Вести

СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ЕКВАТОРИЈАЛНЕ ГВИНЕЈЕ

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје Теодором Нгемом Објангом Мангуеом.

Селаковић је истакао да две државе веже традиционално пријатељство, и да је дужност нових генерација политичара да то пријатељство обнављају и развијају.

Овом приликом, Селаковић је захвалио државном врху Екваторијалне Гвинеје на томе што је та земља на прошлогодишњем скупу Покрета несврстаних у Београду била заступљена на високом нивоу, што је, како се испоставило, била драгоцена припрема за прву билатералну посету једног шефа српске дипломатије овој централноафричкој земљи.

Селаковић је саговорника, у чије надлежности између осталог спада одбрамбена и безбедносна политика, упознао са капацитетима српске одбрамбене индустрије и позицијама Србије као војно неутралне земље.

Са наше стране, како је додао, постоји заинтересованост за унапређење сарадње у области одбране и безбедности, војног образовања, војне медицине, али и полицијске сарадње.

"Сарадња у области одбране и безбедности подразумева и размену и пренос искустава као и обуке војних и полицијских кадрова, а Србија ће, у складу са својим могућностима и капацитетима, пружити сваку могућу помоћ Екваторијалној Гвинеји у борби са проблемима са којима се суочава, међу којима је и пиратерија", рекао је Селаковић.

Добри политички односи, посвећеност истим вредностима, подршка Екваторијалне Гвинеје очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, јесу, према Селаковићевим речима, одличан основ за јачање билатералне сарадње на свим нивоима.

Селаковић је, такође, изразио задовољство због тога што је број стипендија које наша земља у оквиру програма "Свет у Србији" додељује иностраним студентима удвостручен, и што имамо знатно више пријављених студената из Екваторијалне Гвинеје. 

 

 

 

Извор: Танјуг