Вести

Станисављевић: Град ради на побољшању положаја особа са инвалидитетом

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра низом активности са циљем унапређења положаја и заштитe права ове категорије становништва. Секретаријат за социјалну заштиту ће по први пут представити Информатор за особе са инвалидитетом о правима и услугама у систему социјалне заштите.

Овогодишњи мото гласи „Оснаживање особа са инвалидитетом и обезбеђивање укључености и једнакости” и тежиште ставља на оснаживање особа са инвалидитетом за инклузиван, праведнији и одрживи развој. Залажемо се за пуно учешћe особа са инвалидитетом у свим друштвеним сферама, као и креирањe друштва приступачног за све, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић честитала је Међународни дан особа са инвалидитетом и истакла да Град Београд препознаје проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају.

Верујем да ћемо и у 2019. години на још бољи и адекватнији начин одговорити на потребе особа са инвалидитетом, уводити нове, али и развијати и унапређивати постојеће услуге и сервисе који представљају облике најдиректније помоћи и подршке. Наредна недеља посвећена је особама са инвалидитетом и биће организоване различите манифестације у знак подршке, попут спортске манифестације „Спорт за све – Игре без граница” у Хали „Александар Николић”, округли сто „Унапређење положаја – запошљавање и инклузија особа са инвалидитетом у друштво” у Старом двору, као и представа „Сви смо исти” у Малом позоришту „Душко Радовић” – најавила је Наташа Станисављевић.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, када је усвојена Резолуција Генералне скупштине УН којом се све земље позивају на обележавање тог дана како би се скренула пажња на проблеме са којима се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају. Тежи се подизању свести друштва о добробитима интегрисања особа са инвалидитетом у сваки аспект политичког, социјалног, економског и културног живота.

Према евиденцији Градског центра за социјални рад, у Београду је у 2017. години било 13.808 особа са инвалидитетом, од тога 2.461 дете.

Град  Београд је у последње четири године у систем социјалне заштите увео неколико услуга које умногоме унапређују положај особа са инвалидитетом. Град  континуирано, системски и организовано пружа услугу лични пратилац детета којом је у овом тренутку обухваћено 385 деце са сметњама у развоју која се налазе у васпитно образовном процесу. Почев од 2016. године, средства су обезбеђена за пружање услуге персоналне асистенције, која се од тада пружа без прекида, а у овом тренутку услугу користи 59 особа са инвалидитетом.

Град Београд ће обезбедити услове за координисано и контролисано повезивање активности свих релевантних актера у систему заштите популације особа са инвалидитетом. Сарадња са организацијама цивилног друштва је континуирана и реализује се путем јавних конкурса које Секретаријат за социјалну заштиту реализује сваке године.

Од укупно 54 подржана програма и пројеката који су се односили на заштиту и унапређење положаја рањивих друштвених група, Секретаријат је у оквиру сарадње са организацијама цивилног друштва у 2018. години финансијски подржао активности 27 удружења особа са инвалидитетом, у укупном износу нешто мањем од 47 милиона динара.  Подршка се односила на програме и пројекте који су директно усмерени на задовољавања специфичних потреба особа са инвалидитетом, с обзиром на облик и степен инвалидности. Задовољавање општих и специфичних потреба кроз доступност постојећих сервиса, као што су помоћ у кући за особе са телесним инвалидитетом, дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, организовани превоз специјализованим комби возилима који реализује ГСП „Београд”, бесплатно коришћење обележених паркинг места на јавним паркиралиштима, као и успостављање нових услуга, олакшавају свакодневно функционисање не само особа са инвалидитетом већ и њихових породица – подсетила је Наташа Станисављевић.

Она је додала да ће у сарадњи са референтним институцијама бити сагледано постојеће стање архитектонских могућности ради планског и системског превазилажења баријера у образовним и здравственим установама, установама културе, спортско-рекреативним центрима, као и другим објектима који нису прилагођени особама са инвалидитетом, а од значаја су за задовољавање њихових потреба. Сарадњом са удружењима која се својим програмима и пројектима баве задовољавањем животних потреба ове категорије суграђана, навела је секретарка Станисављевић, Град Београд настоји да обезбеди предуслове за системско унапређење положаја особа са инвалидитетом и тако на најбољи начин олакша њихово интегрисање у ширу друштвену заједницу.

 

Извор: beoinfo