Вести

Вучић: 3,1 милијарда за „Београд на води“

Председник Српске напредне странке и први потпредседик Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је бизнисмен светског гласа Ал Абар спреман да уложи 3,1 милијарду долара у пројекат "Београд на води".

Вучић је у интервјуу "Новом магазину" рекао да би Ал Абар требало да 12. јануара посети српску престоницу и тада ће разговарати о улагању у пројекат "Београд на води".

"Његов идејни план је да почистимо све одатле, да то буде једини задатак Србије. Он обезбеђује три милијарде и 100 милиона долара за изградњу свега. Онда треба да видимо како ћемо и ми и онда да се наплатимо продајом тога кад се заврши. То све после мења", казао је Вучић.

Вучић је изјавио да ће Србија успети да се избори са криминалом и корупцијом, напомињући да највећи проблем лежи у томе како променити саму свест Срба.

"Највећи проблем није хоћемо ли имати пара или не, хоћемо ли моћи да се изборимо са корупцијом и криминалом, ма колико то било тешко - хоћемо. Наш највећи проблем је како Србе да променимо, како да мењамо сопствену свест, како да имамо другачији приступ животним проблемима", рекао Александар Вучић књижевнику Светиславу Басари у интервјуу за Нови магазин, који ће приказати ТВ Нова.

Вучић је додао да би било добро да српски народ, ма где да живи, разуме да само снажна српска држава може да штити и заступа његове интересе.

"А, да ли је то увек било у прошлости? Могао бих са вама да се сложим да није, а надам се да у будућности хоће", каже Вучић, одговарајући на Басарину опаску "да легитимни интереси српског народа нису увек интереси српске државе".

Према Вучићевим речима, наша је грешка што нисмо разумели шта се догодило падом Берлинског зида, завршетком хладног рата.

"Ми Срби смо по томе специфични. И данас смо једини народ који слави искључиво своје поразе; ми наше победе не славимо, ми више немамо Колубарску битку ни у позориштима. Питајте људе на улици, не знају ни које се године одиграла; ми не славимо ни Други светски рат као нашу победу. Ми славимо наше поразе, стварне и измишљене", сматра Вучић и објашњава да ће управо промена свести Срба бити највећи проблем на путу напретка Србије.

Басара и Вучић су сагласни и да приступање Србије Европској унији не значи губитак идентитета, али немају исти став и о утицају неформалнх група појединаца, а пре свега СПЦ, на државне одлуке.

Вучић је изразио наду да ће поворка поноса бити одржана ове године уз уверење да је пред нама време стишавања тензија у коме људима треба објаснити “да је толеранција нешто чиме треба да се”.

У интервјуу Вучић објашњава који су то “оркани здесна и слева” који дувају против њега и додаје да сем њих и у његовом окружењу “постоје људи који се тобоже слажу са мном и који данас говоре да су велики пријатељи, у ствари би, такође, желели да све буде другачије или да се све врати у старе оквире”.

Први потпредседник Владе Србије таблоидима је замерио текстове попут оног о Радуловићевом детету и о неким Ђиласовим приватним стварима, које “стварно не можете да поднесете”, али и казао да не утиче на то што ће медији објављивати, па и на најаве хапшења.

 

Извор: Танјуг / Фото: NoviMagazin.rs