Вести

ВЕСИЋ: ВИШЕ ОД 1500 ГРАДИЛИШТА У ГЛАВНОМ ГРАДУ

За последње четири године Београд је постао финансијски стабилан, иако је 2013. године за бившим градоначелником Драганом Ђиласом остао дуг од 1,2 милијарде евра. За само четири године вратили смо скоро 600 милиона евра! За те паре могли смо да изградимо пола прве линије метроа или 300 обданишта или школа, односно два нова моста - Нови савски мост и Мост код Аде Хује и да нам остане 50 милиона евра. Уместо то да урадимо, паре смо враћали банкама.

Овим речима Горан Весић, члан Председништва СНС и заменик градоначелника, почиње разговор за „СНС Информатор“, и каже да је Београд данас финансијски стабилан град са кредитним рејтингом који је исти који има Република Србија. Покренут је точак инвестиција, пре свега, у грађевинској индустрији, јер већ другу годину заредом издајемо грађевинских дозвола за више од милион квадрата. Данас, како каже, имамо више од 1500 активних градилишта и грађевинска индустрија је презапослена. Први пут после десет година, смањили смо незапосленост у Београду на испод 100.000 људи и сада је мање од 85.000 људи без посла, што је и даље много, али много мање него 2013. године.

- Најважније од свега је да смо Београд спустили на реке и да су сви наши велики пројекти на дивним београдским обалама, чија је дужина више од 200 километара од Београда на води, преко Блока 18, Макишког поља, Бека, Луке Београд, Вишњичког поља и “трећег Београда” на левој обали Дунава, од Пупиновог до Панчевачког моста. Ако томе додамо да се у приградске општине улаже пет пута више него у Ђиласово време, да смо покренули поново пројекат регионалног водовода Макиш - Младеновац, да смо покренули пројекат да се до 2026. године уради недостајућа канализација и да смо преуредили центар града са око 20.000 квадратa нових пешачких зона, по чему смо рекордери у Европи, можемо да будемо веома задовољни радом тима наше странке, који смо у претходне четири године водили Синиша Мали и ја, уз велику помоћ Градског одбора наше странке и Небојше Стефановића.

* Како тече изградња комплекса Београд на води?

- Београд на води је наш најважнији пројекат. Налази се на простору од 1 милион квадрата, и предвиђа изградњу 1,8 милиона квадрата, укупне вредности преко три милијарде америчких долара.То је стамбено пословни пројекат светског ранга, будућа највећа шопинг и пословна дестинација на Балкану. Београд на води ће бити место становања за преко 14.000 људи, ту ће радити више од 20.000 људи, у 12.000 квадрата канцеларија. Биће то највећи шопинг мол на Балкану - Галерија са око 143.000 квадрата, више од 6.000 станова, 24 кластера канцеларија, осам хотела, централни парк, школе, обданишта, полицијска станица, културно - уметнички центри и 1,8 километара уређене Сава променада. Прве две зграде, BW RESIDENCES су изграђене и усељене, а завршавају се друге две стамбене зграде са вртићем. Почела је изградња Куле Београд, која ће бити висока 168 метара и имаће 40 спратова. Кула ће имати 47.600 м2, од чега 30.000 стамбеног простора, и хотел The St. Regis Belgrade ће бити смештен у њој, на 11 спратова са 119 соба. На крову Куле биће ресторан са најбољим погледом у граду. Зграда се ради по дизајну AECOM, реномиране светске фирме. Ради се нови булевар у оквиру пројекта Београд на води, који ће поред обостраних зелених појаса и тротоара, имати и бициклистичку стазу и четвороструки дрворед. У најави је и изградња „W“ хотела и реконструкција хотела Бристол, чиме ће се заокружити прва фаза радова на овом великом пројекту, након чега се прелази на следећу фазу, у оквиру које ће Београд добити два нова парка на том подручју, плато испред Железничке станице ће бити претворен у нови градски трг, на којем ће бити постављен споменик Стефану Немањи, док ће станична зграда, након измештања, постати музеј. Иначе, не могу да не подсетим колико се опозиција подсмевала нашем председнику Александру Вучићу када је покренуо овај пројекат. Да ли се сећате глупости које су причали? Да се Београд на води никада неће изградити, да је то само макета, да зграде тону, да су се појавиле подземне воде. Ђилас и екипа само што додоле нису играли око зграда не би ли се показало да Вучић није био у праву. Да ли се сећате да су у предизборној кампањи за београдске изборе, када су на неком свом скупу објавили да се десио пожар у једној од зграда и да су повређени радници, френетично аплаудирали несрећи? Данас их нема нигде, односно ћуте. Јер успех Београда на води је мерило њихове неспособности.

* Да ли је могуће да је опозиција незадовољна баш свиме што је урађено у Београду, иако град никада није био ни уређенији, ни лепши?

- Живимо у слободном и демократском друштву тако да не очекујем да припадници других политичких странака исто мисле као ми у СНС. Немам проблем ни са критиком, посебно када њој има места или када је неко други спреман да понуди бољу визију развоја Београда. Уверен сам да је политика развоја Београда коју нуди СНС најбоља коју имамо, а то су потврдили и грађани тако што су нам дали снажну подршку на изборима 2014. и 2018. године. Зато немам проблем да полемишем са опозицијом око програма. Нажалост, наша опозиција није опозиција СНС, већ опозиција Београду и Србији. Од како смо их сменили 2013. године нисам чуо ниједан конструктиван предлог, већ само позиве на насиље, на силовање премијерке, убиство председника, линч неистомишљеника и насиље. То је очигледно једина политика Ђиласа, Јеремића, Обрадовића, Лутовца. Постали су опозиција развоју Београда и Србије, новим радним местима, уређењу града, инвестицијама, бољој позицији Србије у међународној заједници, па и спортским успесима. Народ то види и зато опозиција на сваким изборима, било да су заједно или раздвојени, доживи фијаско.

* Колико ће гондола, коју толико критикују, допринети туристичкој атрактивности главног града?

- Будите сигурни да ће бити туристичка атракција. То не виде само људи који су злонамерни и који не желе добро нашем граду. Туризам је најважнија привредна грана Београда и прошле године зарадили смо од туриста више од 800 милиона евра. Када кажем „ми“, не мислим само на град, већ на економију града, хотеле, ресторане, шопинг молове... Нама су потребне туристичке атракције и догађаји који доводе туристе. Зато је веома важно да стално улажемо у нове догађаје, нове садржаје и уређење нашег града.

* Да ли се види директна веза између уређености града и већег броја туриста?

Наравно да се види. Зашто би туристи долазили у неуређен град у коме немају шта да виде? То је и одговор на питање зашто смо толико уређивали центар града и зашто радимо на новим туристичким садржајима. Поносни смо на чињеницу да се више од 70 одсто туриста који једном посете Београд врати поново у наш град. То значи да смо добри домаћини, да се осећају пријатно и да имају шта да виде. Веома је важно што смо у протеклих годину дана отворили Народни музеј и Музеј савремене уметности. Зато је важно да почнемо са реконструкцијом Музеја града и преуређењем старе електричне централе на Дорћолу у Музеј Николе Тесле, који је и данас наш најпосећенији музеј са око 100.000 посетилаца годишње у 300 квадрата. Можете ли да замислите колико ће посетилаца имати нови Музеј Николе Тесле који ће се простирати на око десет хиљада квадрата са научним радионицама, библиотеком и пратећим садржајима?

* Недавно сте посетили Центар за управљање метроом у Прагу. Да ли је и колико могуће применити  прашка искуства на београдски метро?

- Праг је нешто мањи од Београда, па је лакше користити њихова искуства него, рецимо, искуства из Лондона. Искуства Прага помогла су нам да донесемо неке важне одлуке у вези са претходном студијом изводљивости београдског метроа, коју за нас ради француска компанија „Ежис“. Рецимо, да одлучимо на којој раздаљини ће бити метро станице, да ли ће управљање метроом бити потпуно аутоматско, односно без возача или не, да ли метро треба да буде независна компанија од других видова превоза, какву врсту технологије користити приликом изградње београдског метроа... Наш план је да изградња прве А линије, од Макишког поља до Аде Хује, почне до краја 2020. године и зато немамо право на грешку.

 

Стручњак за пљачкање Београда жели да отера стране инвеститоре

* Како коментаришете писмо Драгана Ђиласа шефу Мисије ММФ Џејмсу Руфу?

- Писмо Драгана Ђиласа говори о томе како он, до сада познат као стручњак за пљачкање Београда и за сопствено богаћење на јавној функцији, жели да постане стручњак за разарање и пљачкање националне економије. Писмо је још један доказ да Ђилас жели да отера из Србије стране инвеститоре како би нашом економијом поново могли да владају његови пријатељи тајкуни. Када су Србијом владали Ђилас и Јеремић, јавни дуг био је 79 одсто БДП, јер су задуживали земљу по најлошијим каматама не би ли обезбедили средства да опстану на власти. На Ђиласову велику жалост, јавни дуг ће 1. јануара 2019. бити мањи од 50 одсто БДП, а запосленост ће бити на највишем нивоу у модерној историји. Заиста је тужно да било који српски политичар, било да је на власти или у опозицији, тражи да земља има мање радних места. Привредни раст Србије је међу прве четири земље у Европи, и то је потврдио и ММФ, који је пројекцију раста у овој години подигао са 3,5 на 4,2 одсто. Многе кредибилне институције и званичници хвале економске успехе Србије и нашу одговорну политику. Неке од њих, Ђилас је избацио из Србије још 2011. године, зато што њему, Јеремићу и сличнима није одговарала било каква контрола.

 

Ђилас би да ућуткује медије који му нису по вољи

* Ђилас се непрестано жали на неравноправну заступљеност у медијима...

- Бизарно је када о равноправности у медијима говори Ђилас, кога је покојна Верица Бараћ оптуживала да је, док је био на власти, управљао српским медијима. Како је управљао сазнали смо касније када су објављени подаци о томе како је, као државни функционер, држао монопол на продају рекламних секунди телевизијама, рачунајући Јавни сервис и Студио Б, који је тада био предузеће Града Београда, чији је градоначелник био. О равноправности у медијима прича човек који је био део власти која је слала полицију у Борбу да ухапси главну уредницу Оливеру Зекић, јер је објавила тачну информацију да је Тадићева и Ђиласова власт на тајној седници донела одлуку да се плати милион долара народних пара због Миладина Ковачевића. О равноправности у медијима прича човек који је, као градоначелник Београда, био сувласник дневног листа, човек који је новинарима одговарао на питања „зини да ти кажем“, онај о коме није написан ни један једини критички текст док је владао Београдом и Србијом. Када Ђилас прича о равноправности у медијима, заправо жели да се врате „славни дани његове прошлости“, када је, заједно са својом директорком, управљао свим медијима у Србији и био најзаштићенији политичар, после Тита, у политичкој историји наше земље. Данас већина медија у Србији напада Александра Вучића, његову породицу и сараднике. СНС се искрено нада да нашој земљи неће бити наметнута „изборна равноправност“ какву Ђилас жели, у којој ће оно што објаве Н1, ТВ Прва, Б92, Данас, Време или НИН бити једина истина, док ће сви остали морати да ћуте. Зато данас, када Ђилас жели да ућутка медије који му нису по вољи, да хапси уреднике и новинаре, он само показује како би се понашао када би, не дај Боже, икада добио власт.

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор