Вести

СТЕФАНОВИЋ: ПРАВОВРЕМЕНО РЕАГОВАЊЕ ВАЖНО ЗА СПАСАВАЊЕ ЖИВОТА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да је немогуће спречити природне непогоде, али је потребно да за њих будемо спремни, јер је управо правовремено реаговање важно за спасавање живота.

Стефановић је у Нишу, где се обележава завршетак међународне вежбе у области ванредних ситуација "Србија 2019", захвалио свим припадницима спасилачких служби за посао који обављају.

"Бити у служби свог народа, као ватрогасац, у Сектору за ванредне ситуације, помагати да се спасу животи када је најважније тежак је и одговоран посао. Не постоји човек у нашој земљи који вам није искрено захвалан на томе што радите", поручио им је Стефановић.

Министар је подсетио да су Србију 2014. године погодиле екстремне ванредне ситуације и тада су руски спациони били међу првима који су помогли, као и још 22 тима из различитих земаља.

Тада се, каже, видело колико је важна сарадња и заједничка обука.

Стефановић је истакао, немогуће је спречити природне непогоде, а климатске промене указују да ће их бити широм света, али да, ако на то не можемо да утичемо, можемо да будемо спремни за њих, да предивиђамо, да се спремамо да боље реагујемо и да градимо безбеднију земљу.

Најбољи начин за то су, каже, управо вежбе у области управљања ванредним ситуацијама.

Стефановић је подвукао да је вежба "Србија 2019", заједно са руским партнерима пример одличне сарадње коју треба равзијати даље.

Захвалио је заменику министра за ванредне ситуације Русије Александру Чупријану на прилици да се вежбе организују, али и на дугогодишњој успешној сарадњи.

Такође, упутио је захвалност и свим учесницима вежбе што су се одазвали и показали колико је добра увежбаност и правовремено реаговање важно за спасавање живота, те додао да је готово 700 учесника показало знање и способност како се брзо и ефикасно може реаговати у ванредним ситуацијама.

Стефановић је истакао и да је вежба прилика за унапређење међународне сарадње спасилачких тимова.

 

 

Извор: Танјуг