Вести

СЕЛАКОВИЋ: ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ СЕ ТРУДИО ДА НАС СВОЈИМ ЧИЊЕЊЕМ УЧИНИ БОЉИМА

Споменик патријарху Павлу, некадашњем поглавару Српске православне цркве, откривен је данас на платоу испред Цркве Светог Марка у Београду.

Споменик су открили генерални секретар председника Републике Никола Селаковић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Селаковић је подсетио на речи патријарха Павла да ће Србима бити боље када и ми сами будемо бољи и осврнуо се на дан када се патријарх упокојио и када су се бројни грађани, пре девет година, без било каквих посебних позива и организације, окупили у намери да "у вечни живот и небеско царство испрате свог најдуховнијег сународника".

Истакао је да је патријарх Павле био човек који је у једном тешком, кобном времену искушења, био глас разума, глас Божији, путоказ исправног живота и размишљања.

"Он се свакоме од нас, који смо били његови савременици, усадио у памћење, не само да га памтимо, већ да о њему причамо и приповедамо будућим нараштајима о свему ономе кроз шта је пролазио кроз живот и о томе како је проповедао реч Божију", рекао је Селаковић.

Навео је да од данас на платоу испред Цркве Светог Марка стоји његова дивна скулптура која ће, додао је, свакога ко буде улазио у ту цркву и буде пролазио тим делом града сећати на стотине или макар на један од стотине примера патријархове Божије речи коју је ширио и духовности којом је зрачио.

Споменик је дело вајара Зорана Малесса, а постављен је на иницијативу Града Београда и уз благослов српског патријарха Иринеја.

Пре девет година, на данассњи дан, преминуо је патријарх Павле у 95. години.

Врховни поглавар Српске православне цркве био је од 1990. до 2009. године.

 

 

Извор: Танјуг