Вести

Вучић: Београд је сјајно место за договор о будућности

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, на отварању 38. заседања Трилатералне комисије у Београду, да је чланство у ЕУ главни циљ спољне политике Србије и поручио да ће следеће године напредак земље бити још видљивији.

Вучић је, отварајући заседање, рекао да се Србија труди да пронађе своју економску и политичку позицију и да постане пуноправни члан ЕУ.

"Задовољан сам извештајем о напретку Србије, али следеће године ће напредак бити видљивији. Желимо да постанемо пуноправни чланови, и никада нећемо да будемо сиромашни рођак који тражи милостињу и којег се сви стиде", поручио је Вучић.

Према његовим речима пут ка Европи Србија може да оствари боље од других "због историјског терета на нашим плећима".

Овај састанак, како је подсетио, одржава се у години када се обележава 100 година Првог светског рата, у којем је Србија "била у центру пажње, имала бројне жртве, али изашла је као победник - духовни и морални".

"За нас на западном Балкану и Србији боља будућност је на дохват руке, за разлику од ситуације пре једног века спремни смо да идемо у правцу будућности", истакао је Вучић.

Београд је сјајно место за дијалог и размену мишљења и договора о будућности, рекао је Вучић и додао да имамо велике планове за нашу земљу и бројне идеје како да свим грађанима буде боље.

Он је истакао да је Србија почела да се реформише, да је неповратно кренула ка ЕУ и нагласио да има добре пријатељске односе са свим земљама у свету, укључујући Русију са којом има потписан споразум о слободној трговини.

"Надам се да ће наши гости видети предности ако раде у Србији, као што су то видели наши пријатељи из Уједињених Арапских Емирата...

Верујте у оно што видите, оцењујте нас као и друге, по истим критеријумима, без предрасуда", апеловао је Вучић.

Он је оценио Србија тренутно има добре односе са свима у региону, какви нису били дуги низ година и позвао присутне регионалне лидере да заједно крену да реализују пројекте за које ће конкурисати код ЕУ.

"Наставићу да разговарам са свима, без лажних обећања и очекујем да ћемо да конкретизујемо заједничке пројекте за бољу будућност", рекао је премијер.

Вучић је подсетио да ће Србија следеће године бити и председавајућа ОЕБС-ом и додао да ће на тај начин добити прилику да покаже своју посвећност миру, стабилности и дијалогу као начину решавања проблема.

Имаћемо много више успеха када будемо спровели реформе, али морамо да се трудимо још више, рекао је и упозорио да напредак долази по цени коју морамо да платимо.

Констатујући да политика није такмичење у популарности, српски премијер је приметио да упркос резовима и тешким мерама постоји јака подршка у народу влади и ономе што ради.

"То ми даје снагу да наставимо и да не обраћамо пажњу на оне који само критикују и траже у свему нешто лоше чак и тамо где тога нема".

Наводећи да је Србија прва земља у овом делу Европе која је почела мере фискалне консолидације без спољнег притиска Вучић је додао да за то имамо подршку и ММФ и СБ и других релевантних институција.

"Окрећемо своје кормило према отвореном мору и желимо да пловимо у том правцу" рекао је он и објаснио да Србија природно има пријатељске односе са руским народом, да је природно што брани своје стратешке интересе али и да због тога има и јединствену стратешку предност због трговинских споразума са Руском федерацијом али и ЕУ и Кином и другим земљама "што би наши партнери требало да искористе и у Србији раде као што су то препознали партнери и пријатељи из УАЕ".

Србија је, истакао је, и природни савезник САД и другим земљама у борби против тероризма и глобалних претњи свету, и ту ће наставити да даје свој допринос.

Подсетио је да је у том смислу потписан Бриселски споразум те да се очекује да се формира влада у Приштини како би разговори били настављени.

Односе у региону оценио је као никад боље, те да, упркос тешком инциденту на утакмици Србија - Албанија, албански премијер Еди Рама долази за десетак дана у Београд и да је то први сусрет такве врсте после 68 година као и да очекује да ће са Рамом да нађе најмањи заједнички именитељ у интересу две земље.