Вести

СТЕФАНОВИЋ: ТЕШКО ДО РЕШЕЊА ЗА КИМ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће бити тешко да се дође до решења за Косово и Метохију, јер је пропуштено много шанси и тешко је исправити за две године оно што се лоше радило 20 година.

Стефановић је подсетио да је Тадић, Јеремић и Ђилас, који су апсолутно управљали земљом и одлучивали о свему - од међународне политике, до токова новца и грађевини… иза себе оставили 400.000 изгубљених радних места, земљу на ивици банкрота, девастирану са уништеним угледом у свету.

Према његовим речима, они су донели одлуку о успостављању буквално границе на Брњаку и Јарињу, па су хапсили Србе који су те барикаде палили, преговори се из СБ преносе у ЕУ, уз сагласност Србије иако су свесни да ћемо тамо имати неповољнији положај, а ту је и чувено питање пред Међународним судом правде, после чије одлуке је уследила лавина признања.

Е то је почетна позиција који су имали Влада Србије и Вучић. Све је унапред потписано, ударени печати, дали смо све што може да се да… Снажна НАТО база на територији Косова и Метохије, формиране косовске безбедносне службе, немате никаву суштинску могућност деловања на КиМ и одлучивања. Имате минималан утицај, навео је Стефановић.

Ствари се мењају, али нисам сигуран да ли ћемо доћи до решења, јер противника било каквом решењу има са свих страна. Постоје појединци који су увек против интереса наше земље, ако кажу да то не треба урадити, знате да је интерес Србије на другој страни, навео је министар, указавши да решења још увек нема и да оно није на дохват руке.

Нисам сигуран да ће до решења моћи да се дође, изгубили сте много година шанси… додао је Стефановић, оценивши да је тешко исправити оно што се 20 година лоше радило.

Како је додао тешко је да се дође до решења косовског питања захваљујући и неодговорним људима који покушавају сваку ситуацију да злоупотребе и искористе у своју корист.

Нису они одговорни, можда је то претешка реч, јер не могу ни драматично да утичу. Они само покушавају сваку ситуацију да злоупотребе и искористе, иако виде и сами да ће до неког решења бити јако тешко да се дође, рекао је Стефановић.

 

Едукативна предавања и за прваке, 22 одсто мање страдалих у удесима

Министар Стефановић је најавио наставак пројекта у оквиру којег су у свим школама организована едукативна предавања за ученике четвртог и шестог разреда, а у којима учествује 2.400 посебно обучених полицајаца. Стефановић је истакао да ће од ове године бити организована и предавања за прваке.

Желели смо да деци, у складу са њиховим узрастом, представимо шта може да им буде претња у животу и како да се заштите и да заједно са њиховим родитељима прођемо оне ствари које могу да учине да буду безбеднији, навео је Стефановић.

Како је указао, деца су показала велико интересовање за предавања, те одлучено да пројектом буду обухваћени и ученици првог разреда. Полицајци ће најмлађим школарцима приближити три важне теме - безбедност у саобраћају, борбу против насиља и заштиту од пожара и поплава.

Важно нам је да од првих корака схвате да школа није место за насиље, али и која су правима у саобраћају, имајући у виду да су они као пешаци учесници у саобраћају, али и да им објаснимо како да реагују у случају неке ванредне ситуације. Наравно, предавања су прилагођена њиховом узрасту, објаснио је Стефановић.

Како је рекао, одржано је скоро 50.000 предавања. Стефановић је указао на пад броја повређене и страдале деце у саобраћајним несрећама, што је охрабрујући податак.

Малишани ретко страдају у несрећама као пешаци, подигли смо ниво свести родитеља и деце, али и возача. Али се често дешава да деца морају бити у сигурносном седишту, морају бити везана, возачи се морају држати прописане брзине. Морате бринути прво о свом детету, па онда и о другој деци, додао је министар.

Стефановић је додао да ће у септембру и октобру у околини школа бити појачана саобраћајна контрола и позвао родитеље да дају позитивне примере својој деци. Стефановић је додао да је 22 одсто мање страдалих у саобраћајним несрећама од почетка примене нових законских решења.

 

Ухапшено више од 40 људи због корупције

Стефановић је рекао да од формирања посебних одељења везаних за борбу против корупције ухапсили смо више од 40 људи, поднели 50 кривичних пријава за кривична дела корупције, примања и давања мита.

Настављамо са том акцијом, заштићених неће бити, хапсиће се људи из редова владајућих странака, људи на положају, који имају политичке и финансијске везе. Понашајте се законито и немате шта да бринете, ако се бавите криминалом одговараћете, истакао је Стефановић.

 

 

Извор: Пинк.рс