Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА ЈЕ ДАНАС У ДОБРОЈ СИТУАЦИЈИ ОГРОМНИМ РАДОМ СНС

Члан председништва Српске напредне странке Горан Весић говорио је о јубилеју СНС, резултатима шестогодишње владавине, међународној позицији Србије, успешним економским реформама, опозицији и напорима председника Србије Александра Вучића да нашој земљи врати међународни рејтинг.

"СНС слави 10 година постојања. Много тога се променило. Те 2008. године, Србија је била у сасвим другој позицији него данас. Тада је владао Борис Тадић, у Србији се нису спроводиле корените реформе. Политика се водила од истраживања до истраживања јавног мњења. Односно, тадашњи председник се задуживао, а Србија је дошла до ивице банкрота. Чекао нас је тада ''грчки сценарио'', прича Весић.

За претходних шест година, Србија је успела да стране на ноге захваљујући Александру Вучићу и Српској напредној странци, каже Весић и наглашава да сада имамо разлог за оптимизам.

"Било је веома тешко када је СНС дошао на власт. Ситуација је била алармантна. Били смо у ситуацији да нисмо могли да извршавамо своје обавезе. Нисмо могли да исплаћујемо пензије. Јавни дуг је био 79 одсто, а подсетићу, данас је он мањи од 50 одсто. А већ јануара 2019. године биће 48 процената", додао је Весић.

Весић се осврнуо и на реформу правосуђа у време Бориса Тадића када је отпуштено неколико хиљада судија. Због тога Србија је била на црној листи Европске уније. Требало је шест година, да се Србија позиционира на добром месту, где је данас.

"Председник Вучић је морао да посегне за непопуларним мерама, а то је смањење плата и пензија, забрани запошљавање у јавном сектору и читав низ непопуларних мера. Вучић је тада рекао да се пензије и плате привремено смањују, да би оне могле да се исплаћују. Данас су оне веће него икада. Данас када повећавамо пензије, ми их повећавамо из реалних извора, а не из кредита", објашњава Весић.

Према његовим речима, пензионери су дали највећи допринос стабилизацији земље. То је тада било тешко.

"Велики политичари не постају на малим одлукама, већ на оним тешким, где морају да повлаче непопуларне потезе. Вучић је велики политичар у историји Србије. Његове одлуке су донеле добро нашој земљи", прича Весић.

Члан председништва СНС је истакао да је данашњи међународни положај Србије веома велики. Он се осврнуо на чињеницу да је Вучић једини председник који се 11 пута састао са председником и премијером Кине, а до сада је са Владимиром Путином имао 13 разговора, а веома чест је саговорник са челним људима западних земаља и САД.

Весић је нагласио да је Србија мала земља, али она има председика који се најчешће састаје са најмоћнијим људима планете. Његовим личним односима Србија добија на значају, мења се политика према нашој држави. Добијамо инвестиције. Јер састанак Вучића са челним људима планете је порука компанијама да смо ми земља пожељна за улагање.

"Србија данас има више страних инвестиција него све државе бивше Југославије. А то је све захваљујући дипломатским напорима председника Србије Александра Вучића. Вучић је Србију вратио на мапу света, она је поштована, а ми из СНС смо нарочито поносни на то", истакао је Весић.

Весић се осврнуо и на деловање српске опозиције. Према његовим речима, људи који прете силовањем и вешањем, немају никакав програм, немају шта да понуде народу. Они нуде само агресивност, а због тога што немају програм, резултирало је њиховим дебаклом на београдским изборима.

"Да су они нормална опозиција, ја бих очекивао да око националних стратешких питања ми имамо заједнички став. Они га немају. Конкретно, ту мислим на политику према Косову и Метохији, као и питање економских реформи. Они намерно желе да се на КиМ задржи статус кво, како се питање не би решило, а Срби исељавали. А да би за за 20 година рекли, тамо више нема Срба, па да би га лакше предали. С друге стране, имамо Ђиласа који је 2011. одбацивао ММФ, а данас им пише писма где се жали на државу Србију", указао је Весић.

Према његовим речима, питање Косова је кључно на Балкану, а председник Вучић свим напорима се труди да га реши. За договор је потребно двоје, а то значи да Албанци морају да прихвате договор. У овом тренутку међународна позиција Србије је далеко боља него у време Бориса Тадића. Све велике силе нас уважавају. Албанска страна не поштује никакав договор, али за разилику од пре десет година, у бољој смо позицији.

"Александар Вучић је заслужан за реформе и бољи међународни рејтинг. Вучић то постиже захваљујући великој подршци грађана Србије. Као лидер, сав терет је ставио на своја леђа. Спроводи корените реформе, а његова мисија је да промени Србију. Његова историјска мисија је да Србија поново буде на правој страни, равноправни члан европске заједнице народа", закључио је Весић.

Према његовим речима, Српска напредна странка је историјски покрет који се дуго неће формирати у историји Србије. И веома је важно да сви грађани дају допринос да Србија напредује.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б