Вести

СТЕФАНОВИЋ: ЧЛАНСТВО СРБИЈЕ У ЕУ ЈЕ ПИТАЊЕ ЗА ЕУ, А НЕ ЗА АМЕРИКУ

тратешки циљ Србије је чланство у ЕУ и ка томе се иде, а да ли ће се наша земља придружити је питање за ЕУ, а не за Америку, изјавио је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је то рекао поводом изјаве специјалног изасланика САД за Балкан, Метју Палмера у Приштини, да Србија неће постати чланица ЕУ док не призна Косово.

Министар није желео да улази у детаље сутрашњег разговора председника Србије Александра Вучића са Палмером у Београду, али је истакао да је јасно да се притисци на Србију повећавају и да ће ти разговори бити веома тешки.

Тим пре, подсетио је, јер Америка, и не само она, сматра да ту нема о чему више да се преговара и да је косовска независност готова ствар, те да је сада само техничко питање када ће и Србија то да прихвати.

Упркос томе а то је показало и недавно повлачење апликације Приштине за чланство Интерпол и захваљујући “озбиљној политици” коју води Вучић, питање Косова је враћено за преговарачки сто.

Истакао је да је “веома разочаран” ћутањем Брисела и чињеницом да је шест година прошло од потписивања Бриселског споразума, а да питање Заједнице српских општина још није решено.

“То је пре свега слабост Европске уније”, истакао је Стефановић и додао да је невероватно да Брисел не може да натера Приштину да испоштује нешто што је потписано.

Захваљујући политици коју води Србија, односно председник Вучић, број земаља које повлаче признања косовске независности се повећава и повећава се број оних земаља које не желе да признају Косово.

Међутим, рекао је Стефановић, позиција Србије “веома тешка”, јер, како је рекао, дефинисаног решења нема, а нико га ни не нуди.

Једино извесно је да је пред нама тешка борба за заштиту наших националних интереса и Косова које је део територије Србије, рекао је Стефановић и истакао да је сада свима јасно да без Србије нема решења за питање Косова.

Очекујем да тужилаштво реагује у разумном року

Стефновић је изјавио да очекује да истрага, у вези са оптужбама које је на рачун председника Општине Стари Град, Марка Бастаћа, изнео његов кум Лазар Лешњак, бити спроведена у разумном року.

Министар је рекао да не жели да врши притисак на правосудне органе, али да у разумном року, у наредним данима или недељама, треба утврдити истину.

Оптужбе Лешњака су, указао је, за најтежа могућа кривична дела, наведени су сведоци и локације бесправне градње, а на истрази је да утврди да ли у тој причи има елемената истинитости.

Изнети су, додао је, веома прецизни подаци, а у питању је и велика количина новца.

То је, рекао је Стефановић, сада посао тужиоца, који треба да спроведе истрагу на основу које ће се утврдити да ли у том случају постоји кривично дело и да ли ће бити покренут поступак.

Стефановић је објаснио да је Лешњак имао више опција на који начин ће да овај случај пријави надлежним органима, те да је одлучио да се обрати градској управи, с обзиром на то да је реч о кривичним делима почињеним на једној градској општини.

Лешњак је добио статус узбуњивача, а ако се утврди да је и он умешан у неко кривично дело, о чему ће одлучивати тужилаштво, и против њега ће бити покренут поступак, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је изненађен да је Бастаћ у једној телевизијској емисији рекао да се неће одазвати позиву на полиграф.

Прецизирајући да полиграфско испитивање није могуће да се злоупотреби, Стефановић је приметио да Бастаћ очито не зна како полиграф функционише.

Изразио је спремност да се, ако Бастаћ нема поверење, позову полиграфисти из неке друге земље.

Сигуран је, рекао је Стефановић, да би Бастаћ и то одбио, што може да указује да “у томе нешто има”.

Појашњавајући да је полиграф веома добро средство, које инспекторима криминалистичке полиције указује на смер којим треба водити истрагу, Стефановић је рекао да људе који раде у српској полицији није довео ни председник Србије Александар Вучић, ни он.

Реч је, додао је, о људима који раде у полицији дуги низ година, имају своју професионалну репутацију и који ту треба да остану да раде и када он не буде више министар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк