Вести

ВЕСИЋ: МНОГЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НА МЕТИ БОГАТИХ ПОЈЕДИНАЦА

''Многе локалне самоуправе се суочавају са изазовима и често се налазе на мети богатих појединаца који врше притисак на њих да добију незаконите привилегије'', изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"И када у томе не успеју покрећу медијску кампању против локалне самоуправе не би ли дискредитовали оне који не желе да им омогуће противзаконит посао или неке олакшице у постојећем послу", казао је Весић.

Рекао је да је о томе разговарао са представницима других локалних самоуправа Западног Балкана, као и представницима Европске комисије на маргинама састанка "Дани проширења" у Бриселу.

"Говорећи са представницима других локалних самоуправа са западног Балкана као и представницима Европске комисије на маргинама овог састанка сложили смо се да се многе од њих суоачавају са изазовима да се често налазе на мети богатих појединаца који врше притисак да добију незаконите привилегије", рекао је Весић.

Он је казао да је последњи пример таковог понашања притисак власника највећег кабловског оператера у Србији СББ и сувласника телевизије Н1 Драгана Шолака на Град Београд и њега лично злоупотребљавајући новинаре који раде на тој телевизији.

Весић је рекао да је Шолак током транзиције у Србији изградио медијску империју, уз помоћ различитих влада, од  Милошевићеве па све до влада које су биле на власти у Србији до 2012. године и да је тако постао готово монополиста у Србији када је у питању кабловска телевизија.

"Мрежа коју је постављао је углавном незаконита, а локалним самоуправама није плаћао ништа иако имају законско право да убирају дажбине. Када је Град Београд одлучио да покрене питање незаконито постављених мрежа као и плаћање надокнаде, не само у случају његовог кабловског оператера него и свих осталих, Шолак је преко уредника кога је поставио на својој телевизији покренуо кампању дискредитовања градске власти и мене лично“ рекао је Весић.

Он је додао да су га о томе обавестили новинари, а да је он одмах обавестио јавност.

Весић наводи и да му је један новинар те телевизије  доставио Шолаково упутство које им је преко уредника подељено о томе како да нападају њега лично и Град Београд, као и да је другог новинара приморао да тај његов памфлет прочита од речи до речи на конференцији за штампу.

"Недопустиво да се на овај начин злоупотребљава приватна телевизија. У међувремену се прети новинарима и спроводе истраге у његовој телевизији не би ли открио издајицу, а преко 'аналитичара' које плаћају његове компаније води медијску хајку против Града Београда. Па чак и преко једног од два удружења новинара које себе назива независним, а чији је председник нажалост његов незванични портпарол односно увек је ту да штити њега а не новинаре“ испричао је Весић.

Весић је поручио да Шолак не може ништа да не плаћа грађанима Београда и да безобзирно десетинама година користи јавне ресурсе и да се тако противзаконито богати.

Он је као пример навео да су на стубовима јавне расвете нашли нелегално постављену опрему кабловског оператера СББ, а да је са тих стубова користио и струју.

Весић је поручио да ће наредних дана објавити слике ове крађе коју Шолакова компаније спроводи у Београду.

"Преко посредника, Шолак ми је поручио да га не дирам, а да он неће дирати мене. То практично значи да очекује да Град Београд не треба да му наплаћује дажбине и уклања нелегалну мрежу а он неће наређивати новинарима своје телевизије да нас нападају", рекао је Весић.

Он је додао да "овакво Шолаково понашање не би било дозвољено ни у једном земљи ЕУ".

Заменик градоначеленика Београда наводи и да о томе како Шолак злоупотребљава своју телевизију сведочи извештај Џзејмса Хардинга, бившег уредника ББС-а  који је критиковао уређивачку политику ове телевизије, оценивши је као непрофесионалну и пристрасну, а представник друге стране компаније која је сувласник његове телевизије Брент Садлер је поднео оставку.

"Град Београд је довољно снажан да издржи напад овог бескрупулозног милионера, али да друге мање локалне самоуправе у Србији и другим земљама Западног Балкана то нису, тако да им треба помоћи да издрже нападе и чувају јавни интерес", истакао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг