Вести

Стефановић: СПС остаје без премијера после избора

Постоји теоријска шанса да у наредној години буду расписани ванредни парламентарни избори. А због трошкова одржавања превремених избора за нови сазив Скупштине Србије, за које се залажем, било би прагматичније да се они одиграју у истом дану као и оних за Скупштину града Београда.

Предложио бих најкраћу могућу кампању, од 45 дана, управо из тих разлога, како ниједан од државних приоритета и циљева не би био угрожен. Сигуран сам да Србија, након избора и ефикасног формирања владе, не би ништа изгубила. Напротив, оснажена би брже и ефикасније спровела реформе - истиче у разговору за Данас Небојша Стефановић, председник Скупштине Србије и потпредседник Српске напредне странке.

* Да ли је евентуални излазак на биралишта пројектован у буџету за наредну годину и колико би нас ванредни избори коштали?

- Ти избори не би били велика ставка, ако се одрже са београдским изборима, што је трећина бирачког тела. Додатни трошкови би постојали, али то бисмо финансирали из буџетске резерве.

* Будући да Александар Вучић тренутно није за расписивање избора, како ћете га убедити у супротно?

- Покушаћу да изнесем своје аргументе на страначким органима и укажем на интерес грађана Србије. Не могу да вам кажем да ли ће мој став бити подржан.

* Најављујете да ће седница Председништва СНС бити ових дана. Да ли ће на њој бити речи и о изборима, или ћете одлуку оставити за скупштину странке 25. јануара?

- То не зависи од мене, али предложићу да се разговара и о томе.

* Да ли ви то добре резултате на локалним изборима желите да преточите у победу на републичким?

- Добри резултати на локалним изборима су само потврда легитимитета који Александар Вучић и СНС данас имају у нашем друштву, то је потврда жеље грађана. Нас не руководи страначки мотив, ми бисмо добар резултат постигли и пре шест месеци, као што ћемо постићи за шест месеци. У оба случаја, много бољи у односу на резултат из 2012. године. Међутим, нас руководи снажнија подршка реформама и снажнија већина за владу која ће пред собом имати тежак задатак.

* Да ли ипак постоји неко неслагање у владајућој коалицији?

- Нема озбиљнијих неслагања. Ако ме питате да ли постоје различита мишљења, постоје, али нисмо сви у истој странци.

* Да ли је главни разлог промена на челу владе?

- Личне ствари нам нису важне. Важнија је суштина, а то су реформе. Није реч о страначким мотивима да заузмемо још понеко министарство, то нам није био приоритет ни када смо имали реконструкцију владе. Тада је председник странке поднео оставку на место министра одбране, што није морао да учини. На грађанима Србије је да се изјасне о раду последњих годину и по дана.

* Како коментаришете то што је СПС једини против расписивања избора?

- Могу да разумем да странка која данас учествује у владајућој коалицији сматра да је преостало још посла који треба да се уради. Уосталом, СПС данас има председника Владе, што, уверен сам, после наредних избора не би био случај. Разумем и страначке и државне разлоге. То је легитиман став СПС, као што и ми имамо право на свој став.

* Чуди ли вас што истовремено изборе траже и странке опозиције, од којих неке нису прешле цензус или су на ивици?

- Некада и опозиционе странке захтевају изборе да би оправдале постојање у свом бирачком телу. Истовремено се Богу моле да тих избора не буде. Уколико председник СНС прихвати мој предлог, видећемо како ће грађани оценити рад и опозиционих странака.

* Може ли се десити да истовремено буду и покрајински избори?

- Кључни разлог за то је управо легитимитет, који је покрајинска власт изгубила. Уосталом, ДС тражи изборе у Београду и Републици, па зар није коректно да их имамо и тамо где су они на власти?

* Ипак, и даље нису најјаснији разлози због којих тражите изборе?

- У овом тренутку у друштву је таква атмосфера да и велики број опозиционих странака тражи изборе. Најважнији разлог је да након следећих избора са једном убедљивијом већином уђемо у дубинске друштвене реформе које ће бити тешке и одговорне, да та већина преузме на себе терет и да нико у наредне четири године не поставља питање избора.

Аутор: Мирјана Р. Миленковић