Вести

ВЕСИЋ: ВУЧИЋ ВОДИ МУДРУ ПОЛИТИКУ У ИНТЕРЕСУ СРПСКОГ НАРОДА

Председник Србије Александар Вучић води мудру спољну политику која је у интересу српског народа, изјавио је данас градски менаџер Горан Весић.

"Добро је да имамо председника Вучића и његову мудру политику и као мала земља морамо да избегнемо сукобе, али морамо да водимо рачуна и о свом интересу и водимо српску политику. Ни руску, ни америчку, ни кинеску, већ српску политику, у интересу наших људи", рекао је Весић.

Весић је рекао да је је веома важно када председник Србије борави на скуповима као што је био европски самит у Софији, са којих пошаље позитивну поруку и то је знак инвеститорима да дођу у Србију.

Весић истиче да ниједан инвеститор неће доћи у нашу земљу ако је политички нестабилна и ако се не зна њена економска политика.

Весић је нагласио да, на пример, сада имамо велики број турских инвеститора управо захваљујући томе што је Вучић имао контакте са председником Турске Реџепом Ердоганом иако су то неки критиковали како је Ердоган диктатор, док за британску краљицу када је примила Ердогана није био диктатор.

Говорећи о истрази последица НАТО бомбардовања 1999. по здравље грађана Србије, као и утицају на животну средину, Весић је нагласио да имамо право да утврдимо шта се десило и да тражимо одштету.

"Имамо право да утврдимо да ли је бобардовање у НАТО агресији оставило последице на наше становништво, а очигледно јесте", нагласио је Весић.

Рекао је да је био у прилици да помогне објављивање књиге професора Радомира Ковачевића о последицама бомбардовања, који је од њега затражио помоћ.

Весић каже да се Ковачевић скоро једини бавио тиме и да сада сви купују ту књигу.

 

Ускоро нови тендери и радови у Београду

Градски менаџер Горан Весић је изјавио данас да је завршена израда пројекта за реконструкцију и проширење улица Антифашистичке борбе, Марка Христића и Јурија Гагарина, како би могле да приме повећан саобраћај када буде завршена нова аутобуска станица у Блоку 42, на Новом Београду.

Како је рекао, у петак је завршена израда пројекта и укупно ће бити реконструисана површина од 12.000 метара квадартних.

"То је онај потез улица око нове аутобуске станице у Блоку 42 и оне ће бити све проширене улице како би могле да приме већи број аутобуса. Проширујемо све те улице за по једну саобраћајну траку, која ће бити ширине око 3,5 метра и дужине око 980 метара", рекао је Весић.

Најавио је да ће, кроз реконструкцију, бити урађена и нова трамвајска стајалишта у улицама Јурија Гагарина и Антифашистичке борбе, као и да ће бити реконструисана постојећа и урађена нова бициклистичка стаза ширине 2,2 метра.

Весић каже да је укупна вредност инвестиције између 330 и 340 милиона динара.

"Чим буду радови на станици ушли у грубу фазу на станичном платоу, ми ћемо почети да радимо те саобраћајнице и завршићемо их за девет месеци. Тренутно се ради анекс између железничке и аутобуске станице, вредност је око 120 милиона динара и то ће бити готово до краја године".

Весић је рекао да се припремају и да ураде паркинг за 194 места испод стубова где су урађене приступне саобраћајнице од Тошиног бунара до моста на Ади.

Весић је додао да ће "тендер за извођење бити расписан веома брзо, одмах по добијању грађевинске дозволе", као и да ће радови трајати шест месеци.

"Чекамо грађевинску дозволу сваки дан, а вредност ће бити 28 милиона динара и одмах ћемо кренути у израду. Припремамо цео тај крај около како би се примио повећан саобраћај када буде отоворена нова аутобуска станица".

Градски менаџер је рекао да је у плану да се прошири и прилаз мосту на Ади, зато што мост нема никаквог смисла без приступних саобраћајница, које претходна власт у граду никада није завршила.

"Тек прошле године смо завршили приступ са Тошиног бунара до моста и сада предстоји градња приступне саобраћајнице од Раковице и Видиковца до моста на Ади. Прва фаза је измештање корита Топчидерске реке, што тренутно радимо и онда ћемо моћи да проширимо Булевар патријарха Павла да има шест трака, што ће бити главни улаз на мост на Ади", рекао је Весић.

Весић је навео да градска власт има и пројекат за градњу топчидерског тунела код Топчидерског брда и да је вредност те инвестиције око 75 милона евра, као и да ће тај тунел излазити код Аутокоманде, то јест скоро на аутопут.

"Када будемо урадили ове приступне саобраћајнице, вредност ће бити између 70 и 80 милона евра, а треба нам још око 150 милиона евра да завршимо да тај мост на Ади буде функционалан. То је један од већих саобраћајних проблема који хоћемо да решимо", нагласио је Весић.

 

Од Фајнал фора између 18 и 20 милиона евра за град

У Београду тренутно борави око 15.000 страних туриста због Фајнал-фора кошаркашке Евролиге и град ће због организовања тог такмичења само од тих туриста приходовати између 18 и 20 милона евра.

Весић је рекао да је то један од најважнијих спортских догађаја код нас, али и у Европи. Београд је од 2014. покушавао да добије организацију тог турнира, као и да је циљ да сваке године имамо по једно велико спортско такмичење у Београду.

"Данас у Београду има око 15.000 страних туриста. Сви остају три или четири дана, што је по 300 евра дневно пошто кошаркашки туристи мало више троше од фудбалских. Тако да имамо најмање приход за град и целу економију града између 18 и 20 милона евра. Имамо пренос у више од 200 земаља света, а на почетку сваког преноса се емитује промотивни филм о Београду", каже Весић.

Весић је нагласио да је то добро за имиџ престонице Србије.

Према његовим речима, тренутно у Београду борави око 2.500 туриста из Литваније, који нису код нас тако често, као и да су ту и Шпанци и наравно Руси и Турци.

Имамо, додаје, повећање броја туриста из Турске за више од 20 одсто у прва три месеца у односу на исти период прошле године.

Весић је најавио и да ће Београд следеће године бити домаћин европског првенства у кошарци за жене.

Како каже, добили смо организовање Фајнал фора управо зато што смо од 2014. изградили велики број хотела и инфраструктуру у Београду како би могли да будемо домаћини тог такмичења.

"Организација је одлична, то не кажем зато што ми организујемо, већ зато што је то такмичење стварно ретко овако добро организовано и то кажу други".

 

Београд слави Спасовдан као своју славу

Говорећи о Спасовданској литији, Весић је рекао да Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус престонице и да је литија обновљена 1992. године.

Весић каже да тај празник симболизује Христову победу над смрћу, али и подизање Београда из пепела који је кроз историју често током ратова био уништаван.

Весић наводи да је то слава нашег града и да је велики број људи тада на улицама, као и да је то за стране туристе била права атракција.

"Неки критикују литију, али када виде то у Риму, онда се сликају и пишу на друштвеним мрежама зашто то нема код нас".

Весић је поручио да је Спасовданска литија део наше традиције и да ће град наставити да је одржава.

 

 

 

Извор: Танјуг