Вести

Стефановић: Надам се већој дисциплини посланика

Председник Скупштине Србије др Небојша Стефановић се нада успешнијој 2014.години по питању дисциплине посланика.

Посланици републичког парламента већ би средином јануара требало да се окупе на Тргу Николе Пашића, на ванредној седници која се очекује, а председник скупштине се нада да ће народни представници у 2014. години бити дисциплинованији и схватити да је присуство у сали важно за углед парламента.

Стефановић признаје да је у неким случајевима било недисциплине и да је то био разлог што је почетак седница парламента каснио и по сат времена, али тврди и да посланици нису "спавали код куће" већ углавном учествовали у раду скупштинских тела.

Нагласивши да не одобрава недисциплину, Стефановић у интервјуу Танујугу каже да се нада да ће Скупштина Србије у томе у 2014. години бити успешнија те да ће посланици свих посланичких клубова схватити да је присуство у сали важно за углед скупштине.

Први тест у том смислу биће већ половином јануара, када је планирана ванредна седница. Истина, захтев за заказивање још није достављен, а у периоду ванредног заседање такав захтев могу упуте или трећина, односно најмање 84 посланика или Влада Србије. "Мислим да је реално да седница буде половином јануара", очекивања су председника парламента.

У овом моменту није познато чиме ће посланици "отворити" радну годину, али је извесно да ће се у 2014, вероватно до летњег одмора, расправљати о закону којим се уредјује рад највише Народне скупштине. "Надам се да ћемо у првих неколико месеци моћи да видимо епилог рада на том закону, а очекујем да ће се предлог закона до прве половине године наћи на дневном реду парламента", каже Стефановић. Неке од измена требало би да се односе на побољшање положаја запослених у стручним службама парламента.

"Више од две трећине запослених у скупштини има плату која је испод републичког просека и то показује да су потребне одређене промене и да у оквиру постојећег буџета само можемо праведније да распоредимо новац, па да и они који највредније раде и заиста се труде да помогну посланицима буду адекватно и награђени", каже председник парламента.

Стефановић објашњава да је тешко задржати стручне људе са малим платама у ситуацији када се обим посла повећава, због чега и сматра да је потребно да у предстојећим преговорима и усаглашавању са правним тековинама ЕУ, што је више од 100.000 страница докумената, раде најспособнији и најкопметентнији. Стефановић додаје и да је у протеклих годину дана значајно смањен број закона који је донет по хитном поступку, а што је препоручено из ЕУ, те да су закони доношени под ознаком хитности само у ситуацијама када би могло доћи до негативних последица. Наводи и да су скупштински одбори најчешће иницирали јавне расправе о појединим предложеним законима, као и да је побољшана контролна функција парламента.

Што се тиче контроле владе, парламент никада не може бити до краја задовољан - скупштина увек тежи да озбиљније контролише извршну власт, као што влада покушава да буде самосталнија и не превише под лупом скупштине, наводи Стефановић и додаје: "Влада је и пред Нову годину дошла и одговарала на тешка питања четири сата, иако су по пословнику за то предвиђена три сата, али увек сам говорио представницима владе да није наш посао да се они у скупштини осећају пријатно, већ да дају одговоре и тако се скупштина поставља, не удворички и снисходљиво, већ критички, пропитивачки", закључује Стефановић.