Вести

ВУЧЕВИЋ: НАСИЉЕ НЕЋЕ ПРОЋИ И НЕ МОЖЕ ЗАУСТАВИТИ РАЗВОЈ

Градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић поручио је, поводом недавног инцидента када су активисти прекинули седницу на којој се расправљало о урбанистичком плану Новог Сада, да се активизам не показује бакљама, бацањем димних бомби и прекидањем рада институције која одлучује и разговара о темама од суштинског значај за развој града.

"Забринут сам и због реакције оних који нису радикални и нису угрожавали безбедност, што насиље не осуђују већ релативизују речима да је то активизам, да то борци и боркиње "износе своје ставове". Активизам није кад иза транспарента прете члановима Комисије и урбанистима Града Новог Сада - узвикују да знају где живе, да ће бити физички нападнути, да нису сигурни. То је чисто политичко насиље", навео је Вучевић.

Вучевић је рекао да је расправа о Генералном урбанистичком плану (ГУП) у Новом Саду била у потпуности транспарентна и навео да је "ноторна лаж" да је 13.000-14.000 људи потписало примедбе на тај план.

"Ноторна је лаж да је 13.000-14.000 људи потписало примедбе, јер их је упола мање, али су потписивали више примедби, а имамо и 1.000 нечитких потписа. То је озбиљан број, не потцењујем никога, размотрен би био и један једини приговор. Сви приговори су груписани у око 200 тема, али нема их 14.000", рекао је Вучевић.

Вучевић се осврнуо на то што они који се противе Генералном урбанистичком плану говоре да се он врати "струци" и поставља питање "зар нису струка Урбанизам, Факултет техничких наука, Институт Јарослав Черни, Воде Војводине, Пољопривредни факултет?".

Вучевић је истакао да ће док буде на функцији радити посао у интересу грађана и навео да ће Нови Сад у демократском духу усвојити Генерални урбанистички план јер је у интересу грађана.

"На насиље држава ће одговорити у складу са законом. Позивам на мир, стабилност, поштовање различитих ставова. Нови Сад иде напред, то желе Новосађани", поручио је Вучевић. Седница Комисије за планове у вези са Нацртом Генералног урбанистичког плана Новог Сада прекинута је пре два дана након што су еколошки активисти бацили две димне бомбе у просторију у којој се седница одвијала.

Након тога активисти су развили транспарент на којем је писало "Гуп је глуп", и истовремено су из струје искључени пројектори на којима је била презентација предложеног Генералног урбанистичког плана. У салу је стигла и полиција а активисти су тражили повлачење нацрта Генералног урбанистичког плана.

 

 

 

Извор: Танјуг