључио, како би се наша земља обезбедила ако дође до било каквих ванредних дешавања у свету.

"Лично сам се укључио и позвао све тимове у Србији да се обезбедимо, да сва складишта напунимо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су му се смејали када говори о томе, али да Кина у овој ситуацији купује све што може из свих делова света, и гас, угаљ, све сировине, не питајући за цену транспорта.

Вучић је, како је рекао, наша земља успела да утисне одређене количине гаса у складишта Банатски двор и да данас имамо ту, у нашем делу, резерве од 86,8 милиона кубних метара гаса, што је довољно за десетак дана.

Додао је да у руском делу складишта постоје резерве од 164 милиона кубика и да они то не троше.

Вучић је рекао да је Србија купила и мазут, како би, шта год да се деси, имали алтернативно гориво.

"Кад видите да долазе тешка времена у свету обезбедите своје грађане", истакао је Вучић.

Нагласио је да је Србија једна од ретких земаља која није за грађане повећала цену струје и гаса, иако те цене свуда у Европи драстично скачу.

Додао је да је за привреду цена струје ограничена на 75 евра по мегавата сати, што је убедљиво најнижа цена у Европи.

 

Мора се понудити озбиљна политика, а не рушење свега

Вучић је нагласио да је у политици потребно да се понуди озбиљна политика, а не рушење и склањање свега и да је оно што ради опозиција, како је рекао, неподношљива лакоћа неодговорности.

"Себе обмањују измишљеним истраживањима, стварна неће да погледају, а из њих би научили много. Не желе да уче већ желе да упадну негде, да им нешто падне с неба, као мала деца се понашају. У политици морате да много више понудите грађанима, више одговорности, сигурности", рекао је Вучић.

Указао је на своје искуство из 2011. године када је његова странка била у опозицији, када му је један шеф месног одбора рекао да партија има проблема јер Бориса Тадића много воле жене зато што је леп.

"Негде пред крај састанка рекао сам му "радићеш у градском одбору, али препусти месни одбор неком другом, јер си показао да потцењујеш жене, јер оне за разлику од мушкараца увек бирају стабилност, озбиљност и одговорност", рекао је Вучић.

Захвалио сам му се и што је показао да нисмо добра алтернатива Тадићу, јер су се људи плашили ратова, сукоба, те је странка морала да покаже да не води хазардерску политику.

И данас можете да видите да жене у Србији бирају управо будућност, брину о својим родитељима, браћи, али и деци", подвукао је Вучић.

Вучић је нагласио да се политика не води тако што се жели зауставити Макиш, и метро, јер су лагали нацију да је проблем у рени бунарима.

"Неки кажу кандидују се што је квадрат у Београду на води достигао 10.000 евра, а то је најбољи доказ да је Србија напредовала. Наша струја је најјефтинија у Европи, може да се мери само са ценом у Украјини и Грузији. Али они никада о позитивним стварима", истакао је Вучић.

Говорећи о споменику Стефану Немањи поручио је да не мисли свако да треба да се премести споменик који је величанствен и истакао да ће трг, када буде завршен, бити изванредан.

 

Са нама Раденовић, Беговић, Грујичић, Ристовски..

Вучић је најавио да ће на изборној листи Српске напредне странке бити математичар Стојан Раденовић, молекуларни биолог Јелена Беговић, као и професорка Даница Грујичић, глумац и режисер Лазар Ристовски.

"Биће још много, много спортиста, још много научника и привредника", рекао је Вучић одговарајући на констатацију да други већ излазе са кандидатима, а да он мудро ћути, као и да се помиње да ће на листама Српске напредне странке бити велики број интелектуалаца, спортиста...

Вучић је рекао и да није од оних који дају предност људима који се никада нису бавили политиком, али да има много оних на које се може рачунати.

"Када имате Стојана Раденовића, најбољег математичара, најцитиранијег у свету, из Србије, не можете имати негативне консеквенце, већ сте поносни што сте таквог човека привукли. Скроман, пристојан... прихватио да помогне", рекао је Вучић додајући да они који тако учествују у помоћи и подршци показују огромну храброст јер су увек мета напада.

"Видели сте Ђоковића, и он је крив зато што ме је видео. То су страшне ствари, то показује политичку немоћ", указао је Вучић.

Вучић је навео да ће се напредњацима придружити и научница Јелена Геговић, врхунски професионалац, "жена јака, стабилна".

"Никада не бих рекао да би била са нама, бави се молекуларном биологијом, врхунски научник, захвалан сам јој", рекао је Вучић, додајући да има још много таквих људи.

Вучић је рекао да ће са њима бити и професорка Дана Грујичић, која је увек много радила, као и великан глумишта Лазар Ристовски.

Биће још много и људи који су направили чудо, подигли ИТ сектор, који су будућност.

"Неки су са нама, неки ће нас подржати, они су независни и не можете ништа да им урадите", рекао је Вучић и навео пример Горана Бреговића и Гаге Антонијевића који су, како је рекао, остварени, успешни, имају каријере.

Вучић је указао да је поред људи, политика још важнија, а посебно политика пристојности, што је за Србију важно.

Рекао је и да нема потребе говорити о политичким противницима и да они сами говоре за себе.

"Неће ни о гафовима, све што су говорили је како ће нешто да спрече и униште, нема друге поруке", рекао је Вучић додајући да све што знају је да ће да руше или помере споменик Стефану Немањи.

Рекао је да хоће да га носе у Маринкову Бару или Борчу и примећује да те делове града сматрају селендрама, а и не познају их.

"За мене су они прелепи", рекао је Вучић.

Поводом критика политичких противника о платама, рекао је да су плате скоро два пута веће него у њихово време, а да су плате лекарима порасле 79, 5 одсто у последњих пет година, да је минималац 35.000 динара...

"Један је други феномен. Они су направили грешку јер живе у свом свету у коме је све лоше, а само су они добри. Они нису видели шта се све догодило за 10 година, мисле да су плате исте као у њихово време, они и не живе од плата", рекао је Вучић.

Нису у стању да разумеју да се Србија променила, додаје, не виде пруге, путеве, возове...

Вучић је рекао да се нису ни дрзнули ни да погледају податке, већ смањују плате лекарима.

Подсећа и да Србија има сада чисту фискалну ситуацију, да је јавни дуг нижи него на крају 2012. године, много нижи него у неким другим земљама.

 

Задовољан оним што је урађено у Београду, али и широм Србије

Вучић је изјавио да је задовољан свим што је урађено у Београду у претходном периоду, али и приметио да није само Београд Србија, те да је задовољан због бројних инфраструктурних пројеката широм земље, наводећи да се највише радује отварању брзе пруге Београд - Нови Сад.

"Ја сам задовољан оним што је радио Зоран Радојичић, оним што је урадио Горан Весић. Рачунам на те људе у будућности, могу много тога да постигну у странци и у држави, као што верујем Александру Шапићу да може много тога да постигне", рекао је Вучић.

Како је рекао, задовољан је свиме, од обновљених фасада, паркова, вртића, до великих ствари, што не значи само пројекат Београд на води, већ и обнову Београђанке, зграде Беобанке на Зеленом венцу и друге.

"Али, није Београд Србија. Београд је важан, центар Србије, али Србија је и Пирот, Прокупље, Врање, Лесковац, Крагујевац - од Дата центра, до измештања топлане у центру тог града, као и Лозница у којој је уништена ''Вискоза'', али смо довели два инвеститора да запосле људе, до тога да је Бор препорођен", рекао је Вучић.

На питање како види захтеве да Зиђин оде из Србије, одговара да је то срамота и да такви захтеви показују, не само незнање, већ и дозу бахатости и ароганције, јер ако се то догоди, како је рекао - нестао би исток Србије.

"Зато што није питање да ли имате територију, већ да ли имате људе који живе на тој територији. Нама су четири општине борског краја подигнуте, већи је и број запослених из Тимочког региона, велики утицај има и на Браничевски регион", рекао је Вучић и додао да се подижу Банат, Срем…

На питање колико је фабрика отворио, рекао је, између 200 и 250.

Додао је и да му је "пуно срце" због пуштања у саобраћај деонице ауто-пута Прељина - Паковраће, јер зна колико значи када дође пут до Пожеге, а тај пут ће бити настављен и ка Ариљу, Ивањици, Сјеници.

Вучић је најавио да ће ускоро бити отворен реконструисани Клинички центар Србије, као и Дедиње 2, који ће бити највећи кардиоваскуларни центар.

У том смислу, напоменуо је да је много изграђено у области здравствене инфарструктуре, због чега је, како је рекао, важна подршка Данице Грујичић, чија је жеља да се направи највећи онколошки центар.

"Тај центар би вредео не мање од 300 милиона евра. Али, то би била круна свих нас, један велики успех и огромна ствар за генерације које долазе", рекао је Вучић.

Такође, рекао је да се највише радује отварању брзе пруге Београд - Нови Сад, што би требало да се деси око 10. марта.

"Све иде добро. Све што је дошло до Кисачке улице издржало је тест од 200 километара. Скоро 80 километара ће се ићи брзином 200 км на сат. То показује шта се све променило, као и стање свести, да можемо да идемо напред и да се не обазиремо на неуспехе", рекао је Вучић.

 

Уверен сам да ћемо остварити победу, али не лаку и у Београду

Вучић је изјавио да ће за 10 дана бити расписани избори и да ће Српска напредна странка своју кампању засновати - 50 одсто на постигнутим резултатима, а 50 одсто на стварима које ће се тек радити.

Ми имамо безброј идеја, додао је Вучић.

"Још када сам пре неки дан разговарао и са Весићем, пошто неки би да кажу како Вучић не показује поштовање - ако Весић није први на листи у Београду већ ће бити Шапић. Не. Показујем поштовање. Ја сам добар део политичке каријере желео да будем градоначелник, а био сам све друго", рекао је Вучић.

Вучић је како је навео рекао Весићу да ће за њега бити много добрих и важних ствари и дужности, и много доброг што ће моћи да ради за Србију.

"Рекао сам му и да мора да научи да није све онако како планирамо и да не постоји ''умешено па обешено'', већ да мора да се понекад и истрпи нешто што сматра неправдом, рекао је Вучић и додао да је сам то исто научио.

На питање шта му је Весић на то рекао, Вучић је одговорио:

"Прво ја нисам трговац и то је била прва реченица коју сам њему рекао. И он то зна и он поштује странку којој припада и веома јој је лојалан и то је ствар коју поштујем и то ћете видети после избора. Ја нисам трговац и код мене не иде: Е, нећеш бити ово, па ћемо да се договоримо да будеш оно. То тако не иде", рекао је Вучић.

Додао је да се сви доказују у странци својим радом и активизмом и марљивошћу, као и да ће бити избори у странци за председника и потпредседнике чим се заврши изборна кампања.

Рекао је да је сигуран да ће Шапић уложити огромну енергију и труд, не само да не разочара људе у странци већ било кога у Београду.

"Уверен сам да ћемо остварити победу, али не лаку, и да ће то бити у интересу Београђана, као што верујем да ће бити тешко и на председничким и парламентарним изборима, пошто је увек лакше критиковати, а не радити", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се све што је до сада урађено, и Београд на води и ауто-пут Милош Велики и много другог, сада подразумева.

"Зато морате да изађете са новим обећањима, а људи ће знати на основу онога што сте урадили да ли говорите озбиљно", нагласио је Вучић.

На питање како види снимак у коме је Ђилас најављивао да ће показати како Српска напредна странка увози гласове из Републике Српске, Вучић је рекао да опозиција мора стално да храни грађане мржњом јер нема своју политику којом би победила на изборима и да је на то навикао.

"За 10 дана се расписују избори и биће прилике да грађани искажу свој став", поручио је Вучић.

 

Плате преко 1000, пензије 500 евра у следећем мандату владе

Вучић је најавио да ће, под условом да не буде неког светског сукоба, просечна плата у Србији бити више од 1000 евра у мандату следеће владе, а просечна пензија преко 500 евра.

Вучић је рекао да је просечна плата у новембру била 588 евра, а у Београду преко 740, а да ће за јануар бити много више и да ће се то знати за месец дана.

На питање шта ће обећати грађанима за изборе, Вучић је рекао да обећавају рад, борбу, очување независности и самосталности Републике Србије, мир и стабилност у региону.

Рекао је и да курс спољне политике неће бити мењан и да то значи поштовање свих пријатеља, као и то да Србија неће уводити санкције ни Русији ни Кини.

"Ви велики можете да се играте вашим великим интересима, ми се трудимо да чувамо пријатеље на различитим странама, идемо својим путем ка Европској Унији", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће Србија градити и све боље односе са Сједињеним Америчким Државама, и да је зато веома задовољан декларацијом која је стигла од великог броја конгресмена, сенатора и чланова Представничког дома Сједињених Америчких Држава и да са Америком Србија има фантастичну перспективу.

"То ће бити политика Србије. Не да склањамо, спречавамо и рушимо, већ да градимо. Верујем да људи то препознају, то је суштинска разлика", поручио је Вучић.

 

Покушаћу да будем бољи тата

Вучић је први пут говорио о трагедији која је задесила његову породицу и навео да је смрт његове прве супруге Ксеније веома погодила њихову децу као и њега.

"То је трагедија за децу која изгубе мајку, а наравно и за мене. За Ксенијину мајку нема горе ствари, јер нема горе него да останете без детета, а она је имала тек 55 година", рекао је Вучић.

Додаје да су и Данило и Милица тешко поднели смрт мајке, за коју је Данило био посебно везан и са њом живео.

Рекао је да је за Данила то могао и да очекује, али да је и Милица то тешко поднела, иако важи за супермена фамилије, и да га је изненадило колико емоција има испод њене снаге и самопоуздања.

"Ја ћу морати да будем бољи тата и да им заменим и мајку.

Да ли ћу успети видећемо. Прегрмеће они то и биће успешни, пристојни и поштени људи", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк