Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ВОДИ РАЧУНА О ОПСТАНКУ РС, АЛИ ПОШТУЈЕ ТЕРИТОРИЈАЛНИ ИНТЕГРИТЕТ БИХ

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је вечерас да Србија води рачуна о опстанку Републике Српске, али је истакао да Београд поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине.

Вучевић је у интервјуу за РТРС рекао да постоји притисак на Београд и председника Александра Вучића да "дисциплинује" Бањалуку и председника Републике Српске Милорада Додика.

Вучевић је истакао да Србија поштује Босну и Херцеговину као суседну пријатељску државу, састављену од два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

"Све што искључује један народ и један ентитет, све што се намеће није добро за БиХ", рекао је Вучевић.

Додао је да Београд, за разлику од неких политичких структура у Сарајеву, врло јасно каже да поштује територијални интегритет БиХ.

"Међутим, политичка елита у Сарајеву не поштују баш територијални интегритет Србије. Него не може то да формално спроведе због Републике Српске и српског народа у БиХ по питању Косова и Метохије", навео је Вучевић.

 

Постоји притисак на Вучића да дисциплинује Бањалуку и Додика

Вучевић је изјавио да постоји притисак на Србију и њеног председника Александра Вучића да дисциплинује Бањалуку и председника Српске Милорада Додика.

Вучевић је рекао да Србија води рачуна о опстанку Републике Српске, али да Република Српска има своју политику и своје руководство које бирају грађани на изборима.

Вучевић каже да поштују БиХ као суседну пријатељску државу, састављену од два равноправна ентитета и три конститутивна народа. Све што искључује један народ и један ентитет, све што се намеће није добро за БиХ.

"За разлику од неких политичких структура у Сарајеву, ми врло јасно кажемо да поштујемо територијални интегритет БиХ, али политичка елита у Сарајеву не поштују баш територијални интегритет Србије. Него не може то да формално спроведе због Републике Српске и српског народа у БиХ по питању Косова и Метохије", навео је Вучевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг