Вести

ВУЧЕВИЋ: НЕЋЕ БИТИ НАСИЛНОГ ПРЕУЗИМАЊА ВЛАСТИ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је за телевизију Пинк, говорећи о протестима дела опозиције да су они чисто политички, злоупотреба трагедије националне несреће и породица. Министар истиче да међу онима који су протестовали сигурно има оних грaђанa који су сигурно забринути за безбедност и да нису присталице тих опозиционих странака.

Али како је појаснио министар Вучевић, те странке које имају неограничени простор на тајкунским медијима и да им то изгледа мало, траже да им се угаси сва конкуренција, међу којима је и ова телевизија.

 

Лични интереси да се на нечијој несрећи добију политички поени

"Покушавају да инструментализују ову велику трагедију која нас је задесила. И уместо да то што нас је нажалост заседило и што је пре свега погодило породице настрадалих уједини као народ и као државу. И тако уједињени и саборни превазиђемо животне тешке изазове, постоје ове ситне шићарџије, интережџије које гледају да свуда где могу политички поентирају", започео је практичну анализу све што се протеклих дана догодило министар Вучевић.

Министар Вучевић наглашава да постоје само лични интереси и да на нечијој несрећи добијемо неки политички поен и да задамо политички ударац.

 

На страмоту целе наше државе, једини циљ Вучићева глава

"То је нажалост на срамоту целе наше државе. По први пут имамо слику и прилику да неко овакве трагедије користи за политичке митинге. То никада није било. Имали смо нажалост и раније трагичне догађаје, разна страдања, али нико није позвао народ да изађе на улицу са врло јасним политичким захтевима, да се смени председник Вучић, да влада иде у затвор, па све до оних „суптилних“ да сви буду поубијани и обешени. Јер то је ваљда врхунац демократије и пре свега прави начин како се борите против насиља", навео је министар Вучевић.

 

Наратив да се на власт дође насиљем, а под окриљем борбе против насиља

Министар Вучевић даље појашњава да управо они који прокламују да се боре против насиља управо користе насиље, њихов наратив је да на власт дођу насиљем.

"То је нешто што мора да нас забрине. То све оставља горак укус јер не дозвољавамо породицама старадалих да на миру ожале своје најмилије. Да се мало као држава примиримо. Кључни захтев им је смена Вучића, буквално његова глава уз додадак процесуирање, хапшење. Они неће изборе, хоће да добију техничку владу како то дефинишу. Да поједноставим, они би преко улице да држе владу преко годину дана када би они све похапсили, забранили, одузели лиценце телевизијама, уништили конкуренцију. Боре се против насиља тиме што проводи насиље и онда у таквом демократском амбијенту се иду на изборе", истакао је министар Вучевић.

 

Српска напредна странка не бежи од разговора

Министар Вучевић децидан је да је порука државног врха јасна да о изборима увек може да се прича, да треба да се организује скупштинска расправа.

"Нема ни петог ни шестог октобра. И нема насилног преузимања власти без избора. Не може тако да се влада државом. Све могу да раде, да вичу, да пиште, да блокирају. Ето, то је на њихов образ. Сматрам да сигурно блокада моста велику већину узнемирава, али и то је део демократског фолклора. Али нема преузимања власти без избора. Српска напредна странка не бежи од разговора да се раније иде на биралишта. Све треба погасити, само они да се виде, јер забога када су они владали било нам је толико добро да смо се опорављали и дан данас се опорављамо од тог златног периода“, објашњава Вучевић и додаје да свако у кући има једну чаробну ствар, а то је даљински управљач", додао је министар Вучевић.

 

У доба друштвених мрежа, бесмислено је говорити о органичењима

"Потпуно је бесмислено да не могу да добију подршку народа због две телевизије које им програмски не одговарају и сви други медији. Али у доба друштвених мрежа је потпуно бесмислено говорити о било каквим органичењима. Све је доступно и више него што је потребно. И та прича, да им сметају две телевизије у етру, потпуно је бесмислена у ери друштвених мрежа", истиче министар Вучевић.

"Протести су политички. Како саосећате, тиме што се блокира Газела? Тема како да се боримо против насиља, како да смањимо број наоружања, да разговармо са младима, да будемо бољи родитељи, како да нам буде бољи образовни систем, е то није тема за њих. То нисмо чули, али јесмо да хоће Вучићеву главу. Укидање ријалитија, траже они који су родоначелници истих. То нема нигде. Кад ми не одговара садржај, променим канал. Не бих никад укинуо ниједну телевизију, и те њихове са чијим садржајем се не слажем. Добро је када људи имају прилику да виде и те телевизије", додао је министар Вучевић.

 

Трагично је да не дамо да се ожале жртве

Министар Вучевић истиче да му је као родитељу трагично то што да не дају да се у миру ожале страдали, а при томе и другима импутирате да немају осећања.

"Ви који правите карневалску атмосферу на улицама и узнемиравате друге грађане. Ви који блокирате саобраћајнице, ви који позивате на насиље, ви причате да ћете чувати нашу децу. Извините, али не знам ко може да вам поверује. Ви који призивате неки 5. или 6. октобар, обрачун, ваљда ћете кроз обрачун да ликвидирате људе! Можете ви да се окупљате, да имате своје политичке пароле, све је то ок, али нема насиља, нити револуција. Хоћете на биралишта - може и нека грађани кажу. Али, то да ћете добити неку владу без избора, а нас све да похапсите, па наша деца ће се борити и њихова деца ће се борити против такве политике. Они страшно греше јер мисле да бисмо се ми распали када би они дошли на власт – па ми смо били више у опозицији него на власти. Срж Српске напредне странке никада неће отићи и издржаће све притиске и опет ће се вратити на власт, јер људи подржавају народне странке", истиче министар Вучевић.

 

Курти користи ову нашу несрећу и спрема се да преузме 4 општине

Ситуацију на Косову и Метохији министар је оценио као ужасно напету.

"Нажалост, ову нашу несрећу многи користе да појачају притисак на нас или дођу до свог циља – да Косово буде независна држава. Курти наставља да спрема акције да преузме и физички ове четири општине на северу Косова и Метохије и много се не потреса због наших трагичних догађаја јер то види као моментум који њему даје одређену предност, јер се ми овде опет разједињујемо. Чекају нас врло тешки дани око Косова и Метохије и то није алиби прича да неко нема право да прича о догађајима на Врачару с почетка маја или у Младеновцу и Смедереву. Само да знате да неће због тог стати прича о Косову и Метохији. Курти има план за 28. мај да физички преузме те општине, да поскине сва српска обележја и уђе у конфронтацију са апсолутном већином становништва. А ми ћемо да причамо ко ће кога да обеси на Теразијама! Многи од њих који су организовали ове протесте злоупотребљавају несрећу и брига их за Косово и Метохију, то је за њих као питање Мадагаскара. То могу да помену ако мисле да и ту могу да добију неку корист. Они су експерти за све – они се разумеју у безбедност, саобраћај, Космет, урбанистичке планове, екологију, руде и минерале. Они све знају само на табели имају нула бодова за све што су радили", закључио је министар Вучевић.

 

Зорану Михајловић чека тежак посао ако намерава да прави странку

Када је реч о даљем политичком ангажовању Зоране Михајловић која је напустила Српску напредну странку, министар оцењује да је могуће да ће и она учествовати на изборима.

"Мислим да ће се појавити на изборима ако успе да се организује. Она је дуго била у Српској напредној странци, али се никад није бавила организацијом странке и ако хоће да прави странку чека је тежак рад. Лако је бити министар и појавити се на неком скупу кад неко други то организује", рекао је министар Вучевић.

 

Видеће се 26. маја колико стварно грађани кога подржавају

Када је реч о проценама да је на протесту у петак било 50.000 људи, министар Вучевић се пита зашто се онда снимци монтирају?

"Ако су задовољни са бројем људи, зашто имају потребу да фотошопирају, да дуплирају тај број? Лако се то све измери и види – има разних методологија. Али, хајде да им не кваримо тај утисак кад су већ задовољни. Али видеће се стваран број људи 26. маја, па човек може да упореди и чује поруке са тог скупа. А то су сигурно поруке јединства и стабилизације наше државе, порука да су ово изазовна времена која захтевају храбре и одлучне људе, али и минимум тог државног, националног консензуса да би ишли даље. Порука ће бити како ћемо сузбити даље насиље и обезбедити већу безбедност за нашу децу, али порука ће бити и у контексту Косова и Метохије, питања економије", изјавио је министар Вучевић.

 

Нема насилног прузимања власти, само на изборима

"Верујем да ћемо отворити причу и око будућег народног покрета о коме ће одлучивати Конгрес странке 27. маја у Крагујевцу. Ту ће се бирати страначки органи и изабрати неки нови људи у страначким органима. Чекају нас битна два датума ускоро. Понављам, није то никакво такмичење у броју људи, већ у политици и порукама које ће се чути. Нема насилног прузимања власти до избора - само на изборима ако тада добијете подршку грађана и онда водите државу. И нека вам је онда Бог у помоћи. Битно је да сви будемо укључени у стаблизацију стања у друштву, пре свега у школама, да завршимо школске године и да се ми мало као родитељи пресаберемо и да не тражимо кривце ван наших наших кућа, јер нам је стално лакше да нам је неко други крив", поручио је министар Вучевић.

 

Хоћемо ли блокирањем Газеле смањити број оних који су на Тик Току подржали убицу из Рибникара?

Министар је оценио да свако од нас треба да се запита да ли довољно времена посвећујемо својој деци.

"И ја сам се запитао да ли добро разумем поруке од својих дечака, да ли им посвећујем довољно времена. Сад је министар просвете крив или министар полиције! Па, шта су они криви – полиција је у најкраћем року ухапсила, све чињенице и доказе прикупили. По мени ни Ружић није крив, али разумем његову објективну одговорност јер се десила катастрофа у ресору за који је он задужен и с тог аспекта ми је јасна његова оставка као морални чин. Али, како може било ко од њих да буде крив, а не зна родитељ са чим му дете иде у школу и шта носи. Оно што ја замерам овима у систему просвете је то што су гледали да нас декодирају од нашег националног бића, да нас исчупају из корена, да не смемо да гајимо традиционалне вредности, јер онда нећемо бити модерни. Пустите ви нас да гајимо наше националне вредности и да користимо савремене технологије, и једно и друго. Ево и идеје да треба избацити веронауку – па јел вам то највећи успех? Ви треба да научите децу да имају неку одговорност, а не права. Да устају када у учионицу улази наставник или професор, а не да им измичу столицу, па се то још шерује и на мрежама и дивимо им се. Мене је шокирало када сам виде на неким друштвеним мрежама да је ово дете-убица добио 50.000 неких следбеника на мрежама у 24 часа после убиства. А сигурно није одговор на то да се блокира Газела. Хоћемо смањити број оних који су на Тик Току подржали убицу из Рибникара, хоћемо нешто решити, послати поруку деци да то не раде? Нека размисли свако о себи шта ради, а не да тражимо неке кривце у васиони. Ми смо имали погубну политику за време тих истих који воде протесте и блокирају Газелу када је избачено да су школе и васпитне установе", рекао је министар Вучевић.

 

Морају школе да буде васпитно-образовне установе и да ђаци и професори имају права и обавезе

Министар Вучевић навео је да замера Ружићу то што је у радним телима задржао целу компоненту невладиних организација.

"Они забога су паметнији, па знају какав треба да нам буде школски систем. Када кажем да смо носили оне плаве мантиле па се нисмо разликовали, кажу да сам заостао и да нова деца то не могу. Па, како не могу, ево у великој Британији носе лепе џемпериће са амблемом школе. Можете и у савременом контексту да извршите позитивну идентификацију. Не кажем да је то решење свих проблема, али такво банализовање свега, па пустите нас да верујемо у националне вредности и да користимо савремене технологије", истакао је министар Вучевић.

"Морају школе да буде васпитно-образовне установе и да ђаци и професори имају права и обавезе. Као градоначелник Новог Сада сам 2018. сам купио преко 10.000 тестова на дрогу. Готово нико од родитеља није хтео да подржи то тајни тестирање", додао је министар Вучевић

 

Срам било Милана Ст. Протића који је окривио јунаке са Кошара за ову трагедију!

"Као министар одбране морам да реагујем на скандалозну изјаву Милана Ст. Протића да су јунаци са Кошара допринели овој трагедији која нам се десила. То су људи који су бранили нашу државу у агресорском рату, па срам да га буде. Ето такви и нам дошли на власт. Ту нам је погинуло 108 јунака, нисмо их све ни нашли, нису их породице добиле и он каже да су они допринели што неки манијак убица то почини", закључио је министар Вучевић.

 

 

Извор:Танјуг/TВ Пинк