Вести

ВУЧИЋ: БУДУЋНОСТ ЋЕ БИТИ МИР, А НЕ СУКОБИ И РАТОВИ

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас наду да ћемо, и поред изјава појединих некадашњих бошњачких ратних вођа, успети да сачувамо мир, стабилност и да ће свим грађанима, без обзира на националну припадност, будућност бити мир, а не сукоби и ратови.

Вучић је, након разговара са председником РС Милорадом Додиком, рекао да му је саговорник пренео забринутост. Пренео је да је са Додиком, са којим је имао садржајне разговоре о свим облицима сарадње Србије и РС, разговарао пре свега о инфраструктурним питањима повезивања Србије и Српске, Србије и БиХ.

"Упознао сам Додика да завршавамо планове изградње аутопута, повезивање Београд-Загреб, до моста на Рачи, и рекли смо да заједничке стручне службе договоре где ће бити изграђен мост, а Србија има довољно новца да изгради пут до њега. Сматрамо да ће коштати 100 милиона евра. Ми у нивоу од две године покривамо те трошкове из буџета. Србија хоће што пре да повеже своју територију са територијом РС и БиХ. Мислимо да је то важно, као и да су у претходном периоду од Јосипа Броза запостављене путне комуникације између Београда и Бањалуке, Београда и Сарајева, али и неки други путни правци, као према Темишвару и Букурешту. Наше је да убрзамо и направимо све што можемо да људи те путеве добију, јер када дођу путеви долазе и инвеститори, а тиме и бољи живот", објаснио је он.

Обавестио је Додика о раду на пројектној документацији Пожега-Котроман додајући да морамо да знамо шта тачно и где тачно БиХ, односно РС желе повезивање, али је то на договору Сарајева и Бањалуке. Такође је пренео да је са Додиком договорио да обавести јавност и грађане који су некада живели у Републици Српској Крајини, и другим деловима садашње Хрватске, који су протерани и избегли са огњишта, они чији преци или потомци су побијени у злочиначкој акцији Олуја, да ћемо ове године обележити страдање 4. августа у Бачкој Паланци.

"Сваке године мењамо место одржавања скупа, договарамо се заједнички. И увек су то места која су раширених руку уз велико гостопримство и тугу дочекала српске грађане који морали да напусте вековна огњишта", рекао је Вучић.

Додао је и да ће Србија и Српска заједно обележити 100. годишњицу победе у Првом светском рату, те да комисије заједно раде на организацији важних догађаја којима би српско руководство присуствовало у Бањалуци, као и званичници РС у Београду.

Председник је назначио да се ми поносимо историјом, учешћем и победама у Првом и Другом светском рату и подвукао да су огромне жртве које је поднео наш народ, западно од Дрине и у Србији у тим ратовима, и да је мало народа који пропорционално броју становника могу да се диче таквом храброшћу, борбеношћу, поноситим ставом и жељом да победе оне који су желели да владају светом, намећући своју вољу.

На састанку је било речи и о наставку образовне, културне и сваке друге сарадње, и похвалио то што ће наставни програм за ђаке у основним школама у Србији и Српској бити сличан, јер је, каже, важно да деца знају и националну историју и националну географију и како и на који начин српски народ третира поједине историјске догађаје.

То је најбољи могући угао и у складу је са Законом о специјалним везама и Дејтонским споразумом и на то не само да имамо право, већ нам је то и обавеза, закључио је Вучић.

 

Брине ме опсесија Приштине севером Косова

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не хаје много за изјаве Албанаца са југа Србије, али да га брине друга ствар, а то је опсесија Приштине севером Косова.

Вучић је, упитан да прокоментарише захтев Албанаца с југа Србије за истим правима као Срби на КиМ и да буду укључени у бриселски дијалог, казао да често долазе разне изјаве и да не хаје за њих.

"Брине ме чињеница да када се нешто договоримо у Бриселу, а изашао сам са прошле рунде радостан, јер код нас немате времена од догађаја да анализирате шта се догодило, и рекао да је добро да разговарамо, јер мислим да смо тиме заштитили безбедност нашег народа на северу. Мој услов на разговор био је недвосмислен и рекао сам Албанцима и Европљанима да је услов Србије да нема напада на Србе, нема покушаја заузимања територија на северу, хапшења како коме падне на памет“, ракао је он.

Вучић је указао да су Албанци у једном дану ухапсили петорицу Срба, највиђеније Србе из Поморавља, који држе српску заједницу од Ропотова, до Ранилуга и Новог Брда.

"То су најбољи људи. Тај дан се нисам појављивао, плашио сам се да моја реакција не буде преоштра и да не оде у неком другом смеру. Поручио сам да ако не буду пуштени до поноћи да могу да забораве на наставак дијалога, али и на погром српског становништва. Њихова једина опсесија је север Косова, а то знамо јер имамо службе које се тиме баве и људе који то прате" подвукао је председник Републике Србије.

Вучић је указао да су потом одмах пустили сву петорицу и брже од предвиђеног рока.

"То су ствари којих се плашим и које ме брину. Важно је да пронађемо решење. Председник РС Милорад Додик говорио је о Дејтонском споразуму, против којег је, када је постигнут, била већина у Србији и РС, а данас се сви држимо тог споразума. Пре пет година рекао сам да ћемо се, ако не постигнемо коначан договор, што би волео да се деси, држати Бриселског споразума само ми и сви други ће да беже од њега. Нажалост био сам у праву“, констатовао је он.

Додао је да је на срећу био у праву за неке друге позитивне ствари као што су Железара, Народни музеј, Музеј савремене уметности, Београд на води.

 

Са Макроном о Косову, билатерали и инвестицијама

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће са председником Француске Емануелом Макроном, у уторак у Паризу, разговарати о регионалним питањима, пре свега о Косову и Метохији, али и билатералним односима, те изразио уверење да ће још више инвеститора из Француске долазити да улаже у Србију.

"Много очекујем од разговора са председником Макроном. Мислим да је тај сусрет веома важан за Србију. Нисмо имали такву комуникацију у претходном периоду са више француских председника и њихових српских колега. Последња посета, и то кратка, датира пре више од 15 година, када је Жак Ширак посетио Београд", рекао је он.

Вучић је казао да ће најпре са Макроном имати разговоре у четири ока, где ће са њим разменити мишљење о регионалним питањима, пре свега о Косову и Метохији, али и о билатералним односима, као и да ће потом разговори бити настављени са делегацијама.

"Многи заборављају да француске компаније имају све већег учешћа у инвестицијама, као и да је њихова компанија остварила концесиони уговор за беогардски аеродром", рекао је он.

Вучић се, подсећајући на концесију за аеродром, збунио и рекао у први мах "инвестиција у Београд на води", објаснивши да је још под утиском синоћњег догађаја, "оног истог Беогарда на води за који су", како је додао, "многи говорили да су Вучићева машта, фатаморгана и све друго".

"Није ни чудо што ми је то у подсвести", констатовао је он.

Вучић је изразио уверење да ће још више француских компанија долазити у Србију и улагати и да ћемо наше историјске, традиционалне везе умети да развијамо на најбољи начин.

На крају конференције за штампу, после разговора са председником РС Милродом Додиком, Вучић је позвао грађане Србије, али и РС, да дођу и виде пројекат Београд на води, да виде како изгледа променада и како је од једне мале макете показано како се остварују снови и креира живот.

 

Можда је неко погрешно разумео стихове Бећковић

Све нас је мање у свакој од земаља бивше Југославије, јер људи због прича о ратовима и сукобима одлазе, било где, где виде боље услове за своју децу, указао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да је најважније да се сачува мир.

Вучић, је коментаришићу изјаву бившег ратног команданта Насера Орића, подвукао да је најважније да се чува мир, а да он нити може нити жели било коме да прети.

“Можда је неко погрешно разумео стихове Матије Бећковића и можда неко жели то, али сам више пута говорио да постоји потреба код појединих у региону за осветом, али онако како то они доживљавају - јер своје жртве увек добро виде, а туђе жртве сви мање виде”, рекао је Вучић.

Истакао је да се нада да ће сви у регион добро разумети да нас је све мање у свакој од земаља бивше Југославије.

“Мислите да има 3,45 милиона људи у БиХ, 4,1 милион људи који релано живе у Хрватској, Код нас 6,9 милиона… Нема. Све нас је мање, јер људи због прича о сукобима и ратовима одлазе, било где, где виде боље услове за децу. Прошлост је важна, али је будућност увек важнија”, назначио је председник. Како је рекао, из прошлости треба да извучемо поуке, да славимо оно што је добро, а критикујемо оно што је лоше, и управо зато су важни аутопутеви и инвештиције.

“Највише бих поена добио уколико бих изговорио неколико ружних речи о Орићу, али не зато што га се плашим на било који начин, већ зато што мислим да је време да причамо о другим темама и на други начин”, подвукао је Вучић.

Додао је да разуме Додикову бојазан и да су Срби уплашени када виде да се то понавља и говори на више места широм БиХ.

“Уверен сам да ће бити памети и мудрости да се такве ствари првазиђу и да сачувамо мир, а да сам срећан због таквих изјава - нисам”, рекао је Вучић.

Истакао је да, као што Албанци на КиМ желе север, јер знају да “де факто” контролишу остатак Косова, зна и какве су скривене или нескривене жеље појединих људи у другим деловима бивше Југославије, те да је због тога важно чувати мир.

“Чуваћемо мир готово по сваку цену, али никада никоме нећемо дозволити нови погром српског становништва, и када то кажем, знам колико сам озбиљне речи изговорио”, подвукао је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг