Вести

ВУЧЕВИЋ: ГРАЂАНИ ОЧЕКУЈУ РЕЗУЛТАТЕ

Како ће Нови Сад изгледати у наредном периоду, шта је урађено и који су инфраструктурни пројекти у току, као и колико ће финансијска криза, али и догађаји на истоку Европе искомпликовати будуће пројекте? На ова, али и друга питања одговарао је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада у емисији "Град и ми" на РТВ1. Четврти градски мост, инфраструктура, уређивање саобраћаја и повећање броја паркинг места, свакако су приоритети града у наредном периоду.

На констатацију да се у Новом Саду гради на велико и да су приметне саобраћајне гужве због инфраструктурних радова, Вучевић је рекао да је то истина, али да је то и неопходно како би се град даље развијао. Пре недељу дана објављено је да је 250 хиљада путника  користило брзу пругу. То је изузетан број и показатељ колико ће Нови Сад профитирати од ове брзе пруге.

"Управо ми је јављено да је 280 хиљада људи превезено до данас. То је невероватан број. Заинтересованост је и за регио возове, који пролазе кроз мања места. То ће помоћи и развоју туризма", рекао је Вучевић.

 

Последњих седмица у Новом Саду су видљиви радови на више локација

"Ово је период испресецаних празника, и природно је и нормално да људи одморе, али неко мора и да ради. Грађани очекују резултате. Пре недељу дана сам разговарао са министром Момировићем. Разговарали смо о рекапитулацији уређених капиталних пројеката, не само око пруге, већ и других пројеката. У Новом Саду се ради у Темеринској, па ће се радови наставити у продужетку пута где се налази стадион Нови Сад. Желимо да у граду нормално функционише саобраћај, али морамо ово да урадимо пре тога", изјавио је Вучевић.

Према његовим речима, половином маја почињу радови у Луци Нови Сад. Повећаће се капацитет и луке, а биће појачан привредни и туристички значај.

"Верујем да ће морати да се проширује капацитет Железничке станице у Новом Саду у неком наредном периоду. То неће бити лако, али чини ми се да је неопходно. Поносан сам на реконструисану станицу, што смо јој вратили стари сјај, али и модернизовали. То је као новосадски аеродром, толико људи дневно туда прође", изјавио је Вучевић.

 

Шта чека град у наредном периоду

У наредном периоду нас очекује неколико манифестација који би поново требало да оживе град после више од 2 године проблема са короном.

"Имамо пољопривредни сајам, Стеријино позориште, чека нас динамично лето, корона је при крају. Захваљујући брзом возу, Нови Сад ће бити ближи и атрактивнији. Расте број туриста у граду и то је видљиво. У улици Модене се већ види да има туриста, да се живот враћа. И у мају ће бити промотивна цена брзог воза. То је добра одлука државе. Морам да кажем да сам пријатно изненађен растом броја продатих карата које су купљене онлајн. Значајан број карата које се продају путем нових технологија је још један показатељ у ком правцу иде Нови Сад. Највећи број карата купљен је управо у Новом Саду", додао је Вучевић.

Када је реч о радовима и улагању у Нови Сад, сви морају да имају користи. Све терцијалне услуге морају и требају да имају користи од онога у шта град улаже. Људи воле да долазе у Нови Сад, јер осим главних манифестација, град стално нуди неке пропратне садржаје.

"Надам се да ћемо вратити и престићи динамику коју смо имали пре 2019. године, пре короне, када говоримо о туристима и манифестацијама. Ја сам сигуран у то. Ми смо изгубили део тржишта због ових сукоба у Украјини, али мораћемо се снаћи. За сада иде све по плану. Украјинска криза не утиче толико за сада и надамо се да неће. Четврти мост ће бити изграђен како је планирано. Са сремске стане већ постоји велико градилиште, све се ради у складу са законом и како је струка прописала. Појачаће се и интензитет рада на Фрушкогорском коридору", изјавио је Вучевић.

 

Желимо да растеретимо Нови Сад од теретног саобраћаја, а истовремено да смањимо и гужве

"Све је изазовније. Две године короне, сад сукоб у Украјини, наелектрисана атмосфера. Није лако и у томе треба пронаћи излаз и наставити развој града. Ми смо завршили рачун за прошлу годину, крајем маја ћемо поднети извештај грађанима и градском парламенту како смо управљали буџетом. Погоршавају се околности, али град је финансијски стабилан. Мораћемо имати конзервативнији приступ у наредном периоду, што не значи да ћемо зауставити напредовање града, али морамо да уважимо околности", сматра Вучевић.

 

Морамо да водимо рачуна о стабилности града

"Четири вртића у 2 године, а проширили смо још неколико вртића. Да ли ћемо моћи тај темпо да одржимо, то нисам сигуран. Треба бити реалан. Можда ћемо моћи један вртић годишње, јер времена су тешка. Подсећам да новосађани не плаћају боравак деце у вртићу, а то је тек план који треба да се спроведе у остатку Србије. Иако председник Вучић каже да је то тешко урадити у целој држави, ето ви онда видите колико је то било тешко за Нови Сад да уради, а урадили смо. Преко 17 хиљада деце смо уписали у градске вртиће и још неколико хиљада у приватне. С друге стране имамо стално захтеве да се повећају плате, затим експропријација, па судски спорови, финансијска криза. То је реалност и то оптерећује буџет", закључио је Вучевић.

"Све што смо планирали крајем прошле године за ову, у смислу пројеката биће урађено. Биће и ребаланс буџета, али мислим да ће се реализовати сви пројекти ове године. Тешко да можемо очекивати нешто много више, у смислу да ћемо се трудити да завршимо све започете, али да не можемо да се правимо да нема инфлације, да није криза и да у Украјини није сукоб. Све ће се то огледати и у нашем граду кроз овај или онај начин", додао је Вучевић.

"Што се тиче моста, то нисам ја измислио, постоји план у урбанистичким нацртима. Коначно смо дошли до могућности да изградимо још један мост, а сада некоме то неодговара. Стручњаци су рекли где мост треба да буде и ја сам сагласан. Ово ће бити велика ствар за наш град и помоћи ће даљи напредак. Морамо да чувамо град у овим изазовним временима", закључио је Вучевић.

 

Нови Сад као паметни град

"То је нешто што треба подржати, енергетска ефикасност, да боље управљамо саобраћајем, да развијамо алтернативни превоз, да кретање градом буде лакше. Иза Извршног већа се гради подземна гаража која треба да растерети мирујући саобраћај у центру, и она ће бити део "паметног града". Захтевна инвестиција је и у улици Модене. Требало би ускоро да крену радови и тамо. Није лако ово извести, поготово јер ће ово направити проблеме власницима локала и бизниса, али ово мора да се уради, а касније ће и њима бити бољи посао. Нико неће бити затворен док трају радови, али мораћемо да нађемо решења да теку радови како би дошли до још више паркинг места у самом строгом центру града", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: РТВ 1