Вести

ВУЧЕВИЋ: ДОЈАВЕ О БОМБАМА СУ ХИБРИДНИ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ

"Ради се о хибридном рату против Србије о нападу на слободну и независну политику Србије и ово је нешто што је у контексту међународних односа", рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић коментаришући дојаве о бомбама у новосадским школама.

"Ја као грађанин сумњам да то долази из иностранства. Неко покушава да дестабилизује нашу државу, да изазове узнемиравање јавности и осећај неспокојства и трошење ресурса на константне провере и у томе видимо врло јасне разлоге зашто то неко организује", напоменуо је Вучевић и изразио бојазан да ће се оваква ситуација једно време наставити.

"Иако већина нас претпоставља да нема постављених бомби, не можете то препустити случају. Није то ствар игре кад добијете 250 дојава јер довољно је, не дај боже, да једна буде права. Људи морају да разумеју зашто полиција и надлежне службе морају да ураде све оно што налажу процедуре иако је тешко замислити да неко може поставити 250 бомби. Али, морате да урадите све да би проверили да негде није нешто урађено што може да наруши животе наших грађана и њихову сигурност", нагласио је Вучевић.

То није више повремена појава него нешто што има назнаке добре организације у погледу узнемиравања јавности, технологије слања обавештења и упозорења да је неко угрожен и прилично ствара конфузију, рекао је Вучевић и додао да морамо да останемо хладнокрвни, да не реагујемо емотивно и нервозно јер је то циљ оних који то раде.

За разлику од среде када су дојаве о постављеним бомбама, адресиране на бројна градске институције, стигле у послеподневним часовима и нису толико реметиле ток функционисања у Новом Саду, ово данас је било компликовано јер се радило о свим школама на територији града, рекао је Вучевић и нагласио да су и три обданишта морала бити испражњена јер су се налазила у непосредној близини школа.

Вучевић се захвалио је учитељима, наставницима, руководствима школа, родитељима и ђацима на солидарности и одговорности и оценио да је цео систем реаговања био врло добар јер није било панике и инцидентних ситуација.

Вучевић је подсетио да је све почело дојавама о бомбама на авионским летовима и фотографисањем страних држављана испред наменске индустрије да би се наставило дојавама о подметнутим бомбама у тржним центрима, водоводима, на мостовима...

 

 

Извор: РТВ