Вести

СТЕФАНОВИЋ: ТРИ AРГУМЕНТА СРБИЈЕ ДА КОСОВО НЕ УЂЕ У ИНТЕРПОЛ

На предстојећој Генералној скупштини Интерпола, на којој ће се четврти пут наћи захтев Приштине за пријем у чланство те светске полицијске организације, три кључна аргумента Београда биће да би таква одлука била кршење међународног права, статута самог Интерпола и да би отворила врата политичким злоупотребама.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да су све чињенице потпуно на страни Србије и да ће се Београд борити свим средствима против пријема тзв. Косова.

Стефановић, који ће предводити делегацију Србије на седници Генералне скупштине интерпола средином октобра у Чилеу, рекао је да Србија има чврсте и необориве полицијске, правне и политичке аргументе који недвосмислено указују да тзв. држава Косово не може бити примљена у Интерпол.

"Али смо наравно свесни да је пред нама тешка борба чији исход не можете прогнозирати са сигурношћу и зато ништа не смемо препустити случају. Морамо дати све од себе у тој борби, буквално до последње секунде", наглашава Стефановић.

Стефановић наводи да је Србија дипломатску борбу против овогодишњег захтева Приштине одмах започела по завршетку прошлогодишњег гласања у Дубаију, када је по трећи пут одбијен захтев тзв. Косова за пријем у Интерпол.

"Од тада до данас готово да не постоји састанак са амбасадорима у Београду нити с министрима унутрашњих послова који су долазили у посете Србији, а било их је на десетине, на којем нисам разговарао о нашим аргументима против захтева тзв. државе Косово... Наша дипломатска офанзива је интензивна и ми разговарамо и разговараћемо са представницима свих земаља о овој теми до последњег тренутка", додаје Стефановић.

Стефановић је додао да је у марту упутио писма генералном секретару, председнику и члановима Извршног комитета Интерпола.

Према његовим речима, само разматрање захтева Приштине представља грубо кршење међународног права, почев од Резолуције 1244 СБ УН, као и правила самог Интерпола, која јасно прописују да само државе чланице и посматрачи УН могу бити чланице Интерпола.

"Од гласања у Дубаију, када је захтев одбијен, нису се догодиле никакве промене. Једина промена управо иде у прилог ставовима Србије и огледа се у порасту броја држава које су повукле признање тзв. државе Косово", нагласио је Стефановић.

Српски министар рекао је да би евентуални пријем Приштине довео до бројних политичких злоупотреба Интерпола, као и да је уочи прошле Генералне скупштине у Дубаију упозоравао на опасност да би евентуалним пријемом Приштине база података Интерпола могла доспети у руке криминалаца и терориста.

"Чули смо и од америчких стручњака за безбедност да се на овој територији слободно креће око 250 бораца ИСИС-а (Исламске државе), повратника са ратишта и да приштинске власти немају никакву намеру да их санкционишу", рекао је Небојша Стефановић.

Седница Генералне скупштине Интерпола ће се одржати од 15. до 18. октобра у главном граду Чилеа.

 

Извор: Танјуг