Вести

СТЕФАНОВИЋ: ЂИЛАС СЕ НЕ ОДРИЧЕ САРАДНИКА ЗБОГ ПАЉЕЊА КЊИГЕ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да га забрињава изјава лидера Странке слободе и правде  Драгана Ђиласа који је данас потврдио да је његов члан странке учествовао у паљењу књиге Горана Весића, али да неће бити избачен из странке.

"Оно што је мене забринуло је оно што је Ђилас данас рекао да је та особа члан његове странке, јесте спалио књигу, али да ће остати члан странке. Тиме је показао шта мисли о том чину, о тој врсти политике и како би Србија изгледала", рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да су у почетку представници опозиције говорили да њихови чланови нису учествовали у паљењу књиге Горана Весића, већ да су то учинили "подметнути чланови Српске напредне странке".

"Чуо сам те оптужбе Маринике Тепић и Марка Бастаћа, да нико од њих није учествовао у паљењу књиге и да су то учинили неки људи из СНС. Онда су се појавили снимци на којима се види да је један активан члан странке Драгана Ђиласа спаљивао књигу, који је виђен и у ноћи када су упадали у зграду РТС-а", рекао је Стефановић.

Стефановић је упитао представнике опозиције зашто су лагали и до јуче покушавали да оптуже друге за паљење књиге.

Стефановић је рекао да из опозиције сада говоре да Бранко Миљуш није учествовао у паљењу књиге, али да јесте организовао долазак и окупљање људи испред галерије Прогрес да "линчују Горана Весића".

Стефановић је осудио што су паљење књиге "њих 20" снимали мобилним телефоном, а да нико, како каже, није реаговао да "није нормално" спаљивати књиге.

"Онда када је књига изгорела, онда прилази Миљуш и каже ''доста је горела хајде да пређемо на линчовање Весића''. Тај ко може да спаљује књиге, шта је његов следећи корак? Такве поступке смо једино видели у фашистичкој Немачкој", рекао је Стефановић. Стефановић је истакао да га плаши таква врста политике, као и то што постоје људи који су "гласноговорници" и "заступници" те врсте политике.

 

Руски "Иљушин" стиже у Србију током дана

Стефановић је изјавио да су сви пожари у пчињском округу локализовани, док су на Старој планини у фази потпуног гашења али да још има џепова захвећних ватром, као и да очекује да руски авион Иљушин током дана стигне у Србију како би био ангажован на гашењу пожара.

Влада Србије је предала гаранције и обезбедила средства за коришћење тог руског авиона, капацитета 42 тоне воде.

На Старој планини ангажовано је 103 ватрогасаца-спасиоца, 30 припадника жандармерије, одређени број припадника полиције опште надлежности и 17 радника Србијашума, рекао је Стефановић.

"Захваљујући добром и правоврмеменом ангажовању успели смо да спасимо резарват и шумски комплекс "Смрче" - Арбиње који није угрожен и неће бити штете од пожара", рекао је Стефановић и додао да један део шуме јесте изгорео.

Стефановић је рекао да, je највећи део пожара са стране Бугарске и у наредних дан или два се очекује да да и са наше и Бугарске стране буде потпуно локализован пожар.

"Што се тиче пожара у пчињском округу, сви су локализовани и ради се на догашивању на неколико локација".

Стефановић је додао да је ангажовано 87 ватрогасаца и 100 припадника Војске Србије, као и да су ангажована три хеликоптера који су имали 47 налета.

Додао је да су хеликоптери смештени на нишком аеродрому и да ће ту бити све док се пожар не буде угасио.

Стефановић је рекао да је било проблема са ветром и великом количином дима и да је остављено старешинама пилота да процене и одлучују када могу да лете, како се не би угрозио њихов живот.

Стефановић је навео и да су четири авиона пољопривредне авијације слетела на нишки аеродром и додао да је њихов капацитет 1,5 тона воде по резервоару, што није значајна количина за ефикасније гашење пожара, али да ће они бити коришћени у гашењу пожара у складу са потребама.

Стефановић је додао да постоји стална комуникација са Српско-руским хуманитарним центром.

"Сви наши капацитети су од првог момента укључени", подвукао је Стефановић.

 

За отмицу деце драконске казне

Стефановић је изјавио да је полиција завршила важан део посла у истрази отмице 13-огодишњег дечака из Старе Пазове, те да је сада даљи поступак на тужилаштву.

"Полиција је завршила важан део посла, везан за увиђај и прикупљање свих релевантних података у вези са отмичарима. Очекујем реакцију тужилаштва, које ће квалификовати дело", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да нема права да тражи то од било кога, али да се нада да ће квалификација дела бити оштра и озбиљна, јер друштво мора да пошаље поруку да отмице деце нису нешто што сме да се догоди и да ће они који то покушају бити драконски кажњени.

Стефановић је додао да очекује да ће у релативно разумном року случај добити и судски епилог.

 

Одлични резултати у сузбијању нарко-трафикинга

Полиција је у последњих 20 дана ухапсила 29 осумњичених за нарко-трафикинг и запленила 142кг марихуане, 13кг амфетамина, 4кг хероина, 4.500 таблета екстазија и килограм МДМА дроге, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је од 2014. године један од основних приоритета МУП-а борба против нарко-трафикинга и указао да ова година бележи импресивне резултате у сузбијању наркотика.

Додао је и да је полиција у акцијама у протеклих 20 дана пронашла и 23 комада оружја, 70 скупоцених ручних сатова и 29 украдених возила.

"Ово је најбоља година за полицију јер бележи најбоље резултате. Изузетан рад полиције, ангажовање и пожртвованост, показали су да се добар и ефикасан рад исплати", подвукао је Стефановић.

Стефановић је рекао да ће сваки наркодилер и организована криминална група која се бави трговином дроге бити предмет обраде МУП-а и Тужилаштва.

Захвалио је полицији на вредном и пожртвованом раду и додао да зна колико је њихов посао тежак, ризичан и напоран, али да због тога имају посебно поштовање не само МУП-а, већ и читаве јавности јер се боре за безбедност грађана и сигурност деце.

 

Ђиласова машинерија измислила аферу "Крушик"

Стефановић је још једном одбацио оптужбе да је његов отац умешан у трговину оружја из Крушика и истакао да је то потпуна лаж и измишљотина, као и да иза те афере стоји "машинерија Драгана Ђиласа" који покушава да прикрије колико је зарадио док је био на власти.

Стефановић је рекао да појединим медијима из политичких разлога одговара да то стално намећу као тему и поред више демантија из Крушика, Министарства одбране и других надлежних органа.

"Стварно не могу увек на иста питања да одговарам, ви покушавате то да наметнете као тему, иако сам то 20 пута демантовао и рекао да је то потпуно нетачно и измишљено. Ја са тимом адвоката радим на већем броју тужби и тужићу све који су тврдили да сам умешан у било какво кривично дело или било шта неморално или нечасно злоупотребавајући свој положај, јер апсолутно нисам".

Ради се о томе да "машинаерија" Драгана Ђиласа хоће да прикрије да је он обављајући власт зарадио 105 милона евра, као и да је 700 милона евра прошло преко његових фирми, навео је Стефановић.

Стефановић истиче да то нису његови подаци већ подаци АПР-а, који кажу да је Ђилас зарадио 105 милиона евра док је био на власти.

"И нико то не види као нешто проблематично. Н1 има право да сматра да је то нормално и да њега не питате било шта о томе. Ђилас неће да одговори на питања која му се не свиђају и данас је то показао", рекао је Стефановић.

Видели сте одговор државног органа који је за то надлежан, шта више да кажем, запитао је Стефановић.

На питање "како је могуће да из моралних разлога није поднео оставку" и зашто није пријавио Агенцији за борбу против корупције сукоб интереса, јер је његов отац почео да се бави трговином оружја када је он већ био у МУП-у, Стефановић је поновио да ништа у животу није урадио противзаконито, као ни чланови његове породице, који су све радили у складу са законом.

Запитао је да ли је у интересу јавности да се постављају питања како је Ђилас направио профит од 105 милиона евра пошто са тим новцем може да се купи 5.000 кућа.

"Такође, 700 милона евра да прође преко ваших фирми док вршите посао, док радите посао градоначелника Београда, министра за НИП, директора народне канцеларије председника Републике и председника ДС. И тада не пријавите Агенцији за борбу против корупције да сте власник фирми које послују са Телекомом и РТС-ом, а онда упаднете у исти РТС и покушате да га спалите".

Стефановић је истакао да се поставља питање да ли је пријавио Агенцији за борбу против корупције то било ко од људи који су на стотине милиона евра зарађивали у периоду када су вршили власт у претходном периоду.

Стефановић је рекао да је  проблем што државни органи у то време нису урадили свој посао.

 

Истрага против двојице полицајаца ,немам кума у МУП-у

"Немам ниједног кума који ради у Министарству унутрашњих послова, ни једног", рекао је Стефановић негирајући тврдње неких медија да је наводно његов кум недавно претукао власника једног београдског ресторана.

Стефановић је, на питање да ли познаје једног од двојице припадника СБПОК-а за кога се по друштвеним мрежама и неким медијима тврдило да је кум министра полиције, а који су пре неколико дана интервенисали испред ресторана у Заплањској улици када нису били на дужности, рекао да је чуо за тај догађај, да се тренутно води истрага против те двојице запослених у МУП-у и да су они удаљени с посла.

"Одређени медији износили су неистине да је неко од њих мој кум. Немам ниједног кума који ради у Министарству унутрашњих послова. Ни једног", истакао је Стефановић.

Стефановић је навео податак да у овом тренутку има око 42.500 заопослених у МУП-у, а да је имао прилику да упозна, како је рекао, бар пет хиљада њих.

"Срео сам много више, али бар пет хиљада сам сигурно упознао", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао и да је Тужилаштво одмах обавештено о целом случају, а да истрагу води и Сектор унутрашње контроле МУП-а.

"Они су удаљени с посла, што је врло оштра мера, иако претпоставка невиности важи и за њих. Води се истрага и ако се покаже да су криви, залажем се да буду најоштрије кажњени. Нећу да прејудицирам шта ће бити резултат истраге и шта ће тужилац да каже", рекао је Стефановић поручивши да свака институција треба да ради свој посао.

Шта год било ко у МУП-у уради, било да је његов најближи сарадник, рекао је Стефановић, потпуно ће се залагати да ако су кршили закон, за то буду примерено кажњени.

"Поготово они који врше полицијску функцију морају да сносе више одговорности од свих других грађана, управо, јер морају да схвате шта је тежина посла који обављају", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Taнјуг/ТВ Пинк