Вести

Станисављевић: Положај слепих и слабовидих знатно побољшан у Београду

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетила је данас Градску организацију слепих Београда поводом обележавања Међународног дана слепих. Она је отворила такмичење у оријентацији са белим штаповима и разговарала са члановима организације о изазовима са којима се сусрећу, али и о услугама које Град Београд пружа. 

Догађају су присуствовали подсекретар за саобраћај Ненад Матић и председник Градске организације слепих Београда Никола Ђорђевић. 
Станисављевићева је истакла да је Секретаријат за социјалну заштиту путем јавних конкурса за финансирање програма Градској организацији слепих Беорада у претходне четири године определио више од 17 милиона динара.

У циљу олакшаног кретања слепих и слабовидих особа на територији града, Секретаријат за саобраћај извршио је озвучење 34 пешачка прелаза и поставио 77 звучних сигнала, а обезбеђено је и 510 звучних уређаја на 67 раскрсница у Београду – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Она је нагласила и да је у граду укупно 11,5 километара тактилних трака, као и да је Град Београд финансирао израду пројектне документације за изградњу полигона за самостално кретање слепих и слабовидих ученика, површине 900 метара квадратних у школи „Вељко Рамадановић” у Земуну.

Посебно смо поносни на полигон за самостално кретање, који је јединствен у нашој земљи и вероватно у региону. Веома је модеран и ученици ове школе моћи ће да савладају и науче брзо сналажење и оријентисање – рекла је Станисављевићева и додала да су ово кораци које је град предузео како би био отворен за све.

Говорећи о променама и новинама које су уведене за слепе и слабовиде особе у Београду, градска секретарка је истакла са поносом да је њихов положај значајно унапређен. 

Побољшање квалитета живота јачањем самопоштовања, оспособљавање за самосталан живот, запошљавање и остваривање различитих права, приоритетни су циљеви Градске организације слепих Београда, која броји више од две хиљаде чланова – рекла је она и подсетила да је овај секретаријат увео и услуге персоналних асистената и личних пратилаца. 

Станисављевићева је навела да заједничким снагама и подршком може да се учини да Београд буде град једнаких шанси у којем сваки појединац може да развија своје могућности. 

Пружамо подршку и то чинимо конкретним примерима. Очекујемо и предлоге шта је то потребно у граду да се промени у наредном периоду – рекла је она и додала да Београд постаје инклузиван град у коме су покренуте услуге социјалне заштите које положај слепих и слабовидих, али и свих особа са инвалидитетом подиже на виши ниво.

Матић је најавио да ће сви семафори у Београду бити промењени, али да није сигурно колико ће тај процес трајати због обимности посла, те да ће тиме број семафора са звучном сигнализацијом бити повећан.

Секретаријат за саобраћај ће увек бити на располагању Градској организацији слепих Београда и за све предлоге и будуће пројекте заједно ћемо се консултовати. Разговарали смо о актуелним проблемима, препознали смо неке потребе и већ нашли начине да их решимо – рекао је Матић. 

Никола Ђорђевић, председник Градске организације слепих Београда, оценио је да је Дан белог штапа веома значајан за слепе како у Београду тако и у читавој земљи, па и шире, јер се обележава у већини земаља у свету. 

Тог дана успевамо да привучемо већу пажњу јавности, са акцентом на то шта је потребно да се уради у наредном периоду, али и да се сумирају резултати. У Београду је постављено 510 звучних сигнала и урађене су тактилне стазе на саобраћајницама које су реновиране, а наша сугестија је да се ради и на пројекту најаве аутобуса који долазе на одређено стајалиште, од чега би корист имали не само слепи већ и старији суграђани, људи са тренутним проблемом са видом или напросто они са мањком пажње – навео је Ђорђевић. 

Он је додао да би овај систем био веома користан, а уједно би представљао висок стандард развоја, који је редак чак и у Европи.

 

Извор: Беоинфо