Вести

ВЕСИЋ: ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РАДИ У ИНТЕРЕСУ НАШЕ ЗЕМЉЕ

Легитимно је право председника Србије да бира тим сарадника које жели око себе, а уколико сматра да је мој рад добар, претпостављам да ћу бити део тог тима, рекао је члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић.

Завршена је изборна сага у Великом Трновцу, у наредним данима ће бити проглашени коначни резултати. Тада ће РИК поделити мандате посланицима и почети да тече рок за конституисање Народне Скупштине. Потом следе консултације председника са политичким странкама и додела мандата ономе ко може да има већину.

Весић је рекао да се нада да ће мандат добити особа из СНС јер је реч о странци са највише посланика.

"Заједно са СВМ имамо већину за формирање власти. Тада ћемо разговарати и о коалицијама. Досад је Српска напредна странка увек стављала интерес државе испред партијских, и увек смо се трудили да направимо шире коалиције, како бисмо могли да успешно спроводимо реформе. Тада ћемо као странка донети одлуку о томе ко ће нас представљати у свим органима. То ће бити на предлог председника Вучића, а сигуран сам да ће странка предлог и прихватити. Његово је легитимно право да изабере кога жели у тиму сарадника, а уколико сматра да је мој рад добар, претпостављам да ћу бити део тог тима", рекао је Весић.

Када је реч о бројним спекулацијама на рачун тога коју ће функцију Весић заузети у новој влади, каже да је ту реч о страху од конкуренције.

"Када дође неко ко ради, ствара се страх код оних који раде мање, јер је тада њихов нерад евидентан. Сви ти што причају, они све добро знају. Знају шта ја мислим, шта Вучић мисли, само не знају шта ће они да раде, не знају да треба да раде, не знају да кажу реч о сукобу у Украјини, о сукобу Стефановића и Хркаловић, ништа о притисцима на Србе са Косова и Метохије… Знају само да иду около и да трачаре", рекао је Весић.

 

Пред Србијом су тешка времена

Истиче да долазе тешка времена, али да их Србија спремно дочекује. Како каже, боље смо се припремили за зиму од других, али Србија није изоловано острво и сваки потрес на европском тржишту, осетиће се и на нашем.

"Важно је да се добро припремимо јер владу очекују тешке обавезе и тешки проблеми који морају да се решавају у интересу грађанки и грађана Србије. Чека нас, према најавама, најтежа зима од Другог светског рата", наводи Весић.

Коментаришући нове провокације из Приштине, Весић је рекао да су на делу притисци на Србију у вези са украјинском кризом. Сада сви, како каже, покушавају да остваре "сулуде планове на које немају право".

"Вучић је у овом случају запитао да ли се поштује међународно право, да ли доносимо међународне споразуме и у том смислу шта је са Бриселским споразумом, Резолуцијом 1244 и формирањем ЗСО? Ако се споразуми доносе, зашто се не примењују? Србија је за дијалог и да ли се сећате да је Вучић одбио иједан разговор? Он је одговоран политичар који ради у интересу земље и ако може имало да помогне Србима са КиМ, сваки разговор има смисла", рекао је Весић.

Према Србима се, додаје, на КиМ односе као према грађанима другог реда и реч је о покушају Аљбина Куртија да лажну државу представи као праву, иако нису члан УН, Интерпола, УНЕСЦО…

"Демонстрирају да су држава тако што малтретирају обичан народ. Оно што је најважније, а што је Вучић више пута рекао, неће бити новог "Бљеска" и нове "Олује", нека се окану тога, Србе неће протерати", истиче Весић.

Подсећа да су Вучића од 2012. година оптуживали да ће да призна независност Косова, што није урадио, а иста прича је била и у вези са коронавирусом и у вези са санкцијама.

"Увек неко користи неприлике, а наша позиција је по питању санкција врло јасна. Друго је питање да ли наша позиција некоме одговара или не. Рекли смо да напад јесте агресија Русије на Украјину, да поштујемо територијални интегритет Украјине и гласали смо за све резолуције УН које осуђују напад на Украјину. То је јасна политика. С друге стране, рекли смо да не сматрамо да су санкције делотворне, а то знамо јер смо били под њима. Санкције погађају народ, а неће погодити Путина. То се десило и у Србији", наводи Весић.

Ова наша позиција, како каже, траје од почетка рата у Украјини, а Вучић и влада која ће бити изабрана наставиће да води политику која је у интересу државе Србије.

"Нама је највећи интерес наставак економских инвестирања у Србију, повећање животног стандард, повећање пензија, минималца, повећање БДП-а, стабилност, довољно хране, енергената и мир. Ако нешто будемо мењали у нашем ставу, о томе ће председник обавестити јавност. Ово је политика наше земље, војно смо неутрални, политички, на путу смо ка ЕУ и то нам је стратешки циљ", рекао је Весић.

 

Прислушкивање председника је покушај државног удара

Када је реч о прислушкивању председника Србије, Весић је рекао да је то покушај државног удара. Постоје докази, додаје, да је Вучић прислушкиван и ко год да иза тога стоји – мора да сноси санкције.

"Не знам шта ће урадити тужилаштво, немам право да се мешам у његов рад, и на њима је да доносе одлуке. Као правник верујем да ће саслушати актере и утврдити шта се дешавало. Хркаловић је изнела тешке оптужбе, па је о томе важно да се изјасни и тужилаштво", рекао је Весић.

Подсећа да је Србија пре 19 година остала без премијера на најбруталнији начин.

"Морамо да јачамо наше институције, морамо да будемо одговорни и сигуран сам да ће сви који су део ове афере одговарати", рекао је Весић.

 

 

Извор: ТВ Пинк