Вести

Весић: Са Француском потписани важни споразуми за Београд

Током посете председника Француске, Емануела Макрона, Србији потписано је више споразума који су веома важни за даљи развој Београда, каже заменик градоначелника Горан Весић који је изразио задовољство што Француска постаје све значајнији економски партнер Србије, а самим тим и Београда. Весић је подсетио да је Француска у последње две године највећи инвеститор у Београду и навео пример инвестиција у аеродром "Никола Тесла", укупне вредности око милијарду и по евра, и у депонију комуналног отпада у Винчи у вредности од 330.000 евра.

''Са представницима француске делегације разговарали смо о даљем учешћу француских компанија у изградњи београдског метроа. Тај пројекат је у завршној фази и бићемо спремни да до краја следеће године почнемо са изградњом метроа'', рекао је Весић. Како је навео, Француска од 2012. године активно учествује у том пројекту, а на основу данас потписане изјаве о намерама о реализацији пројекта изградње метроа и претходних договора, француске компаније ће заједно са домаћим и кинеским компанијама учествовати у градњи метроа. Осим тога, потписан је Меморандум о разумевању између ЈКП ''Београдски водовод и канализација'' и француске компаније ''Веолиа'' која, истакао је Весић, може да помогне у изградњи фабрика за прераду отпадних вода и бољем менаџменту тог предузећа. Весић је навео да ће град бити спреман да до краја августа испуни све обавезе из споразума о јавно-приватном партнерству са компанијом ''Суез'' и да ће до краја септембра бити могуће да се изда грађевинска дозвола за почетак радова на комуналној депонији Винча.

''Имали смо састанке и са компанијом ''Колас'' која ради на постављању трамвајских шина на територији Београда и упознали смо их са ширењем трамвајске мреже у Београду'', рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг