Вести

ВЕСИЋ: ОД 2012. СТОПА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ ПАЛА СА 25 НА 7,7 ОДСТО

У Београду је 2012. године стопа незапослености била 25 одсто, а сада је 7,7 одсто, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић приликом обиласка Националне службе за запошљавање, истичући да је пад незапослености доказ успешне економске политике коју води садашња власт.

Весић је рекао да су, када је реч о стопи незапослености, европски оквири око четири, пет одсто што значи да се Београд полако приближава тим оквирима.

"То је велика ствар јер ако су људи запослени онда значи да земља напредује, да се економија развија. И могу да причају разне приче, ко год шта хоће, јер се по броју запослених види да ли иде добро или не, као што се по броју кранова види да ли се земља развија", истакао је Весић.

Стопа незапослености у Београду тренутно износи 7,7 одсто што значи да има око 66.800 незапослених лица, прецизирао је и оценио да је то сјајан податак у односу на 2016. годину, када је у главном граду било око 104.000 незапослених, одсносно стопа незапослености је била 13,6 одсто.

"Наш циљ је да немамо незапослених. Мислимо да и за ових 66.800 људи који траже посао треба да, снагом наше привреде, обезбедимо да добију посао", рекао је Весић.

Навео је да је Београд, са стопом незапослености од 7,7 одсто, тренутно регија у Србији која има најмање незапослених и додао да је у Србији стопа незапослености око 10 одсто. То је, истакао је, доказ да се у Србији води добра инвестициона политика и да се обезбеђују радна места. "Суштина сваке политике је да људи имају посао. Ако немају посао, онда та политика није добра. Ми смо у Србији у последњих пет година отворили скоро 200 фабрика у којима ради скоро 200.000 људи. То су све нова радна места, да не причамо о томе да постоје многи који су проширили свој посао и запослили још људи", рекао је Весић.

Суштина је, каже, у томе да не постоје велики и мали послодавци јер је сваки послодавац важан. "Нису важни само они који примају 1.000 људи. Важан је сваки послодавац  јер ако би свако запослио само једног човека резултат би био много бољи, а да би се то десило они који имају фирме морају да имају интерес да се то деси што значи да постоји добро економско окружење", додао је Весић.

Београд, подсетио је, чини 40 одсто бруто домаћег производа земље и у њему има највише инвестиција и могућности да се људи запосле.

Весић је подсетио и да је у Обреновцу пре неколико година отворена фабрика "Меита" и најавио да ће ту на пролеће следеће године бити скоро 3.000 запослених. "Радимо на томе да свака приградска општина у Београду добије по једну нову гринфилд инвестицију. Близу смо да то обезбедимо за Младеновац и Лазаревац. Такође, радимо нешто и Гроцкој", додао је Весић. Навео је да забрињава то што, када је реч о структури незапослених, више од 60 одсто незапослених су жене, а око 40 одсто мушкарци.

"Мораћемо више да порадимо на томе да се обезбеде послови које могу да раде жене", додао је Весић. Истакао је да ће се у наредном периоду радити на томе да се снагом економске политике и привлачењем страних инвеститора обезбеде нова радна места јер, како је додао, када се подвуче црта по томе се види да ли је нека политика успешна или не.

 

 

Извор: Танјуг