Вести

ВЕСИЋ: ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ БАНКЕ ЗА ПРОЈЕКАТ КАНАЛИЗАЦИЈЕ НА ЛЕВОЈ ОБАЛИ ДУНАВА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и представница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Ана Солецки потписали су данас споразум о сарадњи који подразумева грант од 1,1 милион евра за пројектовање канализационе мреже на левој обали Дунава.

Весић је истакао да је потписивање споразума велики дан, не само за становнике леве обале Дунава, већ и за цео Београд, јер трећина престонице нема канализацију.

Он је објаснио да потписивање уговора представља грант, помоћ и донацију ЕИБ од 1,1 милион евра за пројектовање канализације за насеља на левој обали Дунава, као и за постројења за прераду отпадних вода и канализационих црпних станица.

Весић је појаснио да је, поред овог гранта, ЕИБ одобрила и кредит од 35 милиона евра за изградњу канализационе мреже на левој обали Дунава, а да ће Град уложити још 13 милиона из сопствених средстава, али ће укупна инвестиција изградње канализације у Борчи, Овчи, Крњачи и Котежу достићи око 80 милиона евра.

"Пројектовање ће се радити у фазама и већ у марту следеће године можемо очекивати почетак изградње канализационе мреже", рекао је Весић.

На левој обали Дунава биће изграђено 80 километара канализационе мреже, а Весић је додао да у том делу Београда већ постоји око 30 километара канализационе мреже, али да све отпадне воде одлазе директно у реку.

Додао је и да у Београду има више од 100 канализационих испуста у Саву и скоро 200 испуста у Дунав, те да је главни град Србије последњи у Европи који испушта канализацију у реке, али да је то наслеђен проблем који актуелна власт почиње да решава.

 

 

 

Извор: Танјуг