Вести

ВУЧИЋ: ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА ПОДСТАКНЕМО ЉУДЕ ДА ОСТАНУ У БЛАЦУ

Председник Александар Вучић изјавио је да му је идеја да се у четири најсиромашнија округа, међу којима је и Топлица, уведе посебан додатак, нешто попут косовског додатка, те да ће о тој могућности разговарати са премијерком Аном Брнабић.

"Крајње је време да за четири наша најсиромашнија округа дамо посебан додатак, као косовски додатак, за наше учитеље, професоре, лекаре, медицинско особље... да помогнемо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је идеја да тај додатак за Топлички округ, Јабланички, Пчињски... буде 10 одсто, па да плата лекара у Блацу буде већа 10 одсто него лекара у Београду.

Како је рекао, ако се то лекару у Београду не допада, онда нека дође да ради у Блацу.

Циљ је да подстакнемо људе да остану у Блацу, рекао је Вучић.

"Кад вам кажу да су трошкови живота већи у Београду него у Блацу, то је тачно, али просечна плата овде у Блацу је 37.000 а у Београду 74.000. Никада не може да буде исто, али морамо да смањимо ту разлику, да живите боље. Желим да се посветим том питању", поручио је председник.

Вучић је најавио да ће држава више улагати у Топлицу и друге сиромашне крајеве Србије, како би оставила сељака на своме:

"Да нам чува прагове и оно што смо почели да губимо у последњих 30-40 година", подвукао је Вучић.

Навео је и да је држава спремна да готово у потпуности финансира фабрику за прераду воћа и поврћа, за коју постоји интерес, са готово 90 одсто субвенције, како би воћари и повртари имали где да предају робу, да се произведе нешто више и скупље, како би се изашло на тржиште целе Србије, као и ван земље.

Истакао је и да ће Блаце постати привлачније за инвеститоре чим крене изградња ауто-пута Ниш - Плочник.

Поручио је да је држава спремна да помогне и уложи, али да и сами житељи морају да помогну, да верују у оно што држава ради и да се организују.

"Вас молим да будете стрпљиви и неко ко ће стално да тражи. Навикли људи да држава нема... Тражите више, али немојте да очекујете све од државе. Помоћи ћемо колико можемо", рекао је Вучић.

Захвалио се житељима на срдачном дочеку, који, како је рекао, није заслужио, као и на томе што верују у своје Блаце, што су се увек борили за Србију, увек уз народ и државу.

Како је рекао, данас је први пут у Блацу после више година, те је приметио да је Топлица много осиромашила у последњих 50 година, што ће морати да се промени.

Поновио је да се раде локални путеви и истакао да ће све од школа, предшколских установа, домова здравља, хитних служби... морати да буде обновљено у року од годину дана из средстава Канцеларије за јавна улагања.

"Имамо новац и хоћемо да уложимо у сиромашне крајеве земље, тамо где се најмање улагало у последњих 30 година, а то су топличке општине, и Блаце", рекао је Вучић.

 

Нећу дозволити да Србија буде понижена било каквим решењем

Никада нећу дозволити никоме да понизи Србију било каквим решењем за Косово и Метохију, поручио је данас председник.

"Ратови нам нису потребни, потребан нам је мир, али, никада никоме нећу дозволити да понизи Србију никаквим решењем. И лакше ми је да ја платим цену, али Србија цену понижења и ниподаштавања себе никада плаћати неће", рекао је Вучић.

Како је рекао, није дошао да прича о великим политичким темама, јер је његов посао да трпи све притиске и око Косова и Метохије и Републике Српске.

"Али, да имате у виду, шта год да чујете или видите на телевизору или друштвеним мрежама, када вам кажу да нам неко доноси понижавајућа решења или да ће неко да нам предложи неко решење које би ниподаштавало интересе Србије, будите уверени да ми каријера није важна и да ћу се увек трудити да чувам мир због наше деце, јер они који су прошли кроз рат знају како је то тешко", поручио је Вучић.

Вучић је навео и да су грађани овог краја, кад год је било тешко, увек имали разумевања и љубави за Србију више од оних који живе дупло боље и лакше од њих.

"Желим да се захвалим Топлици што је била уз Србију и плаћала највећу цену за време ратова. Време је да узвратимо Топлици бољим животом", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио грађанима на подршци и што су обезбедили могућност да држава буде та која одлучује о сопственим политичким потезима и да будемо независни и самостални у одлучивању, а да се трудимо да пријатеља и контаката имамо што више, али да се нико други не меша у оно што је наша политика.

И онима који кажу ''немојте са Русима'', ми ћемо рећи - ''хоћемо, наш је интерес да имамо добре односе са Русима'', а исто и са Кинезима, рекао је Вучић.

"Ко год нам каже немојте са овим или онима из Европе, ми ћемо рећи - хоћемо наш је интерес да то радимо и да ширимо мрежу пријатеља, а да никада никоме не дозволимо да понижава Србију и наш народ", поручио је Вучић.

 

За 15 дана сви пензионери добијају по 5.000 динара

Сви пензионери у Србији добиће за 15 дана једнократну помоћ од 5.000 динара, најавио је Вучић.

Председник је захвалио пензионерима што су имали веру у државу и знали да само тешким мерама може да се дође до спасавања српске привреде.

"Данас српска привреда није у кризи, већ расте и рашће још већом брзином у будућности. Хвала пензионерима и ја очекујем да, поред повећања пензија, за 15 дана сваки пензионер у Србији добије 5.000 динара једнократну подршку и гледаћемо да то долази све чешће", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк