Вести

Стефановић: Приоритет борба против наркодилера

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић говорио је данас на завршној конференцији Твининг пројекта „Имплементација Стратегије за борбу против дрога - компоненте смањења понуде и тражње“, на којој су истакнути најзначајнији резултати пројекта и представљени задаци у наредном периоду. 

Стефановић је нагласио да је, по преузимању функције, као један од приоритета својим сарадницима поставио борбу против наркодилера, а као један од најважнијих циљева њихово избацивање из школских дворишта.

„Свако дете и свака породица морају бити заштићени. Њихова сигурност и безбедност наш је најважнији задатак“, рекао је Стефановић и додао да полиција последња два месеца интензивно ради на проналажењу свих наркодилера и појачава притисак како би свела на најмању могућу меру све токове дроге у нашој земљи. 

Стефановић је указао да су формирани тимови који ће испитати имовину наркодилера, њихове контакте и сараднике, па чак и када се ради о њиховим везама у полицији и нагласио да у тим истрагама неће бити заштићених. 

„Наш задатак је да будемо лидери у борби против дрога у нашем региону. Данас Србија чини велике напоре да, и кроз реализацију пројеката овог типа, дâ свој допринос ублажавању штетних последица и смањењу присутности овог феномена“, истакао је министар Стефановић. 

Стефновић је рекао да је Министарство унутрашњих послова од самог почетка подржавало пројекат и своје ресурсе ставило на располагање кроз размену информација и указивање на потребе надлежних институција. 

У оквиру овог пројекта преко 100 полицијских службеника и представника Управе царина прошло је обуке на којима су додатно упознати са проблематиком дрога, а представљени су и најновији трендови производње и трговине наркотицима, методе истрага, почевши од њиховог покретања до изрицања пресуда за обављање криминалних делатности, објаснио је министар. 

Стефановић је навео да су тако крајем 2013. и почетком 2014. године реализоване акције спаљивања заплењене дроге када је уништено укупно преко 1.500 килограма наркотика.

„Пројектом је истакнута важност сарадње државних институција које се баве проблемима дрога. С обзиром на комплексност овог проблема, безбедносни и сигурносни аспекти којима се бави Министарство унутрашњих послова, не могу пружити задовољавајуће резултате без ослањања на тесну сарадњу са Министарством здравља, Управом царина, Министарством пољопривреде и заштите животне средине, Министарством правде и другим релевантним субјектима“, објаснио је Стефановић. 

Министар је додао да ће МУП настојати да препоруке овог Твининг пројекта, посебно оне које се односе на оснивање Националног координационог тела и Националног центра за мониторинг, буду спроведене у дело. 

„Очекујемо да ће формирање ових институција представљати значајан корак на нашем европском путу. Сматрам да је за остваривање наведеног, пре свега, неопходна имплементација Националне Стратегије за борбу против дрога и Акционог плана за њено спровођење, али и стално унапређење стратегије како би резултати борбе против нарко дилера били што ефикаснији“, рекао је министар Стефановић.

 На крају излагања, министар се посебно захвалио Европској унији и земљама чланицама на свесрдној подршци коју пружају Републици Србији у реформама и јачању капацитета у процесу европских интеграција.

У раду конференције учествовали су и министар здравља др Златибор Лончар, шеф делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт, амбасадор Савезне Републике Немачке Хајнц Вилхелм, амбасадор Чешке Републике Ивана Хлавсова, представник Европског центра за праћење дрога и зависности од дрога Фредерик Денекер, представник Министарства здравља Савезне Републике Немачке Алберт Керн и национални координатор за борбу против дрога Чешке Републике Јиндрих Воборил.

Министарство унутрашњих послова је, као главни носилац пројекта компоненте смањења понуде и потражње у Србији, спроводило пројектне активности у сарадњи са Министарством здравља - Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, а главни партнер твининг пројекта са стране земаља чланица Европске уније је Министарство здравља Савезне Републике Немачке које је реализацију пројекта поверило Центру за интердисциплинарна истраживања зависности из Хамбурга, у конзорцијуму са Националним центром за праћење дрога и зависности од дрога Чешке Републике.

 

Извор: Министарство унутрашњих послова