Вести

Станисављевић: Грађанима са оштећењем слуха олакшана комуникација

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић данас је заједно са начелником Управе општине Вождовац Марком Денчићем пустила у рад индукциони систем за амплификацију говора за грађане са оштећењем слуха у згради општине. Овај пројекат спроводи се у оквиру програма „Моје руке говоре”, који организује Београдски ценатр за особе са инвалидитетом и општина. 

Станисављевићева је истакла да је пуштање у рад овог система веома значајно, јер помаже да сви који имају слушни апарат примају јаснију звучну информацију.

На овај начин могу да се осећају као равноправни чланови друштвене заједнице, јер могу сами да обаве комуникацију са службеницима и не морају да воде никога са собом – рекла је она и подсетила да Секретаријат за социјалну заштиту заступа  интересе особа са инвалидитетом и залаже се за њихово пуно учешће, једнакост, равноправност и социјалну укљученост у друштвену зајeдницу.

Према њеним речима, циљ Града Београда је унапређење живота како особа са оштећењем слуха тако и побољшање квалитета живота свих особа са инвалидитетом.  

Ово је пример јединствене социјалне политике коју спроводимо заједно са градским општинама. До сада смо урађаје увели у Младеновцу, Обреновцу и Сурчину – нагласила је Станисављевићева и додала да је намера овог секретаријата да све општине на територији града имају ове уређаје. 

Она је појаснила да је програм Београдског центра за особе са инвалидитетом „Моје руке говоре” подржан од Секретаријата за социјалну заштиту на јавном конкурсу за финансирање развојних програма удружења из области социјалне заштите у овој години у износу од 600.000 динара,  а у претходне две године у износу од 1.814.890 динара. 

У претходне четири године кроз програм „Београд без баријера” постављено је 300 рампи, а  опремљене су и 132 семафорисане раскрснице са звучним сигналима, постављене су тактилне плоче на девет локација и блистер-траке испред пешачких прелаза на пет раскрсница, што могућава особама са инвалидитетом да се самостално крећу – рекла је секретарка. 

У наставку програма одржан је стручни скуп за промовисање и представљање потреба за индукционом петљом и образовни модул о коришћењу асистивних технологија. 

 
 
Извор: beoinfo